piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Zgodnie z instrukcją Sigma będzie działać w czystym TTL-u
Cytat
Tryb TTL AUTO zapewni poprawną ekspozycję obiektu kontrolując siłę błysku.
1. Wybierz tryb P (PICT) w aparacie.
2. Włącz lampę. Na panelu LCD pojawi się symbol TTL i rozpocznie się ładowanie.
• Jeśli się nie pojawi, wciśnij kilkukrotnie przycisk < MODE >
3. Wyreguluj ostrość.
4. Korzystając ze skali na wyświetlaczu LCD lampy, sprawdź czy obiekt znajduje się w zasięgu błysku.
5. Po potwierdzeniu gotowości lampy możesz zrobić zdjęcie.
• Jeśli lampa używana jest z aparatem zgodnym z pomiarem P-TTL, błysk kontrolowany będzie w systemie P-TTL. Po wybraniu TTL w lampie, na wyświetlaczu pojawi się znacznik "P".

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
a propos nieobracalnej głowicy w 360 - moim zdaniem to jedne, wielkie nieporozumienie, jak na jedną z dwóch lamp pentaxa. może nie tyle nieporozumieniem jest lampa, co jej kupowanie - cała istota zabawy z zewnętrzną lampą i ttlem polega właśnie na odbijaniu od wszystkiego, od czego się da ;-) najbardziej lubię ustawiać za lewe ramię i trochę do góry - oczywiście w zależności od nachylenia ściany od której mam zamiar odbić. czysta rewelacja

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
malyglod napisał/a:
cała istota zabawy z zewnętrzną lampą i ttlem polega właśnie na odbijaniu od wszystkiego, od czego się da

360 działa przecież w wireless P-TTL. Na podstawkę ją, albo do ręki, albo na statyw. Moim zdaniem brak obrotu to nie aż tak duża bolączka jak ją malują. Jedynie dla kasetkowców, bo tam niestety nie ma trybu master w lampie wbudowanej.

MiQ27, pozostaje jeszcze kwestia mocy lampy

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
opiszon napisał/a:
1. Pentax - systemowa, gwarancja na całą lampę (vide metz)

Czyli prawdą jest że jak oddam Metza do sklepu i okaże się że padł palnik to po 2 tyg mi odpowiedzą "sorry bolek ale producent tego nie naprawia czyli mi tez umywamy ręce" ?

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
Bardzo brakuje w oferecie Pentaxa średniej klasy lampy, np. o liczbie przwodniej 42-44 z obracanym we wszystkie strony palnikiem. Jest to luka, którą należałoby wypełnić (w Nikonie świetnie wpisuje się w ten przedział SB-600 za ok. 650 PLM).
A co myślicie o Sigmie DG 530 Super? I jak jest z gwarancją na Sigmy?

Mi1980 napisał/a:
brakuje w oferecie Pentaxa średniej klasy lampy, np. o liczbie przwodniej 42-44 z obracanym we wszystkie strony palnikiem.
To prawda
Mi1980 napisał/a:
A co myślicie o Sigmie DG 530 Super? I jak jest z gwarancją na Sigmy?
Ja mam starszą wersję EF-500 i spisuje się znakomicie, ma wszystko to, co pentaxowa 540 (nie ma tylko własnej automatyki), a w momencie, gdy kupowałem była prawie 2 razy tańsza. Gwarancja niestety 12 miesięcy w DE, w PL nie wiem.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
piotr_luk napisał/a:
pozostaje jeszcze kwestia mocy lampy

No owszem. Ale to nie jest jakoś znacząco słabsza lampa.
mecablitz 48 AF-1 digital - przy 50 mm/ISO 100 - 38
Nikon SB-600 - 34
Pentax AF 360FGZ - 30
Sigma EF-500 DG Super podaje 50 - ale dla 105 mm położenia palnika. W takim położeniu Metz ma 48, czyli Sigma dla 50mm będzie miała zapewne koło 40.
EF 530 DG Super też ma 40 dla 50mm.

Czyli, jeśli dobrze liczę, w tych samych warunkach i dla ogniskowej 50 na lampie Sigmy będziemy mieli np. 5m i przysłonę 8, a na Pentaxie 5m i przysłonę 6. To jest jakieś 2/3 działki ? W każdym razie niecałe 1EV.

Robiłem zdjęcia z Metzem, który miał GN 32 (przy 50mm) i moim zdaniem to całkiem sporo światła... Szczególnie, gdy lampy używa się do doświetlania, a nie oświetlania.
I nie błyskałem na wprost, tylko palnik 45 stopni w górę i mały biały odbłyśnik.

A czy można w jakiś sposób sprawdzić, czy Sigma 530 Super może być odpalona bezprzewodowo przez lampę wbudowaną w K200D? Bardzo mi zależy na tej funkcji.

Mi1980, EF-500 odpala bezprzewodowo, więc model wyższy na pewno też. Pytanie jest takie, czy Twoja K200 obsługuje tryb wirless. Jeżeli tak, to będzie odpalać

Obsługuje :-D . Dzięki.

Mi1980, ale mówimy o EF-530 DG Super, bo w wersji EF-530 DG ST wireless raczej nie wystepuje

Mam tego świadomość. Ostatnie pytanie. Czy 530 Super ma automatykę?

zobacz na http://www.sigma-foto.pl/?q=node/18
EF-500 DG Super nie ma własnej automatyki, ale być może dodali w 530, nie wiem

Zdecydowałem się jednak na Pentaxa 360. Przeważyły: 2 letnia gwarancja na wszystko, własna automatyka (obiektywy manualne), "systemowość" lampy. Do moich zastosowań moc będzie wystarczająca. Kwestię nie w pełni ruchomej głowicy zamierzam omijać w większości przypadków poprzez odpalanie zdalne, po którym spodziewam się lepszych efektów niż w przypadku lampy na stopce i obrócenia palnika. Wziąłbym 540-tkę, ale za trochę większą moc i ruchomy palnik trzeba zapłacić drugie tyle.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Mi1980, ale skoro interesowała cię Sigma 530 DG Super, to przecież 540 jest niewiele droższa ;-)

Mi1980, najważniejsze, żebyś był zadowolony

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
opiszon napisał/a:
1. Pentax - systemowa, gwarancja na całą lampę (vide metz)
Podaj konkretne przykłady padania palnika w Metz'ach, bo jakoś mnie to nie przekonuje.
Poza tym palnik jest integralną częścią lampy i jak mi padnie to znaczy cała lampa nie działa i producent ma to naprawić czy mu sie podoba czy nie - to nie jest lampka nocna z Ikei z wkręconą żarówką.

Pokaż mi w manualu podaną wartość ilości błysków jaką lampa może wykonać - taki LifeTime.
Jest uwarunkowanie o studzeniu lampu przy wielu kolejnych błyskach - ale to chyba w manualu do Pentaxa było napisane. W Metzu (manual) nie ma wzmianki ani o studzeniu, ani o tym że palnik nie jest objęty gwarancją.
Poza tym w Polsce Metz daje gwarancję na 12 miesięcy a nie na 24 jak to powinno być - temat na oddzielny wątek :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
JackDeJack, był nawet na tym forum temat o tym, że strzelił dosłownie palnik w Metzu 58 (nie z mocowaniem Pentaxa, ale co za różnica)

co do gwarancji - mi wystarczyło to, że ma krótki okres, i jak poszukasz w necie, to sporo jest wątków o palniku i jego gwarancji

wolałem jednak za tą samą kasę mieć sprzęt z 24 miesięczną gwarancją

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
W Tumaxie też, w VW wywalało samo z siebie poduszki powietrzne, Fordy się paliły same z siebie itp itd etc

Pamiętajmy że normą jest ogół a nie margines. :idea:

A co do gwarancji na palnik to dystrybutor przesadza - to tak jakby w wiertarkach Black&Decker gwarancja nie obejmowała silnika :shock:

Skocz do: