dzerry napisał/a:domalowywanie, przesuwanie elementow zdjecia, zmniejszanie, zwiekszanie, itp na obrazkach, ktore sa prezentowane pod plakeitka fotografii. Takie zabiegi, to moim zdaniem pewne oszustwo, bo nie mieszcza sie w pojeciu "obrobka" i ida pod prad istoty fotografii
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
archi napisał/a:Wszystko może byc sztuką i wszystko może nie być nią![]()
A czas jest najlepszym weryfikatorem.
To wszystko już kiedyś było, fotomontaż, fotonit, fotografia pikturalna ...
Teraz przechodzimy to na platformie cyfrowej, która daje nieporównanie większe możliwości.
Zobaczymy co z tego zostanie za kilkadziesiąt lat.
Zastanów się. Czy gdzieś napisałem, że mi się to nie podoba? Seria Paintings jak najbardziej mi się podoba... Pisze tylko, że fotoedycja to nie jest dla mnie fotografia. Czy w tym widzisz moją frustrację? Jeśli Joanna Kustra ze swoimi świetnym zdolnościami posługiwania się PS'em, jest nazywana świetnym fotografem i osobą która będzie wyznaczała kierunki rozwoju fotografii... Tak. To jest dla mnie frustrujące. To obrazuje jak przynajmniej w jakieś części wygląda dzisiejsza fotografia i jej odbiór. To nie mój sposób widzenia fotografii. Dla mnie fotografia to nie sztuka a zdjęcia nie są dziełami. Są takie zdjęcia które są dla mnie "dziełami", ale cała fotografia jako pewna dziedzina taka nie jest. Nie stawiam pomnika fotografii. Irytuje mnie fakt nazywania świni psem. Bo to co widziałem na zdjęciach w przytoczonym przeze mnie linku to nie jest fotografia. Byłoby to fotografia gdyby mieściło się w moim znaczeniu pojęcia obróbka. A nie mieści się. Nakładanie na kolejnych warstwach w PSie świateł i cieni to nie jest dla mnie obróbka. Poza tym nie mam nic do tego.boberski napisał/a:SpinDoc, Twoje wywody brzmią mi jakbyś był sfrustrowany ze w PS To ty tylko autolevelsy umiesz zrobić.....
SpinDoc napisał/a:Zastanów się. Czy gdzieś napisałem, że mi się to nie podoba? Seria Paintings jak najbardziej mi się podoba... Pisze tylko, że fotoedycja to nie jest dla mnie fotografia. Czy w tym widzisz moją frustrację? Jeśli Joanna Kustra ze swoimi świetnym zdolnościami posługiwania się PS'em, jest nazywana świetnym fotografem i osobą która będzie wyznaczała kierunki rozwoju fotografii... Tak. To jest dla mnie frustrujące. To obrazuje jak przynajmniej w jakieś części wygląda dzisiejsza fotografia i jej odbiór. To nie mój sposób widzenia fotografii. Dla mnie fotografia to nie sztuka a zdjęcia nie są dziełami. Są takie zdjęcia które są dla mnie "dziełami", ale cała fotografia jako pewna dziedzina taka nie jest. Nie stawiam pomnika fotografii. Irytuje mnie fakt nazywania świni psem. Bo to co widziałem na zdjęciach w przytoczonym przeze mnie linku to nie jest fotografia. Byłoby to fotografia gdyby mieściło się w moim znaczeniu pojęcia obróbka. A nie mieści się. Nakładanie na kolejnych warstwach w PSie świateł i cieni to nie jest dla mnie obróbka. Poza tym nie mam nic do tego.
SpinDoc napisał/a:Nie masz może ochoty porozmawiać na żywo?
SpinDoc napisał/a:Czy wg Was można takie coś nazwać fotografią?
SpinDoc napisał/a:Jeśli Joanna Kustra ze swoimi świetnym zdolnościami posługiwania się PS'em, jest nazywana świetnym fotografem i osobą która będzie wyznaczała kierunki rozwoju fotografii... Tak. To jest dla mnie frustrujące.
SpinDoc napisał/a:
Bo to co widziałem na zdjęciach w przytoczonym przeze mnie linku to nie jest fotografia. Byłoby to fotografia gdyby mieściło się w moim znaczeniu pojęcia obróbka. A nie mieści się.
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Jesli wstawisz do zdjecia rekwizyt i ja jako odbiorca nie bede o tym wiedzial, to bede czul sie po prostu oszukany.
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
Tak, ale przy uzyciu okreslonych i ograniczonych srodkow. Po co te ograniczenia? Bo fotografia powinna byc jak spojrzenie zatrzymane w czasie. Zapis tego co zobaczyl ten za aparatem, a byc moze nie dostrzegl nikt inny. Jest jeszcze inny aspekt. Fotografia to takze fenomen przypadku. Przy tak szczegolowej manipulacji, jaka sie teraz odbywa, zostaje juz bardzo niewiele miejsca na przypadek.dan napisał/a:Zzy nie po to ogladamy zdjecia, zeby "dac sie nabrac", dac sie wciagnac, w cos, co w rzeczywistosci moglo zupelnie inaczej wygladac?
pozdrawiam,
dzerrry