maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
TUTAJ masz aukcję srzedawcy, u którego ja kupiłem komplet osłon do K100D.
Cena $8.90 z wliczonymi kosztami wysyłki. Do mnie paczka doszła w przeciągu 10 dni.

pozdrawiam

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Dzięki! Powiedz jeszcze, jak im płaciłeś. :-)

Tran7  Dołączył: 14 Kwi 2008
A Ta kupowana w Polsce nie z Korei?
http://www.fotorimex.pl/p...k10d_dicain.htm

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
Tran7 napisał/a:
A Ta kupowana w Polsce nie z Korei?

Chyba też :-) :-) :-) Ale ja miałem na myśli "prosto z Korei" - od koreańskiego sprzedawcy, dzięki temu dwa, trzy razy tańsze niż ta kupowana w Polsce.

dsk płaciłem paypalem (zazwyczaj tak płacę na ebayu), szybko i bezproblemowo. Akurat ten sprzedawca wymaga paypala i natychmiastowej płatności.

pozdrawiam

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tran7 napisał/a:
Czy ktos z przyjaciol bylby chetny napisac o zastosowaniach tegoz przycisku?

mozna uzywac tylko srodkowego punktu af i przycisku af do ustawiania ostrosci - to duzo wygodniejsze niz przytrzymywanie spustu przy przekadrowywaniu.
Osobiscie jednak czesciej wykorzystuje go inaczej. Mianowicie mozna w menu ustawic tak, zeby przycisk AF przelaczal aparat w tryb MF :mrgreen: Co to daje? Przy szybkich zdjeciach z AFC bardzo latwo mozna przekadrowywac bez puszczania spustu - wylaczasz af przyciskiem i juz. W zasadzie mozna tak go uzywac przy kazdych zdjeciach - to bardzo wygodne.

Czy zechcialbys podpowiedziec jak to ustawic?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Wchodzisz w menu, ustawienia i funkcję przycisku AF. Tam wybierasz odpowiednią opcję.

Dokładniej to w AF Button Function wybierasz Cancel AF. :-)

Mozesz troszke sprecyzowac? Ustawien Af w kadyszce jest sporo.

[ Dodano: 2008-04-24, 00:32 ]
Ok teraz mnie rozjasnilo dzieki

magik  Dołączył: 16 Kwi 2008
Co do foli ochronnej na ekran to są takie w Euro sprzedawane - komplet 15 pln - razem 20 foli na różne ekrany, nałożenie jest trochę kłopotliwe, trzeba uważać żeby nie dotknąć palcem strony którą naklejamy oraz starać się uniknąć pęcherzyków powietrza ale da się to zrobić i wygląda całkiem ok. Zresztą 15 pln nie kasa jak za taką ilość foli ochronnej ;)

pozdr

Sierek  Dołączył: 02 Lut 2008
magik napisał/a:
nałożenie jest trochę kłopotliwe

Kropla Ludwika do nakrętki z wodą i zwilżenie tą miksturą folii pozwala na uniknięcie pęcherzyków i precyzyjne ustawienie folii.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Ja wykorzystuje przycisk AF jeszcze inaczej. Wchodzę w opcję ustawiania balansu bieli. Kieruję aparat na jakiś obiekt i przyciskiem AF ustawiam ostrość. (należy zwrócić uwagę, że gdybym zrobił to wciskając spust migawki do połowy to aparat przeszedłby z trybu ustawiania balansu bieli do tryby robienia zdjęć a nie o to nam chodzi). Następnie robię cyfrowy podgląd głębi ostrości (obracając pokrętło przy spuście migawki w prawo) i mogę ustawiać balans bieli na zrobionym w ten sposób zdjęciu. Nie znalazłem dla tego przycisku żadnego innego uzasadnienia, oczywiście poza przeprogramowaniem. :-)

Skocz do: