Tran7  Dołączył: 14 Kwi 2008
  Kadyszka przycisk AF

Witam Grupowiczow po raz pierwszy.
Meczy mnie jeden problem zwiazany z obsluga Kadyszki.Z tylu body prawa gora jest przycisk AF.
Czy ktos z przyjaciol bylby chetny napisac o zastosowaniach tegoz przycisku?
W instrukcji jest o tym bardzo lakonicznie .Jak na razie nie potrafie znalezc dla tego przycisku konkretnego zastosowania oprocz zdublowania spustu migawki(blokada AF).
Z gory dziekuje.
Przy okazji , wiem z forum , ze kilku z nas poszukuje muszli ocznej do K10D, znalazlem taka w Raysfoto.w wykonaniu Marumi.
http://www.raysfoto.pl/
Ogólny koszt zamówienia to 23,00 zł + 10,00 zł koszt wysyłki (poczta polska) = 33,00 zł, płatne przy odbiorze.
Pozdrowionka.

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
W wersji oprogramowania 1.0 i bodaj 1.1. przycisk AF działa - zgodnie ze swoją nazwą - jako Auto Focus. Czyli dokładnie tak samo jak wciśnięcie spustu migawki do połowy. Ustawia ostrość (dotyczy wyłącznie współpracy z obiektywami z auto focusem).

W wersji oprogramowania 1.3 przycisk AF działa nieco inaczej. Jeżeli wybierzesz jeden z 11 punktów ostrzenia, inny niż środkowy, to wciśnięcie przycisku AF powoduje, że punkt wyboru wraca do punktu środkowego. To bardzo wygodne.

Do uzytkownika a.d.a.m. Czy wgranie oprogramowania 1,3 nie zmieni mi BF/FF.
Bo aktualnie mam oprogramowanie 1.0 nie zmieniane i BF/FF mam super.Jest takie ryzyko?
Pozdrawiam

Jeżeli obecnie Twoja puszka ostrzy prawidłowo, to zmiana wersji oprogramowania tego nie zmieni. Będzie tak samo dobrze. Upewnij się jedynie, czy na pewno nie masz BF/FF. Koledzy na forum powiedzą Ci, że to sprawdzić można tylko z jasnymi szkłami - wartość f ok. 2.8 lub mniej.

Jeżeli natomiast z ostrzeniem jest wszystko w porządku, to zmianę na 1.3 warto zrobić. Sam to zrobiłem w ostatnią niedzielę. Jest parę bardzo przydatnych zmian. Np. w trypbie Tv i Av jedno z pokręteł zmienia wartość ISO, czego wcześniej nie było. Przykładowo, focąc w trybie Av ustawiasz przysłonę na np. 3.5 i okazuje się, że czas naświetlania jest za krótki. To kręcisz pokrętłem i zmieniasz ISO na wyższe aż czas będzie taki jaki chcesz.

Sprawdzalem z kitem. ale w tygodniu mam nadzieje na 50/1,7 na nim jeszcze raz sprawdze.Jak bedzie OK to wkrecam sofcik 1,3.
Funkcje ktore opisales sa przydatne.A w sofcie 1,10 nie wystepuja? Bo tam jest jeszcze wjazd do Meny Serwisowego?

Chyba masz rację. Większość zmian wprowadzono w wersji 1.10. Wersja 1.3 to chyba tylko możliwość pracy z obiektywami z silniczkami supesonic. Inna sprawa, ze gdzieś czytałem, że firmy czasem nie wymieniają wszystkich zmian jakie wprowadzają z nowym oprogramowaniem. Zwłaszcza jeśli dotyczy to błędów. Po prostu po cichu je poprawiają. Ale na razie wystarczy, że wgrasz 1.10.

Version 1.30

* Added compatibility with the supersonic motor drive of Pentax SDM lenses.

Version 1.20

* Added the required programming for compatability with the Pentax Remote Assistant 3 software.

Version 1.11

* Improved multiple exposure function when shooting in RAW.
* Corrected an issue with luminescence control and trailing shutter curtain sync when using the built-in flash.

Version 1.10 :

* Using the camera's built-in flash, you can now wirelessly control external Pentax flashes. Previously, you needed an accessory flash mounted in your camera's hot shoe, but now the built-in flash can act as a control flash.
* In autofocus select mode, you can program the AF button to instantly return to the center autofocus point.
* In Tv or Av mode, you can now program the second e-dial to adjust your ISO setting.
* In any exposure mode except Sv and TAv, you can change your ISO setting with the front e-dial while pressing the OK button. The camera will display your ISO in the viewfinder and on the top LCD panel as you adjust your setting.
* In TAv mode, you can program the green button to return to the camera's program line. Previously this functionality was only available in M mode.
* You now have additional options for programming your e-dials in P mode.
* Pressing the green button while adjusting flash exposure compensation will now return you to the default value.
* Corrected an issue in some rare cases where a long exposure might produce a vertical stripe.
* Corrected an issue where the battery charge indicator would sometimes show empty in bulb exposure mode.

PREPARATION

Jestes bardzo uprzejmy.Szkoda , ze nie znam dostatecznie angielskiego aby w pelni skorzystac z teksty nadeslanego.
Ale mniej wiecej domyslam sie, odnosnie idei.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
a.d.a.m napisał/a:
Np. w trypbie Tv i Av jedno z pokręteł zmienia wartość ISO, czego wcześniej nie było.
A nie prawda, bo ja mam 1.10 i też mogę ISO kółkiem kręcić w Tv i Av

Pixel  Dołączył: 05 Gru 2007
Cytat
W wersji oprogramowania 1.0 i bodaj 1.1. przycisk AF działa - zgodnie ze swoją nazwą - jako Auto Focus. Czyli dokładnie tak samo jak wciśnięcie spustu migawki do połowy. Ustawia ostrość (dotyczy wyłącznie współpracy z obiektywami z auto focusem).

W wersji oprogramowania 1.3 przycisk AF działa nieco inaczej. Jeżeli wybierzesz jeden z 11 punktów ostrzenia, inny niż środkowy, to wciśnięcie przycisku AF powoduje, że punkt wyboru wraca do punktu środkowego. To bardzo wygodne.
3

Co za głupoty....
Przycisk AF mozesz w menu zakladka "C" zjedziesz w dol kilka ekranow i masz opcje aby wybrac co przycisk ma robic, Jest to poprostu programowalny przycisk

A mozesz podrzucic na priv dzialajacy pliczek z sofcikiem 1,10 ?
Bylbym zobowiazany.
tran7 [małpa] tlen [kropka] pl

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Tran7, a może poczytaj: http://manufactura.home.p...7721c5f6#222925 trochę to Ci wszystko wyjaśni i ktoś tam nawet dał linka do 1.10 :-)

Pixel  Dołączył: 05 Gru 2007
wyslalem ci na maila ten firmware

Wielkie dzieki Pixel. jutro chqwila prawdy zaladuje ten sofcik.
Pozdrowienia

Tran7 napisał/a:
zaladuje ten sofcik.
Nie zapomnij przedtem naładować baterii na full

Bede pamietal. Serdeczne dzieki.
Przy ikazji , chociaz nie w temacie wiodacym. Czym wyczyscic wyswietlacz LCD w kadyszce
przed zalozeniem folii ochronnej?
pozdrowienia.

Tran7 napisał/a:
Czym wyczyscic wyswietlacz LCD w kadyszce
przed zalozeniem folii ochronnej?
A po co ci to na wyświetlaczu. On naprawdę nie jest delikatny.

Nosze swoja kadyczke na szyi opierajaca sie plecami o rozne ciuchy z nieciekawa nieraz powierzchnia.Stad obawa , aby nie porysowac.Poza tym juz do mnie jedzie , osłona na LCD do Pentax K10D Dicain.
Link, ggyby komus odbijalo w podobnym kierunku:
http://www.fotorimex.pl/p...k10d_dicain.htm

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Zwykłą pianką do elektroniki, płynem do ekranów czy czymś takim. Ja mam folię i mnie ona denerwuje. Zastanawiam się czy nie zmienić jej na takie szkiełko sprzedawane na allegro.

[ Dodano: 2008-04-23, 22:08 ]
O, to ta osłona z allegro nie ma drugiego szkiełka na górny wyświetlacz... Za to jest z hartowanego szkła (tak piszą).

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
polecam dicaina, ale prosto z Korei.
Osłonki na dwa wyświetlacze za 21 zł z dostawą.

pozdrawiam

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A gdzie można takie zamówić? Bo na ebay-u są po $10 + wysyłka...

Skocz do: