qr3aq  Dołączył: 14 Maj 2007
No fajnie że przenieśli post tam gdzie trzeba :) :-B .
Mam pytanko jak z AF w Tamronie, czasem foce na koncertach i Maratonach MTB, a kit ma za małą ogniskową i nie zawsze da się podejść tak blisko żeby coś cyknąć konkretnego. Szkoda ze link do stronki z samplami już nie śmiga :(

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
qr3aq napisał/a:
Szkoda ze link do stronki z samplami już nie śmiga :(

Poszukaj TUTAJ, powinno coś być. Na pewno są sample z k10d, za k100d nie dam głowy, bom nie szukał.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Dziś czytałem opinię jednego z użytkowników, że AF w tym Tamronie jest wolny.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
StarskiPL napisał/a:
Dziś czytałem opinię jednego z użytkowników, że AF w tym Tamronie jest wolny.
Jest wolny i czasami nie dziala z k10.Kilka miesicy temu czytalem w niemieckiej prasie wypowiedzi, ze ten obiektyw nie zawsze wspolgra z kadyszka.Calkiem mozliwe, iz byly to pojedyncze bledy obiektywu(felerne sztuki) ale fakt mial miejsce.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
deniel napisał/a:
Jest wolny i czasami nie dziala z k10
Mnie działa.

argawen napisał/a:
Mnie działa
Wiem, ze tobie dziala, pamietam jak zapewniales o jej niezawodnosci :-) ale na pewno pamietasz ten artykul w Photozone, jak kilku niemcom nie dzialalo.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
deniel napisał/a:
ale na pewno pamietasz ten artykul w Photozone, jak kilku niemcom nie dzialalo
Pamiętam, jak ktoś o tym pisał.

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
deniel napisał/a:
argawen napisał/a:
Mnie działa
Wiem, ze tobie dziala, pamietam jak zapewniales o jej niezawodnosci :-) ale na pewno pamietasz ten artykul w Photozone, jak kilku niemcom nie dzialalo.

Bez obrazy dla Niemców ale oni bez instrukcji ani rusz, a jak coś odbiega od normy to rozkładają ręce :mrgreen: Tak więc nie brałabym ich opinii do serca :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Szpileczka napisał/a:
a jak coś odbiega od normy to rozkładają ręce Tak więc nie brałabym ich opinii do serca
Szpileczka to nie Niemcy tak mają tylko obywatele większości krajów wysoko rozwiniętych, niestety :-/ Byłem w UK i tam jest identycznie. Do każdej p***** potrzebny jest specjalista.
deniel Na żadnym polskim forum foto nie słyszałem o problemie, o którym piszesz. Podejrzewam jak sam sugerujesz uszkodzony obiektyw. Z resztą na tym forum jest kilku zadowolonych posiadaczy tego tamrona i żaden nie zgłaszał takich problemów. Po doświadczeniach z moją sigmą podejrzewałbym raczej uszkodzenie płyty głównej w obiektywie.
IMHO uważam że takie stwierdzenie jak Twoje to niepotrzebne sianie plotek.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Szpileczka napisał/a:
Bez obrazy dla Niemców ale oni bez instrukcji ani rusz
Z instrukcją też kiepsko sobie radzą

Żaba napisał/a:
IMHO uważam że takie stwierdzenie jak Twoje to niepotrzebne sianie plotek.
Jestem daleki od siania plotek lub temu podobnych rzeczy, opisywalem fakt ktory mial miejsce.Ten fakt zapadl mi dobrze w pamieci bo sam w tym czasie bylem na etapie kupna "macro" i ostatecznie kupilem D-FA 50 f/2.8 Macro

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
deniel napisał/a:
tym czasie bylem na etapie kupna "macro" i ostatecznie kupilem D-FA 50 f/2.8 Macro

I jak wrażenia?
Kurczę, nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć tego obiektywu w akcji - jak wygląda ustawiony na 1:1? No i jakieś sample z K10 bym zobaczył (1:1), bo na pbase trochę mało.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Grizley napisał/a:
tu jest z K10d

Jeśli to było do mnie, to ja pytałem o D-FA 50 f/2.8 macro :-) .

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Spojrzałem na temat i twoje pytanie ale widocznie nie doczytałem
:mrgreen: , moja pomyłka

szpajchel napisał/a:
I jak wrażenia?
Kurczę, nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć tego obiektywu w akcji - jak wygląda ustawiony na 1:1? No i jakieś sample z K10 bym zobaczył (1:1), bo na pbase trochę mało.
Obiektyw super ale trzeba sie nim nauczyc robic zdjecia :-) jesli chodzi o macro to jest super ostry ale 50 to troche malo i pentax 100 mm f/2.8 bylby lepszy.Ale ten obiektyw to swietna portetowka(czasami za ostra jak dle kobiet:)) tu kilka sampli
Mam nadzieje ze widac bo z ta picasa to nie wiadomo.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Widac, ale te sample sa zupelnie nieprzekonywujace... Nie ma tu ani swietnej ostrosci, ani pieknych kolorow.

To pierwsze lepsze jakie mialem na teraz na picasie, co do ostrosci to moze i masz racje a kolory, kwestia gustu(zdjecia sa prosto z aparatu nie obrabiane w Photoshopie)

Skocz do: