Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
romeoad napisał/a:
Ogólnie jeśli coś ma w nazwie 101 i pochodzi z USA to zwykle oznacza to materiał szkoleniowy.
Ale czasami może być to autobus.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
i jeszcze do tego Limited !
romeoad napisał/a:
jeśli coś ma w nazwie 101 i pochodzi z USA to zwykle oznacza to materiał szkoleniowy.

w moim Liceum pierwsze zajęcia z czegokolwiek miały numerek 101, potem leciały sekwencyjnie w górę ;-)
ale to tylko dlatego, że mieliśmy wdrożony amerykański system edukacji - więc to tylko potwierdzenie tezy :-P

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
A co z wersją 3.5? Nie widać jej w sprzedaży a pojawia się w postaci triala. Chciałbym zakupić do pracy. Od której wersji wprowadzono lokalne działanie na obraz poprzez zaznaczenie jego fragmentu?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A od kiedy to aktualizacje wersji trzeba osobno kupować? wystarczy że masz klucz wersji 3,
i po ściągnięciu triala każdej wersji z trójką na początku go wpisujesz, musisz mieć na oryginalnej płytce
wersję 3.5?
Ze względu na planowany zakup x100 kupuję też upgrade z LR2 do LR3 ale nie będę nawet
dotykać płytki, ściągam wersję 3.6rc i wpisuję nowy klucz ;-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Ekajana napisał/a:
Od której wersji wprowadzono lokalne działanie na obraz poprzez zaznaczenie jego fragmentu?

Od 3.0.

:-B

[ Dodano: 2011-11-25, 14:32 ]
No i sciągnąłem sobie trial. To co LR3 potrafi zrobić z cieniami z K-5 to po prostu szok :shock: Jestem ciekaw jak LR poradzi sobie z kolorowym szumem sigmy DP1. Sigmowski rawer fenomenalnie się do odszumiania nadaje. Póki co obróbka po omacku. Jaką książkę-poradnik byśta polecili do Lightrooma? Kurcze znowu nauka a RT opanowało się, że raz dwa i obrobione.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Albo książki Kelby'ego o lightroomie, albo wpadnij do Lublina, wszystko pokażę ;-) :-B

Co do sigmy dp w camera calibration pierwszy suwak (różowo-zielono), poprawia na
czasem pojawiające się zielenie w cieniach.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Ekajana napisał/a:
Jestem ciekaw jak LR poradzi sobie z kolorowym szumem sigmy DP1

W Lr3 masz 2 sposoby odszumiania: kolor i luminancja. Z K-5 praktycznie nie używam kolorowego odszumiania a luminancję dopiero od ISO 6400 i bardzo ładnie się ten rodzaj szumu zdejmuje.

Poza tym Lr jest dość intuicyjny. Np. w Develop możesz ciągać myszką histogram zamiast kręcić suwakami.

Ano w sumie trzeba ino poznać działanie suwaków, te importy-exporty no i najwazniejsze wyczuć wartości tych suwaków. Szczególnie wyostrzania.

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Ekajana napisał/a:
Jaką książkę-poradnik byśta polecili do Lightrooma? Kurcze znowu nauka a RT opanowało się, że raz dwa i obrobione.

Na tej stronie http://fotowarsztaty.com/...my-i-tutoriale/ masz kilka filmików pokazujących jak się pracuje w LR. Może się przyda.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jest to dużo lepiej przetłumaczone niż menu w Pentaksie. Oczywiście dużo zależy również od przyzwyczajeń.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
mam od jakiegoś czasu szczególnie jeśli jeszcze nie jesteś oblatany w LR3 baardzo ułatwia wszystko jeśli znasz LR na pamięć to nie ma sensu :-D

Balczi  Dołączył: 25 Paź 2010
Mam problem, próbowałem opcji przechwytywania obrazu w LR3, jednak nie wykrywa ani K-5 a nie poczciwego GX-10. Trzeba jakieś znaczki odhaczyć w opcjach żeby to zaczęło działać??

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Balczi napisał/a:
Mam problem, próbowałem opcji przechwytywania obrazu w LR3
Jeśli masz na myśli pokazywanie LV w LR3, to nie ma takiej opcji. O jakiej opcji piszesz?

Balczi  Dołączył: 25 Paź 2010
Kiedy LR przechwytuje i wczytuje zdjęcie od razu po jego wykonaniu. Plik->przechwytywanie obrazu. Fajna sprawa podczas sesji w studiu.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Naczytałem się ostatnio o zmniejszaniu rozmiaru zdjęcia a zarazem wyostrzaniu. Moj schemat wyglądał zawsze tak, że importowałem zdjęcia, coś tam się bawiłem, wyostrzanie zostawiałem na 25, eksportowałem z ustawieniami: jakość 97%, zmiana rozm do 10,0 mpix lub 6,0 mpix, wyostrzanie dla błyszczącego papieru - lekko.

Zastanawiam się czy coś muszę jeszcze zmieniać w zwiążku z tym że zmniejszam rozmiar zdjęcia? Może gdzieś jeszcze wyostrzać?

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006

jumbik  Dołączył: 08 Lip 2008
Nie wiem czy była już gdzieś informacja na forum, ale do 2 marca jest promocja 50% ceny na Lightroom 3

http://store2.adobe.com/c...toshopLightroom

Czy Lightroom jako wywoływarka rawów to jest to samo co moduł PSa, Camera Raw? Czyli np. jeśli się zakupi CS5, to nie ma potrzeby posiadania LR? Chodzi o możliwosci wywoływarki.

Ja posiadam PS CS3 i w nim ACR 4,6. Jaki byłby to odpowiednik LR?

Niedawno, po wgraniu najnowszego softu, przyjrzałem się jpgom z K-5 na iso 3200 i 6400. Były na prawdę piękne. 3200 - kompletnie użyteczne i fantastyczne. Postanowiłem osiągnąć jeszcze więcej i pobawiłem się w ACR 4,6 i dla porównania w Raw Therapee. Skończyło się to poczuciem klęski. Pliki prosto z puchy okazały się o kilka klas lepsze. Szczegółów było więcej a szumu mniej. Poza tym w wywołanych szum był jakiś plackowato kolorowy - paskudny. Szło to w opozycji do moich przygód z trialem LR3, którego możliwości mnie powaliły. Ale nie robiłem analogicznego testu. Po prostu na nowo wywołałem stare razwy z k10d.

Czy to nowe oprogramowanie k-5 przebija ACR 4,6? Czy też po prostu LR3 to zupełnie inna klasa w odszumianiu.
Jestem skonfundowany, bo raw daje jednak większe możliwości w dostrojeniu świateł, cieni, tonów, nie mówiąc już o balansie bieli a tu wychodzi mi na to, że będę kożystał (póki co) z jpg z puszki na wysokich iso :-/

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Ekajana napisał/a:
Czy Lightroom jako wywoływarka rawów to jest to samo co moduł PSa, Camera Raw?

Tak.

Skocz do: