DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
dan napisał/a:
Problem sterowania sila blysku mozna rozwiazac stosujac rozne materialy dyfuzyjne.

Lub szary filtr na obiektyw.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
DarekK napisał/a:
Lub szary filtr na obiektyw.

Tak, ale w tym momencie zmieniasz ekspozycje, a nie ilosc swiatla dostarczana do obiektu przez zrodla. To istotna roznica.

Zgoda. Ale jest to sposób na mniejszą przysłonę, jeżeli nie mogę zredukować energii błysku lampy.

locke  Dołączył: 02 Lis 2007
To wszystko prawda, ale nie zawsze chce się mieć światło rozproszone. No i najważniejsza rzecz. Regulacja mocy błysku jest jednocześnie regulacją czasu błysku - tym samym wpływając na czas ekspozycji. Żarówki błyskowe mają dość średnie osiągi na poziomie 1/700-1/1000sek, lecz po skręceniu wynik ten osiągnie odpowiednio, często proporcjonalnie, lepszy wynik. Dla niektórych to może mieć znaczenie.

Podawałem już w innym wątku tego linka:
Poziom energii błysku a temperatura barwowa lampy (tu dotyczy studyjnej FOMEI).

http://www.swiatobrazu.pl...e_swietlna.html

Zazwyczaj nie mamy mierników temperatury barwowej. Może wyjściem jest redukować tak samo wszystkie żarówki?

DarekK, przysięgam że nie miałem pojęcia :-) A z drugiej strony od 1/1 do 1/8 można powiedzieć, że wyniki są w granicach normy. Poza tym zawsze można ustawiać balans bieli na szarą kartę.

[ Dodano: 2008-12-02, 09:15 ]
Ach Ci w sumie bardziej chodziło o osobne regulowanie mocy dwóch i więcej lamp, prawda?

Tak. O równą redukcję wszystkich lamp.
Z mojej strony są to rozważania teoretyczne. Nie mam jak tego sprawdzić. (nie ten monitor, nie to oko :mrgreen: , redukować muszę podobnie). Warto jednak pamiętać, że w tanich lampach może taki efekt wystąpić.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dziękuję za rady. Zamówiłem dziś zestaw: namiot 150x150x150 z czterema tłami, 2 statywy 230 z oprawkami i żarówkami energooszczędnymi 125W (odpowiednik 600W) i do tego 2 parasolki odbijające i 2 rozpraszające.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
plwk, ile taki zestaw zakosztował?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
515 (minus 12% rabatu) - firma płaci

A jak wygląda sprawa z widmem w przypadku żarówek energooszczędnych? Temperatura barwowa jest ok, ale problemu dziur w widmie chyba nie rozwiązano, prawda? Pytam się gdyż sam jestem takimi zainteresowany.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
locke, tak na logikę..... (w sumie nie jestem tego pewien)
ale dopóki będziesz rejestrował obraz za pomocą matrycy w aparacie, to spokojnie wystarczy lampa świecąca choćby i w RGB (czyli trzy piki w paśmie, poza tym same dziury).

ps.
taka sama sytuacja zachodzi w wypadku skanowania filmu.

Cypis aka Piotr, Ale dlaczego tak myślisz? Dziur nie naprawi się balansem bieli. No ale wiem, że to jest teoretyzowanie...

Skocz do: