pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem po co zmieniać napięcie. Przecież jeśli urządzenie bierze 200W(at) przy 200V(olt) to prąd jaki popłynie to 1 A(mper). Po odłączeniu do instalacji 100V muszą aby otrzymać moc 200W muszą popłynąć 2A.
Licznik który mamy zamontowany w domu pokazuje nam zużycie mocy w jednostce czasu, czyli płacimy za zużyte kWh (kilowatogodziny). Nie za napięcie, albo za prąd.

Gwiazdor napisał:
Cytat
Jedyny sens obniżenia opłat po przejściu na 200V to 2x mniejsze prądy w instalacji, ale żeby aż takie zyski to robiło?

Ale zużywana moc i tak pozostanie taka sama (pomijając straty na przetwornicy).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pjak, opisujesz nasze uwarunkowania. Skąd wiesz od czego zależą taryfy w Japonii.

plwk napisał/a:
pjak, opisujesz nasze uwarunkowania. Skąd wiesz od czego zależą taryfy w Japonii.

No tak. :oops:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oprócz tego gdybyś np. zobaczył naszą krajową fakturę za prąd dla odbiorcy przemysłowego to byś zobaczył, że faktyczne zużycie energii to jedna z mniej istotnych spraw.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
plwk napisał/a:
Oprócz tego gdybyś np. zobaczył naszą krajową fakturę za prąd dla odbiorcy przemysłowego to byś zobaczył, że faktyczne zużycie energii to jedna z mniej istotnych spraw.

Sorki za OT, ale jak podzielą TP s.a. to obawiam się, że faktura będzie tak samo wyglądała, a na dodatek będzie większa kwota za różne przesyły...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Sławek_S napisał/a:
ak podzielą TP s.a. to obawiam się, że faktura będzie tak samo wyglądała, a na dodatek będzie większa kwota za różne przesyły...

a ja się nie obawiam

nie mam TP i dobrze mi z tym :-)

opiszon napisał/a:
a ja się nie obawiam

nie mam TP i dobrze mi z tym
Co nie znaczy że Twój dostawca nie korzysta z łącz TP i automatycznie nie dostanie takiej faktury, a tym samym Ty.

Sławek_S, jestem pewien że mój dostawca nie korzysta z łącz TP :-)

mój dostawca albo korzysta z własnych łącz (kablówka)
albo korzysta z łącza danego nam przez stwórcę (komórczaki)

:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P

opiszon napisał/a:
jestem pewien że mój dostawca nie korzysta z łącz TP
Ale na Tobie świat się nie kończy ;) /EOT

ale chodziło mi w ogólności o to, że zawsze jest alternatywa dla złodziejskich firm 8-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Zaraz, bo ja czegoś nie rozumiem. To TPSA prąd przesyła?

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
Coś mi się widzi, że jest to autotrafo albo trafo z kompensatorem mocy biernej. To mogłoby mieć sens.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zbynio, mozesz jasniej?

[ Dodano: 2008-12-17, 00:21 ]
Wiecie co? chyba zrobie zdjecia "kabelkow na 200V i liczniki. Liczniki na prad mam dwa. Wiele restauracjiw Japonii to robi, tylko one sa duze restauracje, wiec stac ich na oplacenie "haraczu". Ja mam mala knajpke (38 miejsc), wiec chce zaoszczedzic na haraczu

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
PiotrB. napisał/a:
wiec chce zaoszczedzic na haraczu

To wygląda na jakiś pół legalny sposób, szkoda że nie możesz czegoś więcej napisać o tym tajemniczym urządzeniu, no i twoje opisy tego zasilania. Porób te zdjęcia, wtyczek, gniazdek, liczników, skrzynek.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Pjak, to ma sens: większe straty na przesyle (straty cieplne) występują przy większym prądzie (dla mniej wtajemniczonych: ampery), czyli przy niższym napięciu (volty). Co gorsza większe prądy wymagają grubszych czyli kosztowniejszych przewodów, całych dużo kilometrów przewodów. I wszystkie te koszty ponosi dostawca energii.
I taki dostawca, żeby zaoszczędzić, musi zmienić napięcie na wyższe. Przekonać odbiorców do tego może tylko w jeden sposób: zaoferować możliwość zużywania tańszej energii.
Ze 100V na 200V przejść dość łatwo: transformator lub połączenie szeregowe. Z czasem kupuje się coraz więcej urządzeń na 200V i w końcu będzie można wprowadzić nakaz stosowania wyłącznie instalacji 200V w nowych, a potem pewnie i w starych budynkach.
A tymczasem - póki odbiorcy mają urządzenia 100-voltowe - kombinują, jak zaoszczędzić korzystając z instalacji 200V.

PiotrB., jakie masz urządzenia na 100V, które byś chciał podłączyć do 200V?
Kurczę, jakby to było nieco bliżej, to bym Cię odwiedził i Ci nieco pozmieniał w tych Twoich kabelkach i kuchenkach. Nawet skrzynki narzędziowej nie musiałbym brać, bo zawsze jest w samochodzie.

[ Dodano: 2008-12-17, 10:08 ]
Acha: moc czynna, bierna, pozorna, współczynniki z dziwnymi literkami IMHO nie mają tu nic do rzeczy, bo taka restauracja posiada sporo urządzeń grzewczych i oświetlenie, natomiast indukcyjnych tyle co nic. Odbiorcy przemysłowi rozliczani są na innych zasadach. Tak w Polsce, jak i w Japonii.

Kiwak

Zgadza się. Niestety ja nie bardzo zajarzyłem problem PiotraB i rozpatrywałem go w naszych (polskich ) realiach. Z drugiej strony skąd u nas w Polsece urządzenia na 100V. No cóż, widoczne miałem słabszy dzień :oops:
:-B

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
pjak napisał/a:
Z drugiej strony skąd u nas w Polsece urządzenia na 100V.

O ile mnie pamięć nie myli to restauracja PiotrB., jest w Japonii.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pokzauje zdjecia

jack napisał/a:
pjak napisał/a:
Z drugiej strony skąd u nas w Polsece urządzenia na 100V.

O ile mnie pamięć nie myli to restauracja PiotrB., jest w Japonii.

UWAGA!

Oficjalne Oświadczenie pjaka

Przyznaje, że nie za bardzo zrozumiałem/nie doczytałem/nie zaskoczyły trybiki w mózgu* posta PiotraB i stąd mój post o prądach, kilowatach i napięciach.
Teraz już wiem, że restauracja PiotraB znajduje się w Japonii i wiem, że moja wypowiedź w kontekście jego postu była nie na temat/ bez sensu*
Post swój niepotrzebnie odniosłem do polskich realiów.
Wszystkim, którzy "wyprostowali" moje rozumowanie w kontekście postu PiotraB dziękuję, a wszystkich innych przepraszam, za wprowadzanie zamętu.
Uff... a teraz przydałoby się jakieś :-B
* niepotrzebne skreślić

Skocz do: