rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
opiszon napisał/a:
reengeeringu

reengineering'u - trudne słowo :evilsmile:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rjan, zawsze mam z nim problem i zawsze coś zjem
tym razem 2 literki :-|

ważne że wiadomo o co chodzi :-P

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
opiszon napisał/a:
tak samo nie mam zaufania do lamp firm zewnętrznych, bo nigdy nie wiadomo, czy nowy korpus nie będzie wykorzystywał jakichś funkcji, które są obsługiwane przez lampę, ale wcześniejsze korpusy tego nie używały, w związku z czym, firmy 3cie nie mogły takiego zachowania odtworzyć
No to producent doda jego obsługę w nowym FW, który sobie użytkownik ściągnie z Sieci i wgra do lampy kabelkiem USG.

A wracając do tematu, to ciekawe czy inne Sigmy zachowują się podobnie na K-7

LDevil napisał/a:
No to producent doda jego obsługę w nowym FW, który sobie użytkownik ściągnie z Sieci i wgra do lampy kabelkiem USG.

jeżeli taki port w lampie istnieje (Sigmy nie mają - tylko Metze są w coś takiego wyposażone)

espresso napisał/a:
10-20 bez zastrzeżeń, 100-300/4 też. Chodżą jak odrzutowce (AF)

tyle że te szkła są na śrubokręt, a tamta Sigma na HSM

czyli problem w implementacji SDMa raczej po stronie Sigmy ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
opiszon napisał/a:
LDevil napisał/a:

jeżeli taki port w lampie istnieje (Sigmy nie mają - tylko Metze są w coś takiego wyposażone)
USG to Metzowi tylko w szpitalu zrobią. :-P

Na szczęście z lampami jest prościej, ale odnośnie HSM to (IIRC) Canon jest najtrudniejszy do rozpacowania i Sigma działa z nim loteryjnie. Czyżby Pentax tak samo? :roll:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Gwiazdor napisał/a:
USG to Metzowi tylko w szpitalu zrobią. :-P
O ile limitów nie braknie :)
Gwiazdor napisał/a:
Na szczęście z lampami jest prościej, ale odnośnie HSM to (IIRC) Canon jest najtrudniejszy do rozpacowania i Sigma działa z nim loteryjnie. Czyżby Pentax tak samo? :roll:
Złośliwi mówią, że P-TTL z każdą lampą działa loteryjnie :)

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
espresso:

A mozesz korzystajac z okazji odbioru szkla z serwisu Sigmy zapytac jakie informacje sa przekazywane z obiektywu do puszki i co oni moga poprawic programowo w ostrzeniu takiej Sigmy z HSM? Moze cos wiedza ;-)

Mam ciekawy przypadek ostrzenia w punkt na duzych otworach (1.4-2.5) (Sigma 50/1.4 HSM) i przesuwania ostrosci w strone BF po wybraniu przyslony f/2.8 lub wiekszej w aparacie. Nic optycznie sie nie zmienia wiec musi to byc jakas komunikacja miedzy szklem a aparatem. Z tej komunikacji musi wynikac, ze szklo chce by aparat przeostrzyl gdzie indziej. Podobne zjawisko wykryli na dpreview oraz photozone w recenzji tego szkla - ale nie drazyli tematu niestety...

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja dzisiaj kupiłem K-7 i mam ten sam problem. Jutro wizyta w serwisie Sigmy ;-(

[ Dodano: 2010-06-18, 14:31 ]
Sigma dalej w serwisie ;-( podobno kontaktują się z SIGMA JAPAN....

Przy okazji zobzczcie EXIFa, zwłaszcza model obiektywu i ogniskową.

[ Dodano: 2010-08-05, 16:57 ]
Temat mojej sigmy 24-70 HSM jestostatecznie zamknięty. Serwis niestety wykazał się koszmarnym podejściem do klienta. Skończyło się na interwencji w KConsulcie - czyli u przedstawiciela SIGMY. Nagle okazało się, że nie ma żadnego problemu i obiektyw został bezpośrednio zwrócony do dystrybutora. Podejście do klienta Kconsult jest zdecydowanie inne niż w serwisie i za to duży plus dla nich.

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Mam poten sam problem we współpracy sigmy z k5, Papcio, możesz napisać jak się skończyła historia Twojej sigmy - udało się naprawić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
papcio napisał/a:
Przy okazji zobzczcie EXIFa, zwłaszcza model obiektywu i ogniskową.

Większość Sigm chyba źle pokazuje w exifie ale ogniskowe zdjęć się zgadzają.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
a LR cały czas pokazuje ją jako Sigma 70-200...

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
U mnie PhotoME widzi ten obiektyw jako: Sigma 70-200mm F2.8 Macro or Sigma 150-500mm F5-6.3 :-/

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
zlaskovik napisał/a:
Papcio, możesz napisać jak się skończyła historia Twojej sigmy - udało się naprawić?

Nic się z nim nie dało zrobić. Został zwrócony bezpośrednio do systrybutora Sigmy do K-Consultu.
I nowy firmware i nowy egzemplarz zachowywały sie tak samo.
Może teraz już da się to firmwarem naprawić, trochę czasu już minęło.

papcio napisał/a:
Nic się z nim nie dało zrobić...

No to zaczynam się martwić ... ale z wcześniejszych postów wynikało że egzemplarz espresso został jednak naprawiony więc to może była przypadłość body. U siebie dodatkowo zauważyłem że zestaw nie łapie ostrości na LV w trybie detekcji kontrastu i w trybie nagrywania filmów - ktoś miał podobny problem??

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=37252
moja sigma niedawno wróciła z serwisu
LV działa

Dzięki bilko, trochę mnie uspokoiłeś. Czy w takim wypadku trzeba zostawiać też body cze wystarczy sam obiektyw??

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
ja wysłałem obiektyw z body również celem kalibracji, czy w Twoim przypadku jest to konieczne, o to trzeba chyba zapytać serwis, tak na logikę to powinien wystarczyć obiektyw
pozdrawiam

Dla porządku finał mojego problemu z k-5 i sigmą 24-70/2.8 HSM - wszystko pozytywnie. Gość z sigmy zasugerował żebym oddał obiektyw i body (i z ciężkim sercem tak zrobiłem). Sprzęt wrócił po 12 dniach ale to dlatego że technik z opisu nie bardzo wiedział o co chodzi, dlatego zadzwonił i wszytko mu wyjaśniłem. W karcie jest wpis że wgrano nowy soft. Po powrocie wszystko śmiga LV i SR wszystko bez problemu.

Skocz do: