mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
rbucz napisał/a:
marucha napisał/a:

Może to nie system źle działa, a po prostu lampa zawodzi?

Może system, może lampa. Stąd moje pytanie - czy z innymi lampami P-TTL nie ma takiego zjawiska? No bo jeśli nie - będę reklamował to Tumaxowe cudo...

zakupiles pewnie w fototipie - daj znac jak sie sprawa zakonczy :)

Wracajac do sedna tematu: przedblysk faktycznie potrafi namacic, na wielu zdjecia fotografowane osoby spia...
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
rbucz napisał/a:
przy zdjęciach z odchylonym palnikiem - światło odbite od sufitu z reguły nie doświetla. Nie jest to problem mocy lampy, bo jak ją ustawię ręcznie, naświetla bez problemu, ma jeszcze duży zapas mocy. Mogę wprowadzić korekcję błysku - no ale to po to jest automatyczny pomiar, żebym ręczne korekty wprowadzał???

Przy moim Tumaksie, którego to szlag trafił, miałem tak z DL-em (przy odbijaniu od sufitu musiałem dawać korekcję +1) ale z kasetką i kadyszką już korekcja nie była potrzebna.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
rbucz napisał/a:
ważne, że system kiepsko działa.

system? ze niby Tumax to systemowa lampa? :shock: :evil:

l_uka napisał/a:
rbucz napisał/a:
ważne, że system kiepsko działa.

system? ze niby Tumax to systemowa lampa? :shock: :evil:

sadze, ze rbucz mial na mysli, ze W TYM PRZYPADKU system kiepsko dziala, tj. w przypadku tumaksa...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
l_uka, nie czepiaj się słówek, ja tu mam problem z tym badziewiem... :-) System, czyli komplet aparat + lampa PTTL, już wiem, że to lampa do d... Mimo wszystko z TTL było łatwiej, lamp więcej, tańszych, działających bez problemów. Jakoś nie bardzo rozumiem, co wniósł PTTL (poza zmuszeniem części klientów do zakupów...)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
rbucz napisał/a:
Jakoś nie bardzo rozumiem, co wniósł PTTL
HSS.

rbucz napisał/a:
l_uka, nie czepiaj się słówek, ja tu mam problem z tym badziewiem... :-) System, czyli komplet aparat + lampa PTTL, już wiem, że to lampa do d... Mimo wszystko z TTL było łatwiej, lamp więcej, tańszych, działających bez problemów. Jakoś nie bardzo rozumiem, co wniósł PTTL (poza zmuszeniem części klientów do zakupów...)

ja tu widze, ze za duzo oczekiwales po produkcie z tej polki cenowej... bo gdyby byla to lampa idealna, to w jakim celu ludzie kupowaliby drogie metzy i pentaksy?

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
mazi napisał/a:
ja tu widze, ze za duzo oczekiwales po produkcie z tej polki cenowej... bo gdyby byla to lampa idealna, to w jakim celu ludzie kupowaliby drogie metzy i pentaksy?

Nie, nie oczekiwałem cudów. Niepotrzebna mi praca bezprzewodowa, podwyższona trwałość (jestem amatorem, lampy używam sporadycznie), HSS i parę innych bajerów oferowanych przez produkty z wyższych półek. Ale od lampy z automatyką i uchylną głowicą można chyba wymagać, żeby naświetlała poprawnie zdjęcia niezależnie od położenia głowicy - takie rzeczy były 30 lat temu! Innymi słowy, kupując tico nie oczekuję komfortu mercedesa ale wymagam, żeby toto jeździło... Ciekawe, co mi na to powie sprzedawca (foto-tip)...

rbucz napisał/a:
Ciekawe, co mi na to powie sprzedawca (foto-tip)...

pochwal sie, jak dostaniesz odpowiedz. sam jestem ciekaw, bo nie powiem zeby mnie ta przypadlosc lampy nie irytowala.

xsilver  Dołączył: 17 Mar 2008
i jak Artooro - uporałeś sie z problemem ?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
mazi napisał/a:
PTTL w wykonaniu Tumaksa nie jest idealny, napewno nie uwzglednia odchylenia (obrocenia) palnika i tylko dokonuje doboru mocy blysku bazujac na danych z aparatu - nie patrzy co sie dzieje z glowka.
A to nie body steruje mocą błysku? Nie wiem jak w innych systemach, ale u Canona właściwie cała logika sterowania błyskiem leży w aparacie. Dzięki temu update systemu działania lamp błyskowych polegał "tylko" na zmianie puszki. Myślę, że inni produceni przyjęli podobny model.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
mazi napisał/a:
PTTL w wykonaniu Tumaksa nie jest idealny, napewno nie uwzglednia odchylenia (obrocenia) palnika i tylko dokonuje doboru mocy blysku bazujac na danych z aparatu - nie patrzy co sie dzieje z glowka.

Naciągana teoria, bo ten cały pTLL to jest po to wymyślony, żeby mierzyć faktyczną sytuację na scenie, a nie uwzględniać jakieś kąty. Jest to niewykonalne, bo jeśli uwzględniać kąt, to jeszcze przecież trzeba by zmierzyć odległość np od sufitu - niewykonalne, to tak nie działa. Po to jest błysk pomiarowy, wykonywany w tych samych warunkach, żeby zmierzyć światło i tyle.

Mam inną teorię - przedbłysk pomiarowy w Tumaxie jest za słaby, dlatego przy odbijaniu jest już taki mikry, że nie wystarcza światłomierzowi i algorytmy odpowiedzialne za obliczanie mocy błysku głupieją.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
hmm z tym pttl to ja się jakoś też nie uporałem i dlatego mam lampę z automatyką. Parę razy przy kicie przełączyłem na pttl, ale zrezygnowałem. Jedno co dobre to HSS.
Wiele o tym już było, że przy pttl pomiar światła działa tak, żeby nic nie spalić i w efekcie często zbyt mocno nie doświetla - z dużymi stratami przy wyciąganiu w sofcie

bEEf napisał/a:

Mam inną teorię - przedbłysk pomiarowy w Tumaxie jest za słaby, dlatego przy odbijaniu jest już taki mikry, że nie wystarcza światłomierzowi i algorytmy odpowiedzialne za obliczanie mocy błysku głupieją.

Nie chce odbijac pileczki, aczkolwiek po czesci to uczynie :)
IMO przedblysk pomiarowy jest jaki jest, zmierzy co zmierzyc, zas jak dalej zostanie lampa ustawiona to juz nie jest kwestia przedblysku, tylko algorytmu obliczajacego moc blysku bazujac na danych zebranych za pomoca przedblysku.
W tułmanksie wystarczyloby, zeby automatycznie przy przekreconej glowce, tak jak zmienia kat rozproszenia swiatla, tak dodawal np. +1EV do mocy blysku.
Ot takie luzne rozwazania, nie musicie zgadzac sie z nimi :)

Z poprzednią lampą zauważyłem, że były różnice w zależności od body. Na DL-u przy podniesieniu palnika musiałem dawać korekcję na plus natomiast z K100D i K10D korekcja nie była potrzebna.
Z obecną lampą jeszcze nie miałem możliwości wykonania takich testów porównawczych.

mazi napisał/a:
W tułmanksie wystarczyloby, zeby automatycznie przy przekreconej glowce, tak jak zmienia kat rozproszenia swiatla, tak dodawal np. +1EV do mocy blysku.
Ot takie luzne rozwazania, nie musicie zgadzac sie z nimi

Kurde, przecież to jest proste: jest szkiełko (obiektyw) i oko (światłomierz). Lampa błyska, światło leci, światłomierz mierzy. Jak lampa inaczej skierowana, to światło inaczej leci, światłomierz mierzy inaczej. I jest git. Albo nie jest, jak w przypadku tumaxa, ale powodem nie jest nieuwzględnianie odchylenia lampy.

Jak robisz przy oświetleniu naturalnym, to światłomierz uwzględnia aktualną godzinę? Szerokość geograficzną (wysokość słońca)? Podajesz mu w menu rozkład drzew w okolicy? Nie, bo to się "samo" uwzględnia, wystarczy, że rejestruje to, co widzi. To samo jest z pTTLem.

Moze i masz racje, ale nie ma sie co tak spieniac :P

mazi napisał/a:
Moze i masz racje, ale nie ma sie co tak spieniac :P

Jedyne, co się pieni w okolicy, to piana na :-B (pszeniczne, a co ;-) )

uu powazna sprawa z tym pszenicznym :)
ciekaw jestem opinii plwk, jak potestuje swojego nowego tułmanksa z body k100d/k10d, czy niedoswietlanie bedzie mniejsze...

wiec :-B

Najwcześniej pewnie w sierpniu na SPD

Skocz do: