Yesterday is history, tomorrow is a mistery but today is a gift.
That's why it's called "present".
"Living is easy with eyes closed"
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
Nie wiedziałem, że wszyscy już o tym czytali... Sorrykarmazyniello napisał/a:Czy te 65 komentarzy u iczka nie jest dość wyczerpujące, aby jeszcze temat wrzucać na forumSorry, ja już jestem tym tematem zmęczony.
CytatNie wiedziałem, że wszyscy już o tym czytali... Sorry
pozdrawiam,
dzerrry
A ja nie. Dziewczyna ma do perfekcji opanowanego PS'a i w tym przypadku naprawdę ciężko stwierdzić gdzie kończy się fotografowanie, a zaczyna obróbka. Jak widać w linku retouch potrafi nałożyć znakomicie i światło i cienie. Do tego znakomity wizaż i stylizacja. Ile wtedy zostaje zawartości fotografii w fotografii. O ile z wizażem i stylizacją jest ok i nie mam tutaj zarzutów, to ze światłem jest inaczej. Dla mnie fotografia w dużej mierze opiera się na umiejętności operowania światłem. Tu jest umiejętność operowania photoshopem. Bardzo chciałbym zobaczyć zdjęcia z sesji paintings przed obróbką. Uważam też, że jeżeli słowa autorki mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości to powinna je pokazać.dzerry napisał/a:Ja jej jakos wierze.
"Living is easy with eyes closed"
dzerry napisał/a:Cykl 'Paintings'
SpinDoc napisał/a:Tu jest umiejętność operowania photoshopem. Bardzo chciałbym zobaczyć zdjęcia z sesji paintings przed obróbką. Uważam też, że jeżeli słowa autorki mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości to powinna je pokazać.
--- Viva la Catalunya, Viva la Barca ---
I tutaj się zgodzę. Często mi się to zdarza kiedy czytam twoje butne posty, wykluczające mozliwość istnienia zdania odmiennego niz twoje.dan napisał/a:Rece opadaja![]()
Czy napisałem gdzieś, że jest inaczej?dan napisał/a:Obrobka na kompie to proces tworczy.
Pytanie tylko o jego zakres... Bo jeśli ktoś naklada na płaski obraz, światło i cienie to dla mnie nie fotografia tylko grafika. A o to mi głównie chodzi. Niech sobie będzie twórca, niech tworzy dzieła. Moje pytanie brzmi: czy to jest fotografia?dan napisał/a:Taki jak kazdy inny w fotografii analogowej czy cyfrowej.
Czy ja czegoś żądam? Przypomnij mi bo nie kojarzę. Napisałem, że chętnie bym zobaczył i że jeśli jest tak jak mówi to powinna wrzucić jakieś zdjęcie na surowo. Dlaczego? Uważam że jeśli światło na zdjęciach nie jest tworem PS to zdjęcie byłoby na tyle dobre, że samo obroniłoby się i zamknęła usta wszystkim którzy twierdzą, że nie fotografuje tylko fotoedytuje. Taka moja opinia.CytatWymaganie od tworcow pokazywania nieprzygotowanego dziela jest kompletnym nieporozumieniem.
CytatJakos watpie, ze to zrozumiesz![]()
--- Viva la Catalunya, Viva la Barca ---
SpinDoc napisał/a:dla mnie "dzieło" powstaje w momencie wyzwolenia migawki
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Źle to ująłem. Zamiast poprawić lepsze by było słowo, udoskonalić lub dopracować.SpinDoc napisał/a:dla mnie "dzieło" powstaje w momencie wyzwolenia migawki. Potem można je poprawić ale nie wykreować.
Nie mówię o czymś takim, daleko mi do tego. Chodzi mi bardziej o to żeby było w tym zdjęciu "coś". Coś poza obróbką.jorge.martinez napisał/a:Z tego też powodu mam wątpliwości co do statusu prac polegających na efekciarskim łapaniu rzeczywistości bez obróbki (coś jak machanie pędzlem z farbą z zamkniętymi oczami).
Nie ma czegos takiego. JPG powstaje w wyniku obrobki automatycznej, slajd i polaroid maja swoja charakterystyke, ktora dobierasz przez zrobieniem zdjecia. Zreszta czym sie rozni bracketing od obrobki? Rozbijanie kopii o obrobke w PS jest moim zdaniem bez sensu, bo to tak, jakby dyskutowac nad sensem roznych technik ciemniowych - splitgrading, preflashing, itp. Jedyne co budzi moje watpliwosci, to manipulacja cyfrowa - domalowywanie, przesuwanie elementow zdjecia, zmniejszanie, zwiekszanie, itp na obrazkach, ktore sa prezentowane pod plakeitka fotografii. Takie zabiegi, to moim zdaniem pewne oszustwo, bo nie mieszcza sie w pojeciu "obrobka" i ida pod prad istoty fotografii.jorge.martinez napisał/a:Tak teraz obróbka komputerowa porównywana jest do czystej, tradycyjnej i niewinnej fotografii.
pozdrawiam,
dzerrry
[/quote]SpinDoc napisał/a:
Różnimy się diametralnie, dla mnie "dzieło" powstaje w momencie wyzwolenia migawki. Potem można je poprawić ale nie wykreować. Tak rozumiem fotografię i proces obróbki zdjęcia. JA TO TAK ROZUMIEM.