trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Jest troche informacji ale zeby cos takiego publikowac to musze miec zgode autora. Nie kazdy chce sie dzielic. Czasem niektorzy nawet nie odpowiadaja na pytanie. Pewnie wychodza z zalozenia, ze kazdy moze sie pomeczyc jak chce czegos nowego sie dowiedziec.
Informacje o Heliosach podalem po wyrazeniu zgody od kolekcjonera z Czech. Niestety nie wiem jak on sie nazywa, znam tylko jego nick na innum forum. Sorry za OT

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
ulrke napisał/a:
ale pies za szybko sie rusza, nie nadążam ustawić ostrości :)

Hehe, ustaw ostrość na stałe, np na 2m i przesuwaj cały aparat zamiast kręcić pierścieniem - tak jak przy macro. Wyłącz w opcjach zwalnianie migawki tylko po złapaniu ostrości albo przełącz na AF.C - powinno dać taki sam efekt jeśli się nie mylę. :->

ulrke  Dołączył: 20 Gru 2008
Gdyby to było takie proste, gdyby pies poruszał się w jednym kierunku, ale on nie lubi aparatów (i telefonów). Prawie 40 kg pies próbujący polizać obiektyw, zabawa przednia :-D Jedyne wyjście to zdjęcia podczas snu lub zabawy z zabawką (o ile jest bardziej interesująca od lizania aparatu) :-D

emem  Dołączył: 19 Kwi 2010
Wprawdzie o inny niż w temacie model heliosa chodzi, ale nie będę zakładał kolejnego "heliosowego" wątku. Mam heliosa 77M 50/1.8 i chciałem zapytać, czy ktoś z Was używa tego obiektywu z pentaxem i czy warto zawracać sobie nim głowę (czytaj; kupować do niego adapter)?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nie ma takiego rozstrzału jakościowego jak w w Heliosie 44 . Widziałem jednak uszkodzone mechanicznie obiektywy tego typu już fabrycznie (przysłona - nie zaoliwiona jednak sie blokowała ).Dobra rozdzielczość odpowiednik najlepszych zachodnich obiektywów i Pancolara . Jednak kontrasty ma duże niezbyt przyjemnie się nim pracuje . Zimny odcień zdjęć na analogu . Miałem trzy takie 77ki wszystkie były podobne jakościowo

pondus  Dołączył: 30 Sty 2009
pawel1967 napisał/a:
Nie ma takiego rozstrzału jakościowego jak w w Heliosie 44 . Widziałem jednak uszkodzone mechanicznie obiektywy tego typu już fabrycznie (przysłona - nie zaoliwiona jednak sie blokowała ).Dobra rozdzielczość odpowiednik najlepszych zachodnich obiektywów i Pancolara . Jednak kontrasty ma duże niezbyt przyjemnie się nim pracuje . Zimny odcień zdjęć na analogu . Miałem trzy takie 77ki wszystkie były podobne jakościowo

A ja sobie go chwalę ...to jedno ze zdjęć nim wykonanych

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Ja je sobie też chwaliłem . Ale wiele ich widziałem . W komisie niedaleko mnie przywiózł gość w roku bodaj 95 kilka sztuk i wszystkie kupiłem za grosze . Potem odsprzedałem . Piszę że są równe najlepszym konstrukcjom zachodnim optycznie i dają zimny odcień zdjęć na analogu

Dzięki za informacje. W takim razie muszę się rozejrzeć za jakimś adapterem m42.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009

grzegorzgr, Czytałem wczoraj ten wątek i zdecydowałem się na adapter bez kołnierza oraz bez blaszki, ale ciągle nie wiem gdzie go kupić, jakiej firmy, aby był dobry, solidnie wykonany. Oryginału nie znalazłem niestety :(

Zaryzykuję OT ;-) ; co sądzisz o tym?

http://www.infoto.pl/pl/P...onczonosc/Show/

On ma chyba blaszkę (w opisie; "Posiada zabezpieczenie przed przekręceniem adaptera") ale jej można się pozbyć (stwarza podobno kłopoty), a w obiektywie nawiercić otworek zabezpieczający przed wypięciem się adaptera w trakcie kręcenia pierścieniami.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
emem napisał/a:
ale jej można się pozbyć (stwarza podobno kłopoty), a w obiektywie nawiercić otworek zabezpieczający przed wypięciem się adaptera w trakcie kręcenia pierścieniami.
i to by było najlepsze rozwiązanie. osobiście posiadam 3 adaptery ,1 z kołnierzem wszystkie są w kolorze srebnym. http://www.allegro.pl/ite...nczonoscia.html masz bez blaszki

Dzięki bardzo :-)

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
a ja mam 2 z kołnierzem.

Brak faktycznie ostrości na nieskończoności, ale na 58mm i 135mm nie potrzebuję.
Jak bym miał 200mm to bym pomyślał o czymś innym, ale do portretu i zwierzaczków nie potrzebuję. przy większych, cięższych obiektywach z bezblaszkowymi adapterami mogą być problemy.

aby nie zaśmiecać wątku to sample z Heliosa tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=29989

a wątek o adapterach tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=44

Skocz do: