bogusz  Dołączył: 25 Kwi 2006
Tamron 2.8/90 macro - kilka sampli na pelnej dziurze
Witajcie!

Jakis czas temu obiecalem (przede wszystkim Fafniakowi) kilka sampli z prawdziwego
zdarzenia z Tamrona 2.8/macro (tej najnowszej wersji) na pelnej lub prawie pelnej dziurze (przyslona, iso i czas w nazwach plikow) i 10 MPix z puszki obcej ideowo temu forum ;-) .

www.bogusz.pila.pl/tamron

zdjecia przekonwertowane z RAW-a do TIFF-a na standardowych ustawieniach pozniej
zapisane jako JPG z bardzo mala kompresja. Nie wyostrzane, nie podciagane poziomy
itp.
Obiektyw moim zdaniem zdal egzamin ze wspolpracy z 10-megapikselowa matryca.
Wprawdzie pojawia się lekka aberracja chromatyczna, ale w naprawde ekstremalnych
warunkach.
Przy przyslonie 4.0 aberracje praktycznie calkowicie zanikaja a ostrosc sie jeszcze poprawia.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bogusz, - dzieki obaczy sie :D ale teraz tamron musi walczyc z 77 limited...zobaczymy jak bedzie

No to zapowiada sie ciezka walka, LTD przegrywa w przedbiegach w macro, a sample tez chetnie bym zobaczyl.
No i obcy ideowo D80 spisal sie moim zdaniem bardzo dobrze. Pomiedzy D70 a D80
jest po prostu wielka przepasc.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
hmmm :oops: narazie to walczyc musi ze tak powiem czy zostanie sprowadzony......jezeli nie to pewnie jednak tamron wyladuje w torbie....

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Bogusz, dzięki, że Ci się chciało.
Domyślam się, że RAW->TIFF robiłeś w Nikon Capture? Nie znam go kompletnie - jak jest z wyostrzaniem w tym programie? Bo jeśli jest tak jak w PPL lub RSP, że masz skalę od minus..0..plus i konwersja jest przy 0, to ostrzenie jest aplikowane.

Pytam z czystej ciekawości, sample zobaczę później, bo mi się net ślimaczy teraz strasznie...

Hej!

Masz racje, zdjecia sa przekonwertowane wedlug ustawien aparatu, czyli standardowe wyostrzenie (0 w skali -2 - +2). Po prostu nie byly wyostrzane dodatkowo.

vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
Wreszcie jest Tamron 90/2.8
Wczoraj zamówiłem po trzech miesiącach szukania - wreszcie !!
Podobno były problemy z dystrybucją na Europę (oczywiście dotyczy tylko modelu z mocowaniem Pentaxa). Ale w poniedziałek mam go mieć. Piszę to bo wcześniej był o tym wątek i parę osób pytało. Ja zamówiłem w Fotozakupy.pl. Mają na magazynie.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
vomer, Jak możesz to opisz coś o tym obiektywie, sample jakieś jakby Ci się chciało :mrgreen:

qr3aq  Dołączył: 14 Maj 2007
  Tamron 90 f/2,8 ????
Witam.
Mam zamiar kupić obiektyw wymieniony w temacie postu. Szukałem opinii na temat tego obiektywu na forum lecz nic nie znalazłem (może źle szukałem :oops: ).
Prosił bym o opinie na temat tego obiektywu lub tez przedstawienie jakiejś alternatywy.
Dzięki.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Parę osób na forum ma to szkło i sobie bardzo chwalą.
Z innych jest oczywiście pentax 100 mm f/2.8 i sigma 105 f/2.8, a z tańszych n. cosina 100mm f/3.5

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
qr3aq, bardzo ostre szkło. Niektórzy posiadacze twierdzą, że za ostre do portretu.
piotr_luk, z innych dorzuciłbym jeszcze Sigmę 70/2,8.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
A z absolutnie najwyższej półki Voigtlander 125/2.5 SL APO-Lanthar...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
jeszcze Voighlander 90/3.5 , do wyrwania taniej niż inne czasami (na m42 jest) i piekielnie ostry z komentarzy

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
piotr_luk napisał/a:
sigma 105 f/2.8

na optycznych napisali, że AF jest bardzo wolny i zawodny. Do makro może to nie jest najważniejsze ale do portretu?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
wkt napisał/a:
Do makro może to nie jest najważniejsze ale do portretu?

Szybkość AF w portrecie, to również raczej drugorzędna sprawa, a jego precyzja była zapewne testowana na Canonie, z którym jak wiadomo Sigmy słabo się dogadują...

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
gdy ktoś nie pozuje to szybki af może się przydać.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Coś mi ten link do zdjęć nie działa...

oyo555  Dołączył: 02 Wrz 2006
Mi też nie działa :-/

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
I nie dziwno, bo bogusz umieścił ten link
Cytat
2006-10-09, 18:07

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
wkt, w Sigmie 70/2,8 oraz 105/2,8 masz przełącznik AF full/limit. Na full rzeczywiście potrafi trochę jeździć zanim wyostrzy ale przełączenie na limit usprawnia jego pracę.

Skocz do: