Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
specmisiek, pewnie tak, ale 2mm to nie wszystko. Gdy sam wybierałem, wziąłem oba na mały spacerek, a następnie przyjrzałem się rezultatom na komputerze. Nawet chwili się nie wahałem i zapłaciłem 5 stóweczek więcej.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Pentagram, możesz zaprezentować te rezultaty?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Nie jestem pewien czy mogę, musiałbym poszukać na starych płytach, czy zachowałem te rezultaty, bo wyboru dokonywałem dość dawno.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Pentagram napisał/a:
Nawet chwili się nie wahałem i zapłaciłem 5 stóweczek więcej.
Czyli wybrałeś Pentaxa, jak dobrze zrozumiałem? Widzisz...Sigma i Pentax to trochę inne ligi jak mi się wydaje... Ale może mi się tylko wydaje? :?: :roll:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
specmisiek napisał/a:
Sigma i Pentax to trochę inne ligi jak mi się wydaje...

:?:

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Sam mam nadzieję będę przed takim wyborem wyborem już niedługo, ale raczej na 99% to bedzie Sigma. Bralem pod uwage Pentaxa 12-24 i Tokine 12-24. Ale aberracje chromatyczne tych szkiełek trochę mnie niepokoją. Jezeli chodzi o rozdzielczość optyczną, to Sigma i Pentax porównywalne z lekkim plusem dla Sigmy, no i te 2 mm. :evilsmile:

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
kenzo napisał/a:
...Ale aberracje chromatyczne tych szkiełek trochę mnie niepokoją. Jezeli chodzi o rozdzielczość optyczną, to Sigma i Pentax porównywalne z lekkim plusem dla Sigmy, no i te 2 mm. :evilsmile:

W sklepie przestrzelałem równocześnie Sigmę i Pentaxa 12-24 na tych samych ogniskowych, następnie powiedziałem gościowi że chcę obejrzeć sample na komputerze, a na drugi dzień na któryś sie zdecyduję (co też zrobiłem).
Pod względem ostrości testowany model Sigmy nieco ustępował Pentaxowi na wszystkich ogniskowych. CA z kolei w Pentaxie znacznie większa, ale nawet jak dla mnie (zapalczywego wroga CA) nie taka zła i widoczna głównie w rogach i w sumie do akceptacji.
W końcu jednak wziąłem Sigmę, bo jeszcze mi na polar starczyło.
Tak czy siak by dostać wolne od wad optycznych zdjęcie trzeba je korygować albo na winietę (w przypadku Sigmy) albo na CA (Pentax); w miarę "idealnych" jpg prosto z puszki żadnym z nich nie dostaniemy.

mareczekfm  Dołączył: 26 Sie 2008
Na fiszaja nie nakręcę filtra, prawda?

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Nie nakrecisz :-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Jak się nagwintuje to się nakręci ;-)

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
ms napisał/a:
Pod względem ostrości testowany model Sigmy nieco ustępował Pentaxowi na wszystkich ogniskowych.

czy ktoś to może potwierdzić?
chodzi mi o to czy jest to domena ogólna tej sigmy czy też konkretnego egzemplarza
właśnie stoję przed takim samym wyborem a nie mam możliwości sprawdzenia przed zakupem (tylko wysyłkowo) :-(

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Dla mnie Sigma 10-20 jest bardzo ostra. Mam i sobie chwalę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
DeTe napisał/a:
ms napisał/a:
Pod względem ostrości testowany model Sigmy nieco ustępował Pentaxowi na wszystkich ogniskowych.

czy ktoś to może potwierdzić?

Nie wiem czy ktoś z forum poza ms testował oba.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
DeTe napisał/a:
chodzi mi o to czy jest to domena ogólna tej sigmy czy też konkretnego egzemplarza
właśnie stoję przed takim samym wyborem a nie mam możliwości sprawdzenia przed zakupem (tylko wysyłkowo) :-(

Np. testy na photozone i na optycznych (tu trzeba spojrzeć na odpowiednik Tokiny) to potwierdzają.
Ale moim zdaniem różnice w ostrości nie były jakieś tam drastyczne, na pierwszy rzut oka na samplach 3008x2000pix nie są specjalnie widoczne, dopiero po dokładniejszym przyjrzeniu się.
Najgorsze, że testowe sample skasowałem :cry:

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
Meggido napisał/a:
Dla mnie Sigma 10-20 jest bardzo ostra. Mam i sobie chwalę.

ms napisał/a:
Ale moim zdaniem różnice w ostrości nie były jakieś tam drastyczne, na pierwszy rzut oka na samplach 3008x2000pix nie są specjalnie widoczne, dopiero po dokładniejszym przyjrzeniu się.

dobrze wiedzieć, raczej nie oglądam w skali 1:1 więc pewnie też nie zauważę różnicy :-D
wobec tego dzięki za info - decyduję się na sigmę :mrgreen: :-B

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Heh, ja zdaje sie testowałem oba ale ponad rok temu wiec nie pamiętam dokładnie. Wiem, ze oba ostre i wiem, że sigme chetnie bym sobie sprawił, bo to kawał dobrego obiektywu... No i to zawsze 3mm różnicy (w przypadku APS-C) ;-)

smiechoo  Dołączył: 31 Mar 2007
Throwend napisał/a:
No i to zawsze 3mm różnicy (w przypadku APS-C) ;-)

Te 2 (lub 3 dla APS-C :-) ) mm zdaje się niewielką różnicą, ale relatywnie to 20% krótsza ogniskowa, a to już spora różnica.

Zakładając, że masz jakiegokolwiek kita to krótki koniec będzie ograniczeniem i tu wygrywa Sigma.

Heh, tak w sumie to te obiektywy sa tylko dla APS-C ;-)
Tak więc 2, lub 3 w przypadku equiv. dla 35mm ;-)
No i róznica tych 3mm to różnica ok 10 stopni kąta widzenia, a to tym bardziej sporo...

Przynajmniej dla mnie.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
O czym wy piszecie? Jakie 2 lub 3? jeden się zaczyna od 10mm a drugi od 12mm tak? Co wy chcecie przeliczać? o-|

ekwiwalent dla 35mm, czyli dal pełnej klatki. Co prawda te obiektywy są tylko do APS-C, ale cóż, pełna klatka jest takim odnośnikiem w końcu. Kompakty też przeciez mają obiektywy np 5,8mm ale nie posługujesz sie prawdziwą ogniskową tylko ekwiwalentem dla pełnej klatki czyli np. w tym wypadku jest to 35mm, a przy wiekszej matrycy to może byc 28mm... itp.

tak czy inaczej nie chodzi o to tylko o różnicę w kącie widzenia :-P

Skocz do: