Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
To chyba zbyt piękne aby było prawdziwe??
Lightroom 3-superoferta

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ekajana napisał/a:
Czy też po prostu LR3 to zupełnie inna klasa w odszumianiu.
To inna klasa, nie tylko w odszumianiu. Polecam jednak darmową betę LR4 - jest jeszcze lepiej.

astal  Dołączył: 22 Mar 2011
jaad75 napisał/a:
[Polecam jednak darmową betę LR4 - jest jeszcze lepiej.

Się sprawdzi. ;-)

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Michciu76 napisał/a:
Lightroom 3-superoferta

Warunki, m.in.:
•2.3. Zakupione oprogramowanie nie może być zarejestrowane u producenta. Wszystkie aktualizacje i uaktualnienia systemu są dostępne;
•2.4. Drukowana dokumentacja i licencja nie są dostępne;

•5.1. Dodatkowa opłata 6,5 ​​USD ma być wypłacana z każdej transakcji.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
jaad75 napisał/a:
Polecam jednak darmową betę LR4
Niestety mam XP.
Ale i tak mnie dziwi, że nawet za pomocą ACR 4,6 zdjęcia gorzej mi wyszły niż jpg z puszki. Myślałem, że okres kiedy własnoręcznie wywołane rawy są gorsze od gotowców, mam już dawno za sobą.

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
daśko napisał/a:
Michciu76 napisał/a:
Lightroom 3-superoferta

Warunki, m.in.:
•2.3. Zakupione oprogramowanie nie może być zarejestrowane u producenta. Wszystkie aktualizacje i uaktualnienia systemu są dostępne;
•2.4. Drukowana dokumentacja i licencja nie są dostępne;

•5.1. Dodatkowa opłata 6,5 ​​USD ma być wypłacana z każdej transakcji.

Hm... zależy mi na legalnej wersji - nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym.

Michciu76 napisał/a:
zależy mi na legalnej wersji - nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym.

No właśnie. Czy ta sprzedaż jest legalna czy nie ?

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
daśko napisał/a:
No właśnie. Czy ta sprzedaż jest legalna czy nie ?

wg. mnie coś tu mocno śmierdzi... osobiście nie sadzę żeby adobe sprzedawało swoje programy w wersji do ściągnięcia poprzez pośredników. faktycznie, że cena jest mocno konkurencyjna tak jak na torrentach. ale osobiście wole wersje pudełkowe bo inaczej to wszystko zgubie. na brytyjskim amazonie pudełkowy lightroom 3 stoi obecnie 120 euro z kosztami wysyłki.

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Skakałem pomiędzy darmowym RT, beta SILKYPIX i LR.
Dziś w Amazon kupiłem LR 3,0 za niecałe 100 funciaków. Przesyłka gratis.Czyli nieco poniżej 500zł.
Może to nie koniec skakania za to koniec z zawieszaniem RT, który wymagał ostrożnego posługiwania się suwakami i cierpliwości, cierpliwości,cierpliwości...
Cena chyba atrakcyjna. Kilka razy bawiłem się w beta testy LR i nie otrzymałem możliwości zakupu w podobnej cenie. Mam zainstalowaną testową 4,0 nawet jak zdecyduję się na update to raczej po zmianie body.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Potwierdzam, w Brytyjskim Amazonie (amazon.co.uk) jest aktualnie promocja na Adobe Lightroom 3 (trwa do 2 marca), który po obniżce kosztuje 95 gbp (ok 490 zł). Jest też Adobe Photoshop Elements 10 za 35 gbp (ok 180 zł). Koszt wysyłki do Polski to ok 8 gbp (ok 42 zł) :)

Co do pytania o legalność ofert typu "tanie oprogramowanie oem" - wyjaśnienie jest TUTAJ

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Przy zakupie trzeba pilnować zaznaczenia opcji przesyłki, gdyż ponownie pojawia się ona płatna mimo , że wcześniej było "free" a cena ulega nieznacznej zmianie na nieco ponad 97 GBP. Przy przesyłce FREE. To i tak o 150 zł taniej niż u naszych "promocyjnych" sprzedawców.

krzemor  Dołączył: 28 Wrz 2010
Oferta z UK kusząca. A czy jest możliwość wgrania do tej wersji nakładki z językiem polskim i ewentualnie skąd ją wziąć?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
krzemor napisał/a:
A czy jest możliwość wgrania do tej wersji nakładki z językiem polskim

Tak

plwk, a takie spolszczenie to jest gdzieś oficjalnie, np na stronie adobe? Pisałeś chyba w innym wątku, że można zgrać z poprzedniej wersji pliki językowe, tyle że ja nie mam poprzedniej wersji :). Nie chciałbym robić lewizny.[/b]

Jest w sieci nieoficjalne spolszczenie. Na forum był kiedyś podawany link do niego.

dzięki za info

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Ekajana napisał/a:
[...] przyjrzałem się jpgom z K-5 na iso 3200 i 6400. Były na prawdę piękne. 3200 - kompletnie użyteczne i fantastyczne. Postanowiłem osiągnąć jeszcze więcej i pobawiłem się w ACR 4,6 i dla porównania w Raw Therapee. Skończyło się to poczuciem klęski. Pliki prosto z puchy okazały się o kilka klas lepsze. Szczegółów było więcej a szumu mniej.
Podobne wnioski u mnie z roznica, ze w RAWie przy ogladaniu/wywolaniu w Lightroom
(wersja 4) juz przy delikatnym wyostrzeniu pojawiaja sie artefakty, ktorych w ogole nie ma w jpgach z puszki. Tym samym osiagniecie tego samego poziomu ostrosc/szum co prosto z puszki, nie jest mozliwy.

Szukalem, czy ktos znalazl parametry (wyostrzanie/odszumianie), ktore daja taki sam stosunek detali do szumu jak jpg prosto z aparatu, ale znalazlem tylko ten watek i jeszcze jeden, w ktorym dziwnym sposobem nie mozna sie udzielac:
http://87.98.235.89/viewt...8f6cbfa2c925b87
Moze ktos wie jak wyostrzyc/odszumic RAWa, by dorownal jpg z prosto z puszki? ;-)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Mam pytanie - czy ktoś wie jak uniezależnić proporcje boków RAWów od jpg? chodzi mi o to żeby był pełny obraz przy obróbce bo ostatnio użyłem formatu 16:9 i w AL3.6 RAWy też ma w 16:9 :shock: Patrzyłem w opcje ale nic nie znalazłem.
Samsung RAw conwerter zawsze otwiers RAWy w pełni widoczne bez w zględu na użyte proporcje dla jpgów.

elgreen napisał/a:
znalazlem tylko ten watek i jeszcze jeden, w ktorym dziwnym sposobem nie mozna sie udzielac: http://87.98.235.89/viewt...8f6cbfa2c925b87

:shock:
Może trzeba się zalogować :?: :evilsmile:

Mnie to prowadzi do głównej strony forum.

Skocz do: