argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Ale ja o długości nic nie pisałem :evilsmile:
To tylko taka dodatkowa uwaga, coby sie nasz kolega nie zawiódł, jeżeli chodzi o długość :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja i tak nie sięgam ręką tak daleko, więc długość by mi pewnie wystarczyła. :-)

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Podepnę się do tego tematu z jednym pytaniem:

Aparat K 10 z ostatnim softem, lampa AF 540 FGZ.
Ten aparat teoretycznie może pracować z zewnętrzną lampą błyskową w trybie bezprzewodowym z czasami krótszymi niż 1/180s. Czy do tego jest potrzebna druga zewnętrzna lampa błyskowa założona na aparat jako kontroler? Czy jest jakiś sposób by ustawić wbudowaną lampę błyskową jako kontroler przy czasach rzędu 1/1000.

PS instrukcję czytałem, ale niektóre sformułowania są dość niejednoznaczne, a instrukcja od aparatu dotyczy softu 1.0

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
CLE

Chyba za bardzo kombinujesz. O ile pamiętam obsługę 540 to albo kontrola kontrastu, albo HSS. Opcja, że równocześnie jedno i drugie nie jest dostępna(obie są na tym samym suwaczku przełącznika).

Lampa wbudowana nie ma HSS i już, bez względu na wersję firmware. W 540 włączenie HSS redukuje liczbę przewodnią lampy z 54 do ok 20(to chyba podstawowy problem, dla którego wbudowana nie ma HSS).

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
jack napisał/a:
O ile pamiętam obsługę 540 to albo kontrola kontrastu, albo HSS. Opcja, że równocześnie jedno i drugie nie jest dostępna(obie są na tym samym suwaczku przełącznika).

Masz rację te tryby są na tym samym suwaku. Ja raczej pytam, czy wogóle jest możliwe użycie HSS w trybie bezprzewodowym z lampą wbudowaną jako kontrolerem (niekoniecznie z jej udziałem w ekspozycji).

CLE

W instrukcji obsługi do K10D masz napisane, że wbudowana nie synchronizuje z wszystkimi czasami ( w skrócie nie ma HSS ) czyli kontrolerem też nie będzie. Zasada błysku w trybie HSS jest taka, że ze względu na nie wpełni otwartą migawkę, naświetlasz kadr etapami i poszczególne błyski muszą się pojawiać w ściśle określonym czasie zsynchronizowanym z przebiegiem migawki.

Więcej na temat HSS tutaj:
synchronizacja z super krotkimi czasami - studyjne lampy

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jack napisał/a:
W 540 włączenie HSS redukuje liczbę przewodnią lampy z 54 do ok 20

lp lampy w trybie HSS zależy od czasu, im krótszy czas tym mniejsza lp. W instrukcji na pewno jest tabelka.

plwk napisał/a:
lp lampy w trybie HSS zależy od czasu, im krótszy czas tym mniejsza lp. W instrukcji na pewno jest tabelka.

Zgadza się jest tabela.

pich  Dołączył: 11 Wrz 2008
MLoxey napisał/a:
Jakoś nie rozumiem tego trybu, proszę Was o objaśnienie.

ja też tego trybu nie zrozumiałem. Tzn., zamierzenie tak, natomiast wykonanie - nie :(

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
CLE napisał/a:
czy wogóle jest możliwe użycie HSS w trybie bezprzewodowym z lampą wbudowaną jako kontrolerem

tak, ale nie z cyfrowym body. MZ6 tak potrafi :->

piotrd  Dołączył: 27 Sty 2009
AF540FGZ błysk z kontrolą kotrastu - czy jest jakaś różnica? Bawię się z lampą wbudowaną w K20 jako sterownik, doświetlającą lub tylko sterującą, do tego dodałem jeszcze lampę w manualu (fotocela) i nic. Czy muszą być 2 szt. AF540 (lub 360)?

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Musisz miec minimum 2 zewnętrzne lampy z kontrolą kontrastu (jedna najlepiej na sankach w aparacie). Nie musza być marki Pentax - mi 540 z Metz 58 ładnie współpracowała. Wtedy to zadziała. Zabudowana lampka jest deko za słaba na bardziej zaawansowane kombinacje więc o niej zapomnij w innej roli jak tylko podstawowe sterowanie innymi (bez brania udziału w ekspozycji). To IMHO i tak wiele (Canon ten feature ma jedynie w 7D). Dodam, że nawet wtedy warto (w Menu) ja ustawić jedynie jako kontrolera (by nie brała udziału w samej ekspozycji - to zwykle okrutnie "wypłaszcza" zdjecia).

george  Dołączył: 05 Lut 2010
Ja się tylko szybko spytam, czy w K100D Super mogę wyzwolić bezprzewodowo błysk w 540ce nie wpiętej w sanki? Niby soft aparatu ma możliwość wyzwalania migawki z pilota, ale czy z lampą jest tak samo? Ew. jak to zrobić?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
george napisał/a:
jak to zrobić?
Lampą wbudowaną. W aparcie wireless, podobnie w lampie zewnętrznej

Mozesz jakos to opisac, bo nie moge dojsc.

george, musisz poczytać instrukcję. Ja nie mam 540-tki, więc ci nie powiem, które magiczne guziki trzeba nacisnąć, żeby włączyć tryb bezprzewodowy. W aparacie musisz wejść w menu lampy błyskowej i ustawić tryb wireless (w K10 jest to taki znaczek błyskawicy z literą W).

piotrd  Dołączył: 27 Sty 2009
RiddlerPL napisał/a:
Musisz miec minimum 2 zewnętrzne lampy z kontrolą kontrastu

tego się właśnie obawiałem
dzięki

[ Dodano: 2010-03-06, 12:20 ]
george napisał/a:
Mozesz jakos to opisac, bo nie moge dojsc.

W k20 jest tak:
1. wpinasz lampę w sanki
2. włączasz lampę na wireless, ustawiasz kanał
3. włączasz aparat i przełączasz lampę w aparacie na Wirelss jeżeli nie jest, na LCD miga przez 10 sek. kanał lampy.
4. wyłączasz aparat i lampę
5. wypinasz lampę z sanek i stawiasz w odległości nie większej niż kilka metrów.

Znalazłem w instrukcji:
Cytat
1. Ustaw tryb lampy na bezprzewodowy a następnie zarejestruj ją w aparacie
A - Wyłącz aparat a następnie podłącz lampę AF 540 FGZ do aparatu.
B - Ustaw włącznik zasilania lampy na w pozycji WIRELESS (BŁYSK BEZPRZEWODOWY).
C – Naciskaj przycisk trybu bezprzewodowego (M/C/S) do czasu wyświetlenia SLAVE na panelu LCD lampy.
Nie można ustawić lampy w trybie SLAVE gdy w wizjerze aparatu wyświetlane są informacje o ekspozycji.
D - Przesuń w dół przełącznik ustawień [żółta kropka] aby wyświetlić kanał na panelu LCD.
E - Następnie naciśnij przycisk kanału (CH) a następnie wybierz kanał od 1CH do 4CH.
F - Przesuń w górę przełącznik ustawień [biała kropka]
G – Po włączeniu aparatu naciśnij spust migawki do połowy. Kanał w aparacie zostanie zarejestrowany.
2. Następnie zdejmij lampę AF 540 FGZ z aparatu i ustaw ją w pożądanym miejscu.
Naciśnij przycisk trybu błysku aby wyświetlić tryb P-TTL.
3. Włącz aparat i wbudowaną lampę błyskową i następnie ustaw tryb błysku na W WIRELESS (BŁYSK
BEZPRZEWODOWY).

W takim razie wydaje mi się, że K100d Super nie ma jednak funkcji wireless :( Niby jest funkcja wyzwolenia migawki pilotem, ale chyba brak synchronizacji bezprzewodowej z lampą :( Ktoś to potwierdzi?

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
george, z tego co pamiętam (dawno temu miałem ten korpus), to K100D nie ma tej opcji. Do trybu bezprzewodowego trzeba mieć lampę systemową wpiętą w sanki.

Natomiast nowsze korpusy entry level, czyli K-m i K-x już to mają z lampą wbudowaną.

Skocz do: