ian  Dołączył: 19 Kwi 2007
ArturMaly napisał/a:
A ja mam takie pytanko czy jest jakiś patent aby Tair 3S nie wykręcał się z body, niestety nie ma możliwości wywiercenia w nim dziurki :/

Ja zastosowałem do Taira 3S przejściówkę z kołnierzem ( np taka ) . Co prawda nie mam teraz ostrzenia na nieskończoność (zazwyczaj mi to nie przeszkadza) ale obiektyw bardzo stabilnie "siedzi" w korpusie.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Fafniak napisał/a:
- tak szczegolnie po tekscie
Meggido napisał/a:
Wywierć sobie otwór w przejściówce tam gdzie jest kołek zabezpieczający.

Oj, nie wierzę, że nie załapałeś - przecież chodziło o drugi post, nie licząc postów pytającego. :-P

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Ja tam blondi nie jestem, więc zapytam:
Czy obiektyw wykręca ci się z przejściówki czy razem z nią z bagnetu ???
Jeśli to pierwsze to wiercenie nic nie da. Wiercenie nie ma też sensu jeśli używasz przejściówki do kilku szkieł.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja wykręcam obiektyw z przejściówką, a następnie zdejmuję przejściówkę (jeśli muszę) za pomocą dekielka nakręcanego typu PK. :-)

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Cytat
Czy obiektyw wykręca ci się z przejściówki czy razem z nią z bagnetu ???
Jeśli to pierwsze to wiercenie nic nie da.
przecież jak wywierci się otwór w "dupce" obiektywu to nic się nie wykręci samo niezależnie w jaki sposób wykręca się obiektyw z przejściówką czy bez, dopóki nie zostanie zwolniona blokada obiektywu

Predoo of kors - ale jak nawiercisz otwór w obiektywie zgodnie z radami, a potem odkręcisz i przykręcisz przejściówkę to na 100% nigdy nie będziesz miał otworu w tym samym miejscu. Jego położenie zmieni się w zależności jak mocno przykręcisz/dokręcisz przejścówkę.

Dlatego wiercenie ma sens jeśli masz zamiar zamontować przejściówkę na stałe (no prawie). Wtedy najlepiej Loctite do śrub i dokręcić na maksa przejściówkę - i dopiero gdy siedzi jak przyspawane można wiercić otworki w obiektywie by zapinał się w bagnecie jak zwykły PK.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
JackDeJack - Mi się jakoś nie zmienia :evilsmile: A uzywam kilku szkiełek, zawsze siedza dokładnie tak samo (no chyba, że piszesz o mikrometrach)

Poproszę o potwierdzenie gdy trochę popracuje i gwinty się lekuchno wyrobią.
Wystarczy że raz dokręcisz mocniej i otworek zmienia miejsce względem przejściówki.

Oczywiście nie twiedzę że to nie ma prawa działać ale nie mam dynamometru w ręku i nie zawsze dokręcę jednakowo - dlatego warto zwrócić uwagę na ten aspekt przed decyzją o wierceniu.

Skocz do: