mareczekfm  Dołączył: 26 Sie 2008
Szeroki kąt za 1500 PLN do K10D
Szukałem na forum, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.
Odłożyłem przez wakacje trochę pieniędzy i chciałbym dokupić sobie jakiś szeroki kąt, ale nie wiem, na co się zdecydować. Aparat: K10D. Zdjęcia robię dla przyjemności, zupełnie amatorsko. Mam do dyspozycji 1500 PLN.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Sigma 10-20mm, myślę, że w tej cenie jest do zdobycia, a to na prawdę świetny obiektyw.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
mareczekfm, żeby znaleźć konkretną odpowiedź trzeba zadać konkretne pytanie. Pytanie o szeroki kąt za czy do 1500PLN jest pytaniem bardzo ogólnym :roll:

sołtys napisał/a:
jest pytaniem bardzo ogólnym :roll:
Dlatego w odpowiedzi jest zoom :-P

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
Dlatego w odpowiedzi jest zoom

No właśnie - w tej chwili w odpowiedzi możnaby wymienić całą listę fajnych/dobrych/nietuzinkowych/HGWjakich obiektywów odpowiadających zakresem "szerokiemu kątowi"

mareczekfm, skoro piszesz, że nie wiesz na co się zdecydować to może już wstępnie rozważałeś jakieś modele? Jeśli tak - napisz jakie. Może wtedy będzie nam łatwiej coś doradzić.

No ale to chyba oczywiste, że mareczekfm, chodzi o coś szerszego od kita, a że Mnie osobiście Sigma 10-20 wydaje się być najlepszym wyborem to napisałem. Co innego szerszego od kita można kupić za max 1500zł? może co najwyżej Fiśaja 10-17 ale to już inna bajka, no chyba że chodzi ci o jakieś manuale?

Rozumiem. A z tej całej listy to najbardziej użyteczny jest.... ?

Chcecie kupić swój pierwszy obiektyw szerokokątny. Co wybieracie? Tak to widzę.

Sigma 10-20 i nie wiem co innego tu pasuje lepiej.

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
16-45-pentaxowy też się mieści w tej cenie ;-)

Wolałbym AF.
A fiszaja oglądałem, ale chyba to zbyt specyficzne i może się znudzić. Tak mi się zdaje.

Sigma 10-20 i pentax 16-45 mają AF ;-)
Ale tych 16mm aż tak nie odczujesz jak 10mm ;-)

fusserg  Dołączył: 20 Kwi 2008
Tak Sigma 10-20 to świetny szeroki kąt, naprawdę sporo ciekawych fot krąży po sieci wykonanych tym obiektywem. Bez wątpienia dla mnie to pozycja obowiązkowa na liscie zakupów :-D

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
Sigma 10-20mm, myślę, że w tej cenie jest do zdobycia, a to na prawdę świetny obiektyw.

Za swoją dałem 1340 PLN ;-)

A o fiszaju co sądzicie?

Mało praktyczny, fiszaje, ze względu na swój specyficzny efekt rybiego oka powinny być tańsze, bo są zbyt drogie jak na obiektywy o tak wąskim zastosowaniu.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Obiektywy SOFT to już wogóle za darmo, bo to ani ostrości nie ma, ani nawet tryby A. :-P

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Eldred napisał/a:
Mało praktyczny, fiszaje, ze względu na swój specyficzny efekt rybiego oka powinny być tańsze, bo są zbyt drogie jak na obiektywy o tak wąskim zastosowaniu.
To prawda, że mało praktyczny ale to świetne szkło. Mam sigme 10-20 a czasem mam możliwość pobawienia się tym 10-17 i czasem sam nie wiem czy dobrze wybrałem :)
No i jest ekstremalnie szeroki. Te 10mm na sigmie to 13mm Pentaxa !!!

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Eldred napisał/a:

uwielbiam takie wypowiedzi...chyba zacytuje Zabe z sasiedniego watku: pierniczysz glupoty
pozdrawiam
kp

[ Dodano: 2008-08-27, 22:48 ]
mareczekfm napisał/a:
Odłożyłem przez wakacje trochę pieniędzy i chciałbym dokupić sobie
jakiś szeroki kąt, ale nie wiem, na co się zdecydować.

obejrzyj na pbase.com albo innym photosigu zdjecia z 10-20, rybiego 10-17, dodaj do tego jakas stalke 14mm, moze jakiegos fisza typu 15 (tez niezle szeroki), do tego ten ciut wezszy 16-45 (ale nadal jest to sporo szerzej niz kit), popatrz na charakterystyczne efekty z tych szkielek na motywach, ktore sa najbardziej zbiezne z tym co fotografujesz. imho te roznice sa naprawde duze i ciezko wstrzelic sie w czyjs gust;]. ocen sam, na spokojnie i bez pospiechu.
pozdrawiam
kp

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pentax 12-24/4 z USA też w tej cenie się zmieści. Ostatnio na AlleDrogo był taki.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Pentagram napisał/a:
Pentax 12-24/4 z USA też w tej cenie się zmieści.

Ale ponoć te 2 mm ,,robi wielką różnicę" :mrgreen:

Skocz do: