Mertz napisał/a:3. Niemniej niech ktoś zerknie na str. 177 i sprawdzi jeszcze raz. Ja zrozumiałem, że falsh wbudowany (a o niego mi glównie tutaj cały czas chodzi) ze szkłem A wali całą mocą. No i działa w TTL. Kiszka jednak czy co? Pogubiłem się :(
Mertz napisał/a:SMC-A+matryca+Av. Kompletna porażka, i to głupio bo w towarzystwie Canona :( Gdzie ten cały "większy udział światła zastanego"?
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Waidodayo!
hungry.ant
LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
JN napisał/a:50? jasna... 1.4 A :D nie drogo... i ładnie:)
Ż jest P... p.
PT napisał/a:znalazłem 50 mm SMC-A 2.0 za 222 zł z groszami. Warto?
JN napisał/a:PT napisał/a:znalazłem 50 mm SMC-A 2.0 za 222 zł z groszami. Warto?
Ostatnio proponowano mi SMC-A 50/1.7 za 230zł ....
Odnośnie który..to ja bym sprawdził od ilu ostrzą...
marucha napisał/a:... Bawiłem się 50/2.0 i jest w porządku, ale 50/1.7 jest dużo ostrzejszy na pełnej dziurze. Już po przymnknęciu do 2.5 (1.7) foty są bardzo ostre.
LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
Ż jest P... p.
Żeby się wozić;pFraZa napisał/a:po co są te największe otwory przysłony
PT napisał/a:A duża będzie różnica w stosunku do szkła 1.7 czy 2.0? Chodzi mi o różnicę w jakości (ostrość, bokeh) no i o różnicę cenową.
FraZa napisał/a:To ja mam pytanko - po co są te największe otwory przysłony, jak i tak zdjęcia przez nie wychodzą nieostre?
klimecki napisał/a:1.7 ostrzejsza na pelnej dziurze (ogolnie ostrzejsza w calym zakresie -ale ta roznica w zadnym razie nie poraza), mowiac szczerze smc-a 50/2 ktorego bardzo dlugo uzywalem za podstawowy w analogu i troche mniej podstawowy w cyfrze, to tez bardzo dobry obiektyw, mam z niego powiekszenia 20x30 ktore kipia od szczegolow /przyslony 5.6, 6.7, 8/, bokeh ladny (mam fa 1.7 i a 2.0 i ciezko mi powiedziec czy ktorys daje ladniejsze tlo), na starym photodo smc-a mial ocene 4ry i ja się pod tym podpisuje 'wszystkimi kopytami'. Ta cena na allegro jest mocno przesadzona, max 150pln za stan jak z fabryki (wogole to szklo w niektorych sklepach usa jest do nabycia jako nowe ok 60dol).
Ż jest P... p.
FraZa napisał/a:Zastanawia mnie tylko dlaczego jest az tak duża różnica cenowa pomiędzy jaśniejszymi i ciemniejszymi obiektywami? myślę że komfort ciut krótszego czasu nie równoważy różnicy cenowej. Chyba że (jak wcześniej pytałem) jaśniejsze obiektywy robione są z lepszych materiałów i lepszymi technologiami
"... są dobre szkła, ale nie ma bardzo dobrych czy świetnych, a nikon.canon ma właśnie swoje ed i l, które są robione po to, żeby były świetne ..."