dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie jestem upierdliwy, po prostu jest taki zwyczaj na tym forum, żeby zdjęcia miały co najwyżej taki rozmiar i ja o tym przypominam świeżemu użytkownikowi. Zwłaszcza, że na początku te zdjęcia miały prawie 4000 pikseli szerokości i nie dało się oglądać tego wątku. Faktycznie, w przypadku pionowych zdjęć takie zmniejszenie jakie zrobiłeś nie rozwala layoutu, ale to nie powód, żeby nazywać mnie upierdliwym. ;-) W ogóle od początku tego wątku wykazujesz mało cierpliwości... Po dwóch godzinach narzekasz, że nikt nie chce komentować Twoich zdjęć? Moje zdjęcia wystawiłem w dziale Foto do oceny i przez całą dobę jedna osoba je skomentowała. No może dwie. :-P Ja się tym nie zrażam, po prostu wrzucę jakieś nowe, gdy będę miał się czym pochwalić. :-) Jeśli zależy Ci na wielu komentarzach, to rzeczywiście dobrym pomysłem jest zamieszczenie zdjęć jeszcze w innych miejscach.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ice napisał/a:

Jeśli chodzi o zdjęcia z sigmy to gdzie Twoim zdaniem jest ten backfocus? wg mnie to jest raczej "no focus" na wszystkich planach - nie mogę się dopatrzeć gdzie ta ostrość została złapana...

Na pierwszej fotce ostrość ewidentnie jest za Pudzianówną - ostry jest placek kortu mniej więcej na wysokości jej łydek.

A drugie foto wydaje mi się, że ostrość jest tuż tuż za butami i rakietą, bardzo blisko (ale tu mam jeszcze lekkie podejrzenia co do poruszenia tenisistki - bo zauważ, że buty i rakieta są ostrzejsze aniżeli kolanko czy głowa)

pzdr

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Samp napisał/a:

Na pierwszej fotce ostrość ewidentnie jest za Pudzianówną - ostry jest placek kortu mniej więcej na wysokości jej łydek.

A drugie foto wydaje mi się, że ostrość jest tuż tuż za butami i rakietą, bardzo blisko (ale tu mam jeszcze lekkie podejrzenia co do poruszenia tenisistki - bo zauważ, że buty i rakieta są ostrzejsze aniżeli kolanko czy głowa)

Fakt - też ta mączka wydawała mi się nieco żyletkowa - ktoś chce kupic Sigmę 70-300? :)

A jak te wspomniane przeze mnie ustawienia ISO, f, migawka?

P.S. - rewelacyjne foty z Twojej stopki - szczególnie oświetlony słońcem PKiN (to zdjęcie wywołało u mnie kilka wspomnień), świadomie nieostry paw w Łazienkach na pierwszym planie, staruszka za stołem w jakiejś jadalni/barze. - gratuluje i mam nadzieję że kiedyś będę mógł pochwalić się czymś podobnym.

[ Dodano: 2008-05-06, 00:25 ]
dsk napisał/a:
Nie jestem upierdliwy, po prostu jest taki zwyczaj na tym forum, żeby zdjęcia miały co najwyżej taki rozmiar i ja o tym przypominam świeżemu użytkownikowi. Zwłaszcza, że na początku te zdjęcia miały prawie 4000 pikseli szerokości i nie dało się oglądać tego wątku. Faktycznie, w przypadku pionowych zdjęć takie zmniejszenie jakie zrobiłeś nie rozwala layoutu, ale to nie powód, żeby nazywać mnie upierdliwym. ;-) W ogóle od początku tego wątku wykazujesz mało cierpliwości... Po dwóch godzinach narzekasz, że nikt nie chce komentować Twoich zdjęć? Moje zdjęcia wystawiłem w dziale Foto do oceny i przez całą dobę jedna osoba je skomentowała. No może dwie. :-P Ja się tym nie zrażam, po prostu wrzucę jakieś nowe, gdy będę miał się czym pochwalić. :-) Jeśli zależy Ci na wielu komentarzach, to rzeczywiście dobrym pomysłem jest zamieszczenie zdjęć jeszcze w innych miejscach.

Jeśli uraziłem to przepraszam, ale musiałem kontratakować :)
Jeśli chodzi o "świeżego użytkownika" to Szanowny Kolega jest tu trochę krócej ode mnie, chyba że działał na innym nicku.

Co do pazerności na komentarze to biorąc pod uwagę fakt że niedługo minie rok mojego starzu na forum a dotychczas pochwaliłem się 1 zdjęciem (słownie jednym) i to przy okazji cudzego wątku na temat sigmy 70-300 i do tej pory nie potrafię zamieścić zdjęć we właściwym rozmiarze i wadze, to nie jest to uzasadniona teza.

Nie chodziło mi bynajmniej o komentarze w stylu: super fota, rewelacyjny kadr itp. bo do takich zdjęć mi daleko, ale o podzielenie się uwagami i skorygowanie dobranych przeze mnie parametrów ISO, f, migawka.

pozdrawiam

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ice napisał/a:

A jak te wspomniane przeze mnie ustawienia ISO, f, migawka?

A to ma znaczenie? ;-) Bardziej liczy się sam efekt.

Trzymanie się jak najkrótszych czasów jest dobrym pomysłem, ISO 400 jest akceptowalne - ale wyższych czułości stanowczo nie lubię, a f/4 czy f/4.5 - to nie ma specjalnego znaczenia (niewielka różnica).
W takich przypadkach w K10D moim zdaniem bardzo przydaje się tryb TAv - wystarczy ustawić jak najkrótszy czas i dość duży otwór, a poprawną ekspozycję zapewni właśnie ISO (jeżdżące w zakresie 100-320, czy co tam kto uważa).

Ice napisał/a:

P.S. - rewelacyjne foty z Twojej stopki

A dziękuję, dopiero wczoraj to skombinowałem, więc sprawa świeża - będę nad tym pracował...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ice napisał/a:
skorygowanie dobranych przeze mnie parametrów ISO, f, migawka.

Z kombinacją tych parametrów nie jest tak, że dla danego zdjęcia tylko ta jedna, jedyna jest poprawna. Ona zależy przede wszystkim od Twojego pomysłu na zdjęcie, od wizji. Także ciężko coś na ten temat powiedzieć, jeśli coś nie jest jednoznacznie popsute przez jakiś parametr. Według mnie jest w porządku w tym zakresie! :-)

[ Dodano: 2008-05-06, 00:48 ]
Może jeszcze w ramach komentarza: bardziej podobają mi się kolory z obiektywu Pentaksa. :-D (mam nadzieję, że nie zasugerowałem się gwiazdką)

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Cytat

[ Dodano: 2008-05-06, 00:48 ]
Może jeszcze w ramach komentarza: bardziej podobają mi się kolory z obiektywu Pentaksa. :-D (mam nadzieję, że nie zasugerowałem się gwiazdką)

Chyba się nie zasugerowałeś * bo ja też zwróciłem na to uwagę - faktycznie są żywe, a jednocześnie bardziej naturalne - z sigmy wszystko wygląda jakby było obsypane popiołem. Ale kiedyś po przesiadce z kita Pentaxa na tamrona 28-75 zauważyłem dokładnie to samo - zdecydowanie lepsze oddanie barw.

pozdrawiam[/quote]

Skocz do: