Niestety wujek Yeti nie czytał wydania z lat 80tych, więc nie wie że Adams omawia robienia na multigrad'ach,
Ansel żył do 1984 i papiery variocontrast (tak je nazywał) wprowadzono niedługo wcześniej, niestety nie zdążył tego dokładnie poznać ani tym bardziej dokładnie opisać, bo po prostu jego doświadczenie w tym względzie było niewielkie (a jeszcze przez kilka ostatnich lat życia prawie nie robił odbitek).
Przed chwilą sprawdziłem (w "The Print" wyd.2004) - wspomina troszkę na stronach 121 -123, niezwykle ogólnikowo i to wszystko, wcześniej kilka zdań przy powiększalnikach i oświetleniu ciemni.
Być może miałeś na myśli inną książkę, autorstwa Heafnera (czy jakoś podobnie, ktoś mi ją niestety podprowadził), ucznia Adamsa - tam jest o multigradach bardzo dużo, a tytuł książki (są 2 tomy) i jej ukad graficzny sugeruje jakoby to pisał Adams. Ale to nie oryginalny Adams, choć książka wyśmienita i przez wielu (i mnie też) uważana za dużo lepszą od oryginalnego AA.
Polski papier do negatyww barwnych nazywał się Pancobrom (dzwoniłem do dziadka - pamięta!) i w zasadzie był to materiał trochę podobny do dzisiejszych multigradów, ale jak parę innych polskich fotowynalazków był niedoceniony i szybko wycofany z produkcji (nikt wtedy takich papierów nie produkował).
Podaję dokładne dane podręcznika o którym wspominałem powyżej niedokładnie wymieniając autora:
John P. Schaefer - "The Ansel Adams Guide : Basic Techniques of Photography" Book 1 and 2
Godne polecenia, chociaż technika zanikająca.
Przed chwilą sprawdziłem (w "The Print" wyd.2004) - wspomina troszkę na stronach 121 -123, niezwykle ogólnikowo i to wszystko, wcześniej kilka zdań przy powiększalnikach i oświetleniu ciemni.
a co więcej można o nich wspomnieć ?
szemrany split grading i punktowe podnoszenie/obniżanie kontrastu to całe czary-mary jakie dają multigrady
modern art = i could do that + yes, but you didn't