Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Właśnie stałem się posiadaczem Sigmy 10-20 1:4-5,6. Fajne szkło, na razie bawię się, jutro może jakieś sample podeślę.

igorrro  Dołączył: 18 Lip 2011
chcialbym sie zapytac jaki zakupic filtr do tej sigmy
jedni mowia ze polar nic nie da ze to zwykly chwyt marketningowy
zalozyc tylko dobra uv dla ochronny i nad efektami pracowac w ps

jakie jest wasze zdanie?

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
igorrro napisał/a:
jedni mowia ze polar nic nie da ze to zwykly chwyt marketningowy
Dobre, polar chwytam marketingowym. :lol:

A tak na poważnie to oczywiście że polar da cokolwiek bo filtr polaryzacyjny działa i to nie jest chwyt marketingowy. Problem polega na tym że efekt użycia polara na tak szerokim szkle będzie trochę kiepski. Z zasady działania filtra polaryzacyjnego wynika że jego skuteczność jest najlepsza gdy słońce świeci pod kątem 90 stopni względem osi obiektywu czyli jest całkiem z boku kadru. A obiektyw szerokokątny taki jak Sigma 10-20 ma kąt widzenia w okolicach 100 do 60 stopni. A więc efekt filtra polaryzacyjnego będzie widoczny tylko na części kadru. Ja używam "polara" z Tamronem 17-50 i efekty jego działania na ogniskowych poniżej 20mm mi się nie podobają. :-)

Salmo  Dołączył: 19 Lut 2011
Strasznie drogi.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Big Z  Dołączył: 30 Lis 2012
igorrro napisał/a:
dobra propozycja??

http://www.srsmicrosystem...ing-Filter.html

Filtry, to oni tam akurat drogie mają, kiedyś jak byłem zdesperowany to kupiłem tam jakiś - już nie pamiętam jaki, ale wybuliłem jak za zboże. Teraz szukam gdzie najtaniej.
Popatrz na ebaju - kupiłem tam Kenko Pro1 D. Ja brałem z UK żeby nie czekać, ale jak możesz czekać to najtaniej jest China I Hong Kong :)

Salmo  Dołączył: 19 Lut 2011

znajomy mi podpowiedzial ze jak brac polara to tylko z stajni B+W
ale tyle tych oznaczen jest ze nie wiadomo ktory jest ok

B + W 77mm Circular Polarizer Filter With Multi Resistant Coating tu mam taki
a ponoc ten z serii pro jest najlepszy

jest tez alternatywa w postaci
Marumi DHG Super Circular Polarising 77mm Filter

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
igorrro napisał/a:

używam z powodzeniem od kilku lat, jestem z niego bardzo zadowolony. Czasem nie chce się odkręcić i muszę się siłować lecz to wersja slim i nie ma za co chwycić, pomaga skórzana rękawiczka.

jarkoo  Dołączył: 25 Lut 2014
z innej beczki, też szukam takiego obiektywu i znalazłem to:
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC Lens for Pentax and Samsung SLR Cameras
wiecie może czy będzie pasował do K30? wg mnie tak, ale nie mam możliwości przymierzenia bo szkieło wyszukane w US&A

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
saxon napisał/a:
igorrro napisał/a:

używam z powodzeniem od kilku lat, jestem z niego bardzo zadowolony. Czasem nie chce się odkręcić i muszę się siłować lecz to wersja slim i nie ma za co chwycić, pomaga skórzana rękawiczka.

Słyszałem, że ołówek miękki załatwia sprawę.
Musisz najbardziej miękkim ołówkiem potrzeć gwint i wtedy zawsze da radę go odkręcić.

Nie używam żadnych filtrów do Sigmy - nie dlatego, że są słabe ale samo szkiełko dla mnie jest dziwne, wiele pstryków mi się podoba ale często dostaję też dziwnie kontrastowe zdjęcia.

jacekni  Dołączył: 13 Lut 2009
czy mógłbym dowiedziec sie od kogoś, kto używa Sigma 10-20 mm f/3.5 w fotografii ślubnej, jak sie to szkiełko sprawuje. Chodzi mi właśnie o tą wersję, a nie Sigma 10-20 mm f/4,0-5,6 . czyli miejsca nie za bardzo oświetlone i jak z lampą pracuje się tym szkiełkiem. Chodzi o Pentaxa K5II, chociaz myślę, że to może nie miec większego znaczenia

[ Dodano: 2014-03-14, 11:21 ]
jeszcze jedno pytanko dołączone do poprzedniego, może jakies porównanie z Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 ktos może ze swojej praktyki zapodać, byłbym bardzo wdzięczny...;-)

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Tu masz porównanie 3 obiektywów w tym zakresie ogniskowych :

http://www.pentaxforums.c...troduction.html

Sporo informacji znajdziesz też na : http://photozone.de/

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Sigma 10-20 do ślubnych fot?
W sumie marnie to widzę, o szkle złego słowa nie powiem. Rysuje pięknie, kolory okej ostrość też świtana.
Ale po pierwsze jak spojrzysz przez niego na 10mm to widzisz w wizjerze więcej niż oczami, trzeba przywyknąć. Trzeba też przywyknąć do tego, że ogladając fotki np pomieszczeń robionych tak od 10mm do 14mm występuje przerysowanie perspektywy. Nie zniekształcenie ale przerysowanie na zasadzie jak przyłożysz oko do blatu stołu to wszystko wydaje się przerysowane tu wygląda to podobnie. Więc z ludźmi w kadrze trzeba uważać bo albo wyjdzie Pinokio albo Pluto ;)
Lampa to też problem, na wprost bez szans, nawet odbita od ściany czy sufitu nie zawsze daje rady równomiernie oświetlić kadr, sufiy czy ściana musi być dobre 2 matery od lampy by w miarę to wyglądało.

Skocz do: