webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
te konwertery mozna wyrwac po srednio 1000PLN liczac na zlotowki... ogolnie - trafiaja sie na ebayu zadko. jesli ktos ma 2-3 szkla manualne, to raczej nie ma sensu tego kupowac...

jedna z wad (lub nie wad), to wlasnie przelicznik 1.7 - zyskuja na tym wszelkie tele (choc sciemniaja sie o 1,5 dzialki), ale jak ktos jest kreatywny to robi sobie z:
50mm -> 85mm, 100mm -> 170mm, 200mm -> 340mm
wiec zamienia dluzsze ogniskowe mniejszymi i jest prawie to samo ;)

ogolnie - nie ma sensu podpinac do niego czegos krotszego niz 50mm, no chyba, ze ktos bardzo chce sie uprzec.

inna sprawa jest fakt, ze jesli w koncu doczekamy sie FF (lub jesli ktos uzywa analoga), to ma prawie to samo co widac na k10d :) (pamietac tylko trzeba o dzialce 1,5)

co do dzialania - AF jest bardzo szybki. jak ktos nie jest do konca przekonany, to niech sie umowi na PPD na obmacanie tego wczesniej... dla mnie to byl odlot zalozyc manualne szklo i patrzec jak samo lapie ostrosc...

gdybym mial jeszcze raz kupic, to kupilbym ;) a sprzedac? raczej nikt (poza milo ;) ) sie o to nie pokusi ;)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
webjay napisał/a:
a sprzedac? raczej nikt (poza milo ;) ) sie o to nie pokusi ;)

:mrgreen:

matteusz  Dołączył: 02 Lis 2007
Ma ktoś zdjęcie jak takie cuś wygląda. Bo mnie to bardzo intryguje :)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
żródło : pentaxforums.com

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
matteusz, na przyszlosc : http://www.bdimitrov.de/kmp/

polon  Dołączył: 01 Maj 2009
mam revuenon 55 1.2
brakuje mi af w tym całym moim układnie (z gx10), radzicie przejsc na coś w styli fa 50 1.4 czy zaopatrzyc sie w taki konwerter? Dla mnie ogniskowa 93 i światło 2 byłoby w sam raz - no i mam mimo wszystko 55 1.2 tylko że bez af w opcjach jednoczesnie, tylko jak działa ten af, skutecznie, lepiej (szybciej i celniej) niż taki w fa 50?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
polon napisał/a:
czy zaopatrzyc sie w taki konwerter?

Czy wiesz po ile on chodzi ;-)

plwk: a moze bym tak swoja sztuke sprzedal? ;) i jeszcze 200/2.5... marzy mi sie do komfortowej pracy stacja z 12GB ram i 4 rdzenie przy 4Ghz, a nie chce juz wyciagac kasiorki z zarobionych pieniedzy.

polon: mysle, ze nie byloby zadnej odczuwalnej roznicy pomiedzy tele x1.7 z manualnym szklem, a samym fa 50. moge sprawdzic Tobie jutro jak bardzo chcesz porownanie szybkosci ostrzenia FA35/2.0 z K50/1.4 + tele - bedzie to samo swiatlo (choc inna ogniskowa). Uprzedzajac z FA50 nie porownam, bo sprzedalem kilka miesiecy temu.

polon  Dołączył: 01 Maj 2009
jeśli moglbys taki ficzer sprawdzic .. byłoby super, bardzo byś pomogl
jesli bedziesz tez chciał sprzedac - daj cynk :)

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
czy to http://www.allegro.pl/ite..._pentax_af.html w jakiś sposób jest podobne do tego o czy jest napisane wyżej,

grzegorzgr: Powyzsze robi tylko AF z AFow... ;) Innymi slowy: to tylko tele ze stykami, bez dotatkowej funkcji AF dla manualnych obiektywow. Nie ma innego takiego tele z AFem jak pentaxowy...

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
webjay napisał/a:
Nie ma innego takiego tele z AFem jak pentaxowy...

Precyzując, nie ma innego takiego tele na bagnet K, bo jeśli weźmiemy pod uwagę inne systemy to w Nikonie też jest taki telekonwerter tyle że 1,6x :-) .

Jestesmy systemowymi fanatykami, inne systemy nas nie interesuja ;))
ps. dzieki za hint. nie wiedzialem, ze w innych systemach jest cos podobnego

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ClicoFantastico napisał/a:
bo jeśli weźmiemy pod uwagę inne systemy to w Nikonie też jest taki telekonwerter tyle że 1,6x

Tia, i dziala tylko z 4 korpusami...

I zwieksza minimalna odleglosc ostrzenia (nasz pentaxowy zmniejsza!), ale nie badzmi zgryzliwi ;))))

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
alkos napisał/a:

Tia, i dziala tylko z 4 korpusami...

Na forum nikona widziałem wątek o przeróbce tego konwertera żeby działał z cyfrowymi body. Coś ze stykami trzeba kombinować. Właśnie z tamtego wątku dowiedziałem się o istnieniu tego cuda ;-) .

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ClicoFantastico napisał/a:
Coś ze stykami trzeba kombinować.

Ciekawe.... :-)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
webjay napisał/a:
Jestesmy systemowymi fanatykami, inne systemy nas nie interesuja
tyle o ile dobrze być w temacie.

"ps. dzieki za hint. nie wiedzialem, ze w innych systemach jest cos podobnego" ;P

Skocz do: