PrzeD  Dołączył: 30 Maj 2009
Przede wszystkim mail i w nim, że nie możesz dać pozytywnego komentarza (jeśli nie ma negatywnych, będzie mu zależało na tym żebyś takiego nie dał), plus oczywiście opis dlaczego i jak sprzedawca widzi możliwość rozwiązania sprawy. Ja kupiłem na ebay'u tani obiektyw w ramach sprawdzenia, jak to jest kupić z zagranicy... i przyszedł tłusty w środku, niemożliwe było nie zobaczenie tego. W odpowiedzi na mail dostałem propozycję zwrotu pieniędzy za obiektyw+2xwysyłka, a 5 minut później mail z informacją, że zostaną mi zwrócone pieniądze (zostały zwrócone od razu, paypal), a obiektyw mam traktować jako prezent. Powodzenia!

maxbreak  Dołączył: 09 Cze 2009
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i porady, sprawa rozwiązana pomyślnie i bezboleśnie.
Sprzedający oddał kasę wraz z kosztami "odsyłki".
Pozdrawiam

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
piotrecius napisał/a:
Za zagubioną pięćdziesiątkę zwrócono mi wszystko - łącznie z kosztem przesyłki.

Zwrot dostałeś od sprzedającego czy z paypal'a? Mam właśnie podobną sytuację. Gość twierdzi, że wysłał, tyle, że do mnie obiektyw nie dotarł.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Nie wiem jak to określić - Od sprzedającego za pośrednictwem PayPala. Może gdyby doszło do przekształcenia sporu w roszczenie dostałbym od PayPala, a ten dochodziłby dalej swoich należności od sprzedającego lub Canada Post.

Po 4 tygodniach od transakcji zacząłem wysyłać do sprzedającego pierwsze mejle, że przesyłki nie widać. On to niestety olewał i nie odpowiedział na żaden więc przed upływem limitu dni (wtedy był inny dla ebaya i inny dla paypala - jak jest teraz nie wiem) otworzyłem spór w paypalu. Od tamtej pory kontaktowałem się ze sprzedającym tylko przez formularze z paypala (na wszelki wypadek wszystko pozostaje do wglądu przez pracownika paypala). Od razu odpowiedział mi, żebym poczekał pełne 8 tygodni od daty jego wysyłki. Czekałem tyle ile było możliwe żeby można jeszcze w razie czego ubiegać się o pomoc paypala (na spór było wtedy chyba 20 dni od założenia sprawy do rozwiązania lub przekształcenia w roszczenie). W międzyczasie wydałem niezłą sumkę na telefony do urzędów celnych w naszym kochanym państewku - nie muszę nadmieniać, że niczego się nie dowiedziałem - jeśli już ktokolwiek odbierze telefon to oczywiście nikt nic nie wie i nikt za nic nie odpowiada, a na ten cały, za przeproszeniem, b....l nie ma się nawet do kogo poskarżyc lub odwołać, bo celnicy podlegają bezpośrednio ministrowi finansów :evil: . Przekształcać sporu w roszczenie PayPal nie musiałem, bo tuż przed upływem tych 20 dni sporu napisałem jeszcze jedną wiadomość, że obdzwoniłem urzędy celne, byłem na poczcie i nikt o mojej przesyłce nie słyszał, a ten obiektyw kosztował mnie 100 godzin ciężkiej pracy i żądam zwrotu lub przekształcam sprawę w roszczenie i otrzymałem zwrot. I tak to właśnie wyczekałem się 8 tygodni bez obiektywu AF na szkiełko, które mi gdzieś po drodze ukradziono, a potem dostałem wprawdzie zwrot ale już po gorszym kursie $. Ale nie narzekam, bo może dzięki tej przygodzie wyprzedałem prawie cały mały obrazek i cieszę się średniakiem :-) .

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Dzięki za info. Mam jeszcze małą nadzieję, że przesyłka dotrze, ale 2tyg z UK to dość długo. W dodatku sprzedawca wydaje się być OK i trochę mam dylemat, jak to rozwiązać.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
kiedys wysylal mi gosc canona a1 do polski, kosztowalo mnie to niecale 10 funtow i paka szla niecaly tydzien.

Skocz do: