opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
Nie wiem jak wersja dwurdzeniowa, ale Atoma z jednym jajkiem można było zamęczyć kopiowaniem wielu plików pomiędzy partycjami.

ale to chyba dyski musiały być ustawione w trybie PIO

lata świetlne temu, pod strzechy zawitała technologia DMA (Direct Memory Access), dzięki której np dyski twarde, mogą korzystać z pamięci ram, bez udziału CPU

na prawdę ciężko mi sobie wyobrazić zajechanie CPU kopiowaniem plików, a mam Athlona 2000XP+, który zakładam że jest słabszy od tego Atoma (w końcu dzielą je epoki, jeżeli chodzi o rozwój sprzętu komputerowego)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
opiszon napisał/a:
lata świetlne temu, pod strzechy zawitała technologia DMA (Direct Memory Access), dzięki której np dyski twarde, mogą korzystać z pamięci ram, bez udziału CPU
Wiem czym jest DMA, nie musisz mi tego tłumaczyć.

opiszon napisał/a:
na prawdę ciężko mi sobie wyobrazić zajechanie CPU kopiowaniem plików
Zerknij tutaj. Masz tam testy kopiowania i kasowania plików.

opiszon napisał/a:
mam Athlona 2000XP+, który zakładam że jest słabszy od tego Atoma (w końcu dzielą je epoki, jeżeli chodzi o rozwój sprzętu komputerowego)
Twój Athlon jest szybszy od Atoma mimo że dzieli je szmat czasu. Atom po prostu nie był projektowany jako demon prędkości tylko procesorek o niskim poborze prądu (2-8W, zależy od modelu).

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
opiszon napisał/a:
mam Athlona 2000XP+, który zakładam że jest słabszy od tego Atoma (w końcu dzielą je epoki, jeżeli chodzi o rozwój sprzętu komputerowego)

Twoj Athlon jest sporo przed Atomem - oczywiscie tym jednordzeniowym.

Co do tematu - ten Asrock do jpegow starczy, do RAWow tez - jesli uzytkownik jest wystarczajaco cierpliwy :mrgreen:

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
To już lepiej zwykły piec i underclocking, prądu pewnie wiele więcej niż atom nie zeżre. a wydajność nawet zegar w zegar z celeronem niema szans !

xolox, tylko że piecyk zajmie "trochę" więcej miejsca niż ten Acer ;-) Poza tym pancurski wie czego chce, obróbka RAWów nie jest tutaj priorytetem (tak go zrozumiałem).
pancurski napisał/a:
Ogólne przeznaczenie kompa to domowy media center

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
macioh napisał/a:
Zerknij tutaj. Masz tam testy kopiowania i kasowania plików.

Gdy był wykonywany ten test komp oparty na nvidia atom jeszcze nie istniał.
Co do Asrocka opartego na tym rozwiązaniu, sprzęt jest już u mnie :mrgreen:
mam nadzieję, że przez weekend zrobie krótki test na rawie.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
andrusz napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
ja jestem miło rozczarowany

czyli niezadowolony? ale ci miło? :roll:
Czyli myślałem, że będzie gorzej. Pracować się poważnie nie da, ale nie trzeba iść na kawę przy otwieraniu obrazków.

El_Filippo  Dołączył: 04 Paź 2008
Co do RAID 0 (stripping) to przy 2 dyskach uzyskuje się +100% szybkości, ale trzeba zwrócić szczególną uwagę na porty kontrolera - który dysk do którego jest podłączony, bo można w ogóle nie mieć przyrostu szybkości. No i najlepiej RAID wypada przy większych plikach, przy drobnicy już słabiej.

A na czas obróbki RAW'ów polecam wyłączyć wszystkie możliwe programy. Wystarczą nawet niewielkie odwołania do dysku przez jakiś proces, a wydajność paskudnie spada. Mam wrażenie przy macierzy bardziej jest to dotkliwe niż kiedy jej nie miałem.

Przepraszam, będę czepialski :-P
pancurski napisał/a:
Gdy był wykonywany ten test komp oparty na nvidia atom jeszcze nie istniał.
nvidia ion jak już ;-)

Skocz do: