Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
mcgyver napisał/a:
chyba kilka by się znalazło.

Ale nie ma takich, co działają perfekcyjnie. Kropka. Jak chcecie na siłe podłączać do analagowych korpusów, wasza sprawa, ale dam sobie ręke uciąć, że jeśli wyjdzie cyfrowa pełna klatka Pentaxa, to obecne obiektywy DA zostaną okrzyknięte niekompatybilnymi.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kosior napisał/a:
Ale nie ma takich, co działają perfekcyjnie.
Masz na myśli brak pierścienia przysłon? Bo to chyba jedyna wada współpracy z pełnoklatkowymi Pentaksami takie szkieł jak DA 40/2.8, DA 70/2.4, DA 200/2.8 (300/4 chyba też). To stałki. A ja swoim 12-24/4 już ładnych kilka rolek slajdu też zrobiłem (od 18mm).

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Nie ma przyszłości dla DA. Pentax to ślepa uliczka. Tak jak i szkła cały ten system nie ma przyszłości. Szkła są kiepskie i niedostępne, AF powolny, zdjęcia kiepskie bo matryca jest APS-C, a nie FF. Korpusy nie wyglądają profi, a marka nie jest tak znana jak inne. Nie można szpanować Pentanem, nie można się dowartościować Pentanem.

Należy jak najszybciej sprzedać swoje wszystkie szkła i zmienić system! Póki czas.
Canon ma FF, Nikon ma FF, Sony zaraz będzie miało FF a Pentax robi szkła DA i nie ma FF. Zdjęć się tym nie da robić. Szkoda pieniędzy.

Tylko Canon albo Nikon no ostatecznie Sony.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Czekam z niecierpliwością na wielką falę wyprzedaży tych badziewnych Pentaksów. :roll: Co prawda mam już tego szmelcu sporo, ale może ktoś będzie * lub Limitedy wyprzedawał za 10 % ceny, to jeszcze gdzieś je upcham po szafach. :evilsmile: Żaba, wyprzedajesz się ? Właściwie to nie masz nic ciekawego, ale może kto inny ? :-P

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Jakiś rok temu nawet bym się przez sekundę nie zastanawiał nad innym systemem. Tylko Pentax. Ale minął rok i sytuacja wygląda odrobinę inaczej. W czerwcu miałem kupić obiektyw pod APS-C i nie kupiłem. W listopadzie będę miał pieniądze na drugi, albo na jeden drogi. Ale też niczego nie kupię. Będę się męczy starymi stałkami i kitem. Dlaczego? No właśnie. Jeśli się coś nie stanie, ten nasz ukochany system zdechnie. Ja tego nie chcę, ale kupienie 16-50 to już pomyłka. Ten obiektyw będzie żył całe lata, a taki K10 jeszcze ze dwa. I o to tu chodzi. Smutne.

[ Dodano: 2008-08-23, 22:00 ]
To nie chodzi o kupowanie starych szkieł, tylko pachnących nówek. Za niemałe pieniądze. Na lata.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
cinekk1, współczuje ci. Jest jeszcze szansa, byś sprzedał Pentaxa. DSLR FF lecą z ceną na łeb, na szyję. Niedługo będą po 1000zł. Z pewnością zdjęcia z nich wyjdą lepsze.

cinekk1 napisał/a:
ten nasz ukochany system zdechnie
I fajnie, system zdechnie, forum zdechnie, będzie więcej czasu na grę w ping-ponga.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jarek Dabrowski napisał/a:
cinekk1 napisał/a:
ten nasz ukochany system zdechnie
I fajnie, system zdechnie, forum zdechnie, będzie więcej czasu na grę w ping-ponga.

nie trzeba będzie na forum siedzieć, będzie można wreszcie robić zdjęcia ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A można prosić o coś więcej jeśli chodzi o DA 70 f2.4 na pełnej klatce, bo w testach wykazywał spore winietowanie... Mam na niego trochę ochotę bo toto małe takie - można ze sobą wszędzie zabrać...

mcgyver napisał/a:
bo w testach wykazywał spore winietowanie...
Przecież Ci napisali , że się nie nadaje :evilsmile: W testach też, to co jeszcze byś chciał ? Jak Ci napiszę , że nie winietuje, to zaraz odezwie sie jakiś namiętny czytelnik testów i napisze, że Dada bzdury gada. A jak poszukasz na forum, to i zdjęcia na pełnej klatce z DA 40 i DA 70 znajdziesz.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Zakładając, że za rok-dwa Pentax wypuści FF z ceną ok 5 kPLN. Przynajmniej przez następne 5 lat nie muszę sie martwić przesiadkami.
A jak już ceny FF dojdą do cen w zasięgu rozsądku moją K100DS oddam dzieciom. :-P

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Ludzie co z wami? W jednym wątku przekonywujecie, że lustrzanki to syf. Teraz mówicie, że Pentax to syf. Jak na forum wielbicieli lustrzanek Pentaksa są to dość kontrowersyjne poglądy. Ale ja tu jestem nowy i może nie umiem czytać między wierszami :-)

maslot napisał/a:
Ale ja tu jestem nowy i może nie umiem czytać między wierszami
Nie przejmuj się :mrgreen: Oni tak zawsze z soboty na niedzielę. Albo wypili za mało, a już nie mają co wypić, :-P albo poniedziałku doczekać nie mogą :roll: i tak im odbija. :evilsmile:

maslot napisał/a:
Jak na forum wielbicieli lustrzanek Pentaksa
To jest forum użytkowników, nie wielbicieli. Różnica mniej więcej taka, jak między mężem a kochankiem.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
maslot napisał/a:
Pentax to syf.

Trzeba tak gadać aby ceny używek na allegro spadły ;-)

To jest forum użytkowników, nie wielbicieli. Różnica mniej więcej taka, jak między mężem a kochankiem.

Trudno mi ją zauważyć patrząc na ilość postów w twego autorstwa - no chyba że ci płacą za każdy? :lol:

Co trudno zauważyć?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Maslot zastanów się dlaczego Jarek ma inny kolor nicka :-P
To ci wyjaśni może ilość postów.

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
JackDeJack, ale ktory system ma zielone logo??

Co trudno zauważyć?

Różnicę między żoną a kochanką :-) Nie wmówisz mi, że miałeś ponad 6 tys. problemów z Pentaksem :-)
JackDeJack napisał/a:
Maslot zastanów się dlaczego Jarek ma inny kolor nicka :-P
To ci wyjaśni może ilość postów.

Moderatorzy napisali ponad 50 tys. postow. Ogółem wszyscy napisali ponad 250 tys. postów. Twierdzisz, że co 5. post jest nieregulaminowy?

Skocz do: