sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
Lightroom 3
LR 3 już jest. Cena była do przewidzenia. Więcej pod linkiem:

http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Gdyby miał rzeczywiście jakieś nowe funkcje typu korekcji dystorsji czy składania panoram, byłby sens dokupywać upgrade a tak za ~360zł trochę lepsze odszumianie i jakieś bajery z pokazem slajdów sobie daruję.

Eldred, Nowy silnik CameraRaw (taki jak w CS5) ma narzędzie do korekcji dystorsji.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Eldred napisał/a:
Gdyby miał rzeczywiście jakieś nowe funkcje typu korekcji dystorsji

Strona lightrooma napisał/a:
Quickly and easily perfect your images by automatically reducing lens defects like geometric distortion, chromatic aberration, and vignetting

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
I do tego służą te profile obiektywów? Czy one były już wcześniej?

deckard napisał/a:
I do tego służą te profile obiektywów?

Tak. Jak to działa mozna zobaczyć na filmach pod linkiem, którey podałem wyżej.

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
sylwesto, popraw link jak możesz, bo nieklikalny

jitt napisał/a:
sylwesto, popraw link jak możesz, bo nieklikalny

Zrobione.

Moim zdaniem zmian jest tyle, że warto wydać tych parę złotych na update. Faktycznie przydałby się moduł do panoram i HDR. Tylko kto wtedy kupiłby PS?

Hmm, ps'a by kupowali do mocniejszego retuszu i fotomontażu.
A co do tej korekcji dystorsji, to chodziło mi o taką zaawansowaną, że z fisheye można zrobić rectlinear, albo coś pośredniego, a w zapowiedziach LR3 i w becie nie było mowy o czymś takimo, dopiero teraz wyszedł nowy CR a w nim jest taki fiuczer.

Eldred napisał/a:
fiuczer

Ficzer, jeśli już. Sorry, irytuje mnie to :-P

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
bEEf, to taki ficzer na fiuczer ;-)
ewentualnie fiuczer zależy od taki ficzer :->

bEEf, irytuje Cię, że niepoprawnie napisałem słowo, którego i tak nie ma w Polskim języku? ;-)
Spox, spróbuję zapamiętać, jak się błędy ujednolici to przynajmniej ich mniej będzie :-)

Szkoda natomiast, że tylko kanonierzy i nikoniarze będą mogli pstrykać na uwięzi bez stosowania żadnych obejść.

Eldred napisał/a:
bEEf, irytuje Cię, że niepoprawnie napisałem słowo, którego i tak nie ma w Polskim języku?

Napisałeś fonetycznie angielskie słowo, które czyta się inaczej. A to, które napisałeś oznacza co innego. Napisanie w tym kontekście "ficzer" to taka "śmieszna konwencja", napisanie "fiuczer" - błąd. A teraz proszę na temat :-P

bEEf, wiem wiem ;-) :-B

No to tak, warto ten upgrade kupić, ale jeśli się nie ma lightrooma, bo można kupić gdzieś tanio jedynkę, i upgrade za te 360zł. Powinno wyjść taniej niż nawet LR2. (upgrade do v3 można zrobić również jeśli posiada się Lightrooma 1)

callistratis  Dołączył: 31 Sie 2007
Z moich wstępnych testów wynika, że nowy proces (odszumianie+wyostrzanie) na domyślnych ustawieniach działa lepiej dla większości zdjęć ale czasami niestety jest słabiej. podkreślam jeszcze raz ze na domyślnych :) Dodatkowo wyostrzanie działa nieco mocniej przy tych samych ustawieniach.
Muszę jednak przyznać że niedoświetlone iso3200 z 5d wygląda lepiej :)

Zmian rzeczywiście mogło by być nieco więcej, hdr właśnie, udoskonalone (bardziej precyzyjne) narzędzia do retuszu, więcej opcji przy znakach wodnych - w końcu można obrazki używać ale bez opcji mieszania warstw jak w ps - zostaje tylko opacity, itp.

Tak czy siak czekam na polską cenę upgrade :)

callistratis, Paru rzeczy trzeba się będzie nauczyć od nowa, w tym właśnie wyostrzania i odszumiania. Zmiana musi być duża bo procesy "stary" i "nowy" są niekompatybilne.

No i fajnie będziesz miał z przeglądaniem zdjęć na laptopie zaraz po podłączeniu aparatu za pomocą usb.

LR3 ma pojawić się w sprzedaży na przełomie czerwca i lipca.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Czy jest jakaś możliwość "wgrania" ustawień obrobionych w Lr2 zdjęć do Lr3? No bo jeśli po przesiadce do Lr3 znów muszę obrabiać całą masę zdjęć jaką obrobiłem wcześniej to lipa straszna :roll:

callistratis  Dołączył: 31 Sie 2007
upgrade istniejącego katalogu, z Lightroom 2 Catalog.lrcat powstaje nowy uaktualniony Lightroom 3 Catalog.lrcat ze wszystkimi ustawieniami. stary normalnie działa z wersja 2.

acha, po upgrade można wybrać uaktualnienie do procesu 2010 lub pozostać przy 2003

Skocz do: