Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Poza tym uzyskujesz 5-cio procentowy rabat w internetowym sklepie InBook... ;-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
anduril, ekarta jest po prostu bezpieczniejsza i tyle. Naprawde zero zmartwien - ladujesz karte przed oplata i wlasciwie nie ma szansy na to, ze ktos cos zakombinuje. Nie wiem, czy to ma jakies praktyczne znaczenie, ale ekarta udaje Vise - nie jest to visa electron. Z tym przewalutowaniem, to nawet nie wiem od kiedy i gdzie sie to robi ;-)

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
Dzięki Dzerry. Czyli jak mówiłem, różnica jaka pozostaje to tylko (a raczej aż) bezpieczeństwo środków na koncie.

l_uka napisał/a:
ekarta jest po prostu bezpieczniejsza i tyle.

Wiem, używam :)
Zastanawiałem się po prostu czy z niej nie zrezygnować na rzecz uaktywnionych internetowo delfinków, ale chyba rzeczywiście 25 zł/rok to niezbyt dużo za ochronę całej kasy na koncie.

...no i ten rabat w InBook ;)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
A powiedzcie mi...
czy jak kupuję książki w amazon.com, to też zapłacę cło?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
mygosia napisał/a:
A powiedzcie mi...
czy jak kupuję książki w amazon.com, to też zapłacę cło?
Clo nie, ale VAT. Dlatego trzeba zawsze szukac rownolegle i poworwnywac ceny na amazon.de albo amozon.co.uk

dz.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
ile ten VAT?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
ile ten VAT?

Polsce udało się wynegocjować kilka wyjątków. Do dziś stosujemy niższą, 7-proc. stawkę VAT na mieszkania, usługi budowlane, posiłki w restauracjach i barach. Mamy 3-proc. VAT na produkty rolne, m.in. mleko i mięso,
a książki korzystają z najprzyjemniejszej, zerowej stawki. Podwyżka VAT najgorsze skutki miałaby dla branży mieszkaniowej. Rząd szykował się także do walki na unijnym forum o zachowanie prawa do niższej stawki VAT na wynegocjowane wcześniej towary i usługi.

Niespodziewanie problem rozwiązał się sam. Zaproponujemy, żeby wszystkie państwa, które uzyskały prawo do wyjątków, mogły utrzyma je do 2010 r. - mówi "GW" jeden z urzędników Komisji Europejskiej, prosząc o zachowanie anonimowości.
Nasza propozycja zostanie przedstawiona w oficjalnym dokumencie Komisji, który powinien zostać przyjęty już 4 lipca - dodał rozmówca "Gazety".

i w sumie nie wiadomo czy już jest 7% VAT'u czy go nie ma.. nie znalazłem informacji co UE zrobiła w tej sprawie - bo 0% było do 31 grudnia 2007

Cytat
2007-12-04 18:00:00
Unia zgodziła się na niższy VAT

UE przedłużyła do 2010 r. czas obowiązywania niższych stawek VAT m.in. na: książki, mleko, mięso i usługi gastronomiczne.

Artykuł

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
swoją drogą co za głupota z VATem na książki, tak jakby wszyscy mieszkańcy starej UE mieli się rzucić na polskie książki bo nie mają vatu i są tańsze!rozumiem że papierosy benzyna i tak dalej, ale książką mogliby odpuścić w całej UE, już prawie nikt nie czyta..

mloskot  Dołączył: 10 Mar 2008
dzerry napisał/a:
Clo nie, ale VAT.

Nie ma VAT. Dowód w postaci faktury z Lutego 2008:

http://mateusz.loskot.net/tmp/amazon-invoice.png

dzerry napisał/a:
Dlatego trzeba zawsze szukac rownolegle i poworwnywac ceny na amazon.de albo amozon.co.uk

Ja polecam odwrotnie, czyli kupowanie jedynie przez amazon.com i płacenie w USD. Ceny potrafią się znacznie różnić na korzyść amazon.com od tych w GB czy EU. Amazon.com nie oznacza, że przesyłka idzie z USA. W 90 procent przypadków książki które zamawiam idą z Frankfurtu, w ciągu 5-7 dni mam je u siebie (a nadal płacę w USD).

Pozdrawiam

mloskot, dzieki! Teraz to mamy jasnosc! ;-)

dz.

No, kurde ;-)

mloskot napisał/a:
Nie ma VAT. Dowód w postaci faktury z Lutego 2008:
http://mateusz.loskot.net/tmp/amazon-invoice.png

Chwilunia... może ja nie nadążam, ale w jaki sposób brak "sales tax" w USA ma udowodnić brak VAT w Polsce? Poza tym może jestem upierdliwy, ale VAT jest, tylko że w stawce 0% :)

anduril: Wszystko się zgadza, VAT jest 0%. Powinienem do faktury dołączyć wyciąg z transakcji na karcie, wtedy było by jasne: kwota na fakturze == kwota ściągnięta z karty = $49.55 USD. Nie twierdzę, że taka sytuacja będzie istniała zawsze, najpewniej nie. Napisałem tylko jak to w praktyce wygląda, co przetestowałem na własnej skórze.

mloskot, ale tu chodzi o VAT, ktory nalicza Urzad Celny. Jesli jest stawka 0%, to moga naliczyc clo - jesli w ogole takie jest na ksiazki - nie chce mi sie szukac. No ale jesli faktycznie wysylka jest z UE, to na 100% nic nikt nie doliczy.

dz.

dzerry Masz rację. Przy okazji, istnieją różne myki i knify ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
witusch, jeden lub dwa obiektywy bez problemu można przewieźć z USA, nawet w oryginalnym opakowaniu.

Skocz do: