przeczytaj artykuł Marka Wyszomirskiego do którego link podawałem wyżejStachu napisał/a:dlaczego przy używaniu pierścieni pośrednich następuje spadek światła, skoro ogniskowa obiektywu jest stała?
i jest tam potwierdzenie tego co wcześniej napisałeśStachu napisał/a:iczba f = średnica otworu/odległość od filmu/matrycy
pozdrawiam Stach /predoo/
Stachu napisał/a:Jak w takim razie działają obiektywy zmiennoogniskowe ze stałym światłem?
Zorki 4K, Zorki S, Jupiter-8 2/50, Industar-22 3,5/50 "P", Jupiter-12 2,8/35, Jupiter-9 2/85, Jupiter-11 4/135, celownik uniwersalny, Swierdłowsk-4
Format 6x6: Pentaconsix TL, Biometar MC 2,8/80, Sonnar 2,8/180, Mir-38 3,5/65
Zorki 4K, Zorki S, Jupiter-8 2/50, Industar-22 3,5/50 "P", Jupiter-12 2,8/35, Jupiter-9 2/85, Jupiter-11 4/135, celownik uniwersalny, Swierdłowsk-4
pozdrawiam Stach /predoo/
Chodzi o ogniskową ale przy założeniu że promienie światła padają z nieskończoności. Przy normalnym fotografowaniu odległość od przedmiotu do środka optycznego obiektywu jest dużo większa od ogniskowej i wtedy możemy przyjąć, że światło pada z nieskończoności. Gdy założymy pierścienie i ostrzymy na obiekt blisko obiektywu (odległość porównywalna z ogniskową) światło nie pada z nieskończoności. Zauważ, że na rysunkach promienie świetlne są równoległe i padają prostopadle do soczewki.Stachu napisał/a:Znalazłem coś takiego:
http://www.fotoporadnik.p...nsowane-en.html
I wszędzie, gdzie szukałem, jest napisane, że chodzi jednak o ogniskową, ale ja tego nie rozumiem... Jak w takim razie działają obiektywy zmiennoogniskowe ze stałym światłem? I dlaczego przy używaniu pierścieni pośrednich następuje spadek światła, skoro ogniskowa obiektywu jest stała?
Mam jeszcze coś takiego:
http://foto.tarasiuk.com/...adzenie_DOF.pdf
Ciekawe to .
W przypadku makrofotografii promienie światła nie padają z nieskończoności i bliższy prawdzie jest wzór:predoo napisał/a:przeczytaj artykuł Marka Wyszomirskiego do którego link podawałem wyżejStachu napisał/a:dlaczego przy używaniu pierścieni pośrednich następuje spadek światła, skoro ogniskowa obiektywu jest stała?
[ Dodano: 2008-05-24, 15:39 ]
i jest tam potwierdzenie tego co wcześniej napisałeśStachu napisał/a:iczba f = średnica otworu/odległość od filmu/matrycy
WaldekW napisał/a:Dla normalnej fotografii mamy jedno f:
liczba f = średnica otworu/ogniskowa
Stachu napisał/a:WaldekW napisał/a:Dla normalnej fotografii mamy jedno f:
liczba f = średnica otworu/ogniskowa
To może ktoś mi wytłumaczy, jak to w końcu jest z zoomami ze stałym światłem?