radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Pewnie ze jest roznica, trzymajac sie glosnikowych zestawow komputerowych.
Mam w domu dogorywajacego Creative Inspire 5.1 (nie pamietam juz jaka seria nawet ale kupiony w 2003 roku). Stereo mp3 nie wykorzysta 5.1 ale sam fakt wydobywania sie muzyki z 6 glosnikow zrobi juz inne wrazenie.

Nie widzialem tych 'Geniusow' na oczy ale wiem z doswiadczenia, ze sprzet Creative jest na pewno lepszy niz Logitech. Szczegolnie udana konstrukcja wydaja mi sie I-Trigue, jedno z pierwszych 2+1 jakie tez mam robi niezly lomot - spora impreze domowa z tancami mozna przy tym robic:)

No ale przede wszystkim SBLive. Nie mam audiofilskiego sluchu ale to co generowal 5+1 zabudowany na asusie a to co daje SBL robi duza roznice.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Ze 4 lata temu do komputera kupiłem sobie Creative-y I-Trigue 3300:
wtedy wsród zestawów komputerowych nie znalazłem nic lepszego (oczywiście w sensownej dla mnie cenie, te głośniki kupiłem za 400zł co było raczej górną granicą) i wydaje mi się, że to jest praktycznie wszystko co można wyciągnąć z muzyki na kompie. Żeby skupić się bardziej na muzyce i usłyszeć może coś więcej potrzebuję położyć się na kanapie, a nie pracować przy kompie i do tego chyba dopiero warto rzucić jakiś porządniejszy sprzęt do salonu (a może też nie do końca). :->
W każdym bądź razie ten zestaw gra naprawdę przyzwoicie, a wtedy za te pieniądze mógłbym mieć jedynie jakieś pierdziawki 5.1. Nie wiem jak zachowują się I-Trigue z tych nowszych serii, ale takie jak moje pewnie spokojnie można kupić teraz za 200zł.
Oczywiście jeśli potrzebujesz zestawu 5.1 to raczej nie odpowiedziałem na Twoje pytanie :-)

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Bez względu na to, co się kupi, warto "podrasować" dwa głośniki (dwie kolumny?), które są z przodu. Wystarczy dodać gwizdki piezoelektryczne (głośniki wysokotonowe piezoelektryczne). Różnica będzie zauważalna, a koszt tego to ok. 30zł za parę (choć tu mogę się mylić, bo nie jestem na bieżąco z cenami...). Sam tak podrasowałem swój zestaw i nawet można posłuchać muzyki.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
gebi napisał/a:
Ze 4 lata temu do komputera kupiłem sobie Creative-y I-Trigue 3300: Obrazek
wtedy wsród zestawów komputerowych nie znalazłem nic lepszego (oczywiście w sensownej dla mnie cenie, te głośniki kupiłem za 400zł co było raczej górną granicą) i wydaje mi się, że to jest praktycznie wszystko co można wyciągnąć z muzyki na kompie. Żeby skupić się bardziej na muzyce i usłyszeć może coś więcej potrzebuję położyć się na kanapie, a nie pracować przy kompie i do tego chyba dopiero warto rzucić jakiś porządniejszy sprzęt do salonu (a może też nie do końca). :->
W każdym bądź razie ten zestaw gra naprawdę przyzwoicie, a wtedy za te pieniądze mógłbym mieć jedynie jakieś pierdziawki 5.1. Nie wiem jak zachowują się I-Trigue z tych nowszych serii, ale takie jak moje pewnie spokojnie można kupić teraz za 200zł.
Oczywiście jeśli potrzebujesz zestawu 5.1 to raczej nie odpowiedziałem na Twoje pytanie :-)
Jak już kiedyś pisałem ... muzyka z kompa to się kończy gdzieś w okolicach KRK Expose ... albo i nie ;P

Jak leżysz na kanapie to nie będzie przestrzeni z wiadomych powodów (o większym wpływie akustyki nie wspominam). Posłuchaj kiedy porządnych kolumn (strzelam np. Genelec 8040) aby w ogóle wiedzieć co to przestrzeń i rozdzielczość. Te Creative to dno (za 400 PLN do kompa to bym wolał Microlab Solo 6)

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Jak leżysz na kanapie to nie będzie przestrzeni z wiadomych powodów (o większym wpływie akustyki nie wspominam). Posłuchaj kiedy porządnych kolumn (strzelam np. Genelec 8040) aby w ogóle wiedzieć co to przestrzeń i rozdzielczość. Te Creative to dno (za 400 PLN do kompa to bym wolał Microlab Solo 6)

Leżenie na kanapie powiniennem wziąć w cudzysłów, bardziej dosłownie chodziło mi po prostu o to, aby się wyluzować, poczuć komfortowo, znaleźć czas na słuchanie wyłącznie muzyki ;-)
Co do Genelec-a, to póki co mamy inne kryteria i chyba wolałbym kupić te kilkadziesiąt płyt CD za ich cenę :-)
A co do Microlab-a to też mogę powiedzieć, że to gmol i badziewie, bo gdzie ja takie potwory zmieszczę na swoim biurku, według mnie głośniki komputerowe nie powinny mieć jednak wyglądu pełnowymiarowych kolumn ;-) . Powiedziałem, że dałem 400zł za te Creative-y parę lat temu, wtedy Microlab-y (raczej ich wtedy jeszcze nie było) też byłyby dużo droższe. W tej chwili widzę w necie np. za 148funciaków a tak na szybko nie widzę innego odniesienia w polskich sklepach.
No dobrze, nie słuchałem Genelec-ów, ale czy Ty słuchałeś tego konkretnego Creative-a, czy osądzasz go wyłącznie po marce i wielkości głośników? :roll:

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
Przemekbelch napisał/a:
Mamy tutaj wielu audiofilów ;-) A ja mam własnie takie pytanie. Czy zestaw głośników 5.1 nadaje się do słuchania muzyki ? Czy tylko i wyłącznie filmy?
po kilku latach użytkowania Creative 5.1 raczej takie zestawy nadają się do grania w gry typu "Counter strike" i do filmów które wykorzystują prawdziwe 5.1. Do słuchania muzyki lepszy byłby dobry zestaw 2.1 lub same stereo zdaje mi się że takie coś raczej lepiej gra niż wypierdki 5.1 http://www.komputronik.pl...SP-HF2000X.html i cena dość ciekawa hmm ;-)

marrkj  Dołączył: 17 Mar 2007
Ja miałem creative 5.1 nie pamiętam modelu ale przy zmianie komputera oddałem je dla brata i do nowego kompa kupiłem sobie Geniusy 5.1 http://www.allegro.pl/ite..._pilot_gd.html. I powiem tak te Geniusy zmiotły creativy. Creativy miały satelitki plastikowe a geniusy maja drewniane niby ludzie piszą że różnicy niema ale chyba nie mieli okazji słuchać tych głośników. Jak chcesz słuchać muzyki to lepiej kupić sobie stereo chyba że słuchasz techno i hip hopu i lubisz dokuczać sąsiadom rozkręconym basem na maxa co dla mnie osobiście jest wygłupem. Takie głosniki 5.1 nadają się do gier i do filmów w sumie muzyki da się słuchać i brzmią całkiem nieźle po odpowienich ustawieniach w karcie. Niezle brzmia na tych geniusach koncerty. Ja osobiście do słuchania muzyki używam słuchawek.

gebi napisał/a:
Powiedziałem, że dałem 400zł za te Creative-y parę lat temu, wtedy Microlab-y (raczej ich wtedy jeszcze nie było) też byłyby dużo droższe.
Microlab Solo 6c kosztował jakiś rok temu 200-250 PLN (mówiłem kuzynce by kupowała ... ale ona nie ... teraz te same kolumny kosztują ~2x tyle ... baby)

gebi napisał/a:

czy Ty słuchałeś tego konkretnego Creative-a, czy osądzasz go wyłącznie po marce i wielkości głośników? :roll:
Oceniam po tym jak przez kilka dni posiadałem Creative 5.1 tej klasy (T5400 ... czy jakoś tak) (oddałem do sklepu ... pracownicy nie chcieli przyjąć ale się uparłem a sklep był znajomego więc przyjęli). Dodatkowo znajomi mieli inne modele Creative tej klasy więc też nieco posłuchałem. Nie uwierzę w nadprzyrodzony cud że ten Twój konkretny model gra lepiej/wyraźnie lepiej/wreszcie poprawnie.

Genelec podałem/tak strzeliłem byś wiedział "o czymś o czym nie wiesz" a nie po to byś kupił ... posłuchaj może KRK RP5 - super sprzęt w swojej cenie ... przy nich też się dowiesz co to czytelność i przestrzeń ;) ... Genelec jest drogi więc z odsłuchem faktycznie może być ciężko ... ale KRK to w wielu muzycznych mieć powinni.

ps. KRK też nie po to byś leciał do sklepu w celu zakupu ... tylko po to by się dowiedzieć co to jest naturalność - choć największa miazga to jest jak postawisz takie Creative z subem obok poprawnych kolumn 2.0 nawet w tej samej cenie ... nawet nie miazga w dudnieniu bo tu Creative wiedzie prym a w naturalności.

[ Dodano: 2009-10-21, 11:25 ]
SiekaSS napisał/a:
Przemekbelch napisał/a:
Mamy tutaj wielu audiofilów ;-) A ja mam własnie takie pytanie. Czy zestaw głośników 5.1 nadaje się do słuchania muzyki ? Czy tylko i wyłącznie filmy?
po kilku latach użytkowania Creative 5.1 raczej takie zestawy nadają się do grania w gry typu "Counter strike" i do filmów które wykorzystują prawdziwe 5.1. Do słuchania muzyki lepszy byłby dobry zestaw 2.1 lub same stereo zdaje mi się że takie coś raczej lepiej gra niż wypierdki 5.1 http://www.komputronik.pl...SP-HF2000X.html i cena dość ciekawa hmm ;-)
A żebyś wiedział że osobiście wybrałbym te Genius zamiast Creative 2.1 w tej cenie. ;-)

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Microlab Solo 6c kosztował jakiś rok temu 200-250 PLN
Bardzo fajna cena za takie głośniki.
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Oceniam po tym jak przez kilka dni posiadałem Creative 5.1 tej klasy (T5400 ... czy jakoś tak)
(...)
Nie uwierzę w nadprzyrodzony cud że ten Twój konkretny model gra lepiej/wyraźnie lepiej/wreszcie poprawnie.

No to uwierz w cuda :-) , bo seria Inspire wtedy to była taka budżetówka i grała zdecydowanie gorzej od I-trigue - tego jestem pewien bo słuchałem ich, a wersję 2.1 kupił sobie później kuzyn żony. Wierzę za to, że jest wiele kolumn, które zagrają wierniej :-B np. tutaj nie można przekroczyć z ustawieniem subwoofer-a powyżej połowy.

Co do posłuchania dobrych kolumn, to chętnie to kiedyś zrobię i może dokupię do komputera coś lepszego jak już zrobię miejsce na liście pilniejszych zakupów :-)
Oczywiście, jeśli masz większe możliwości osłuchania się z różnymi kolumnami, to pewnie Twoje rady będą aktualniejsze i cenniejsze dla Przemekbelch, bo ja nie śledzę teraz rynku.

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
Ja sie podepne.

Naszła mnie ochota na zakup głośników. czytam ten wątek i doszedłem do wniosku że chyba 5.1 to nie dla mnie.
Chciałbym na głośnikach generalnie naturalne dźwięki, tak by bas nie zagłuszał muzyki. Słucham od klasyki do punka przez różne ale nie techno i hip hop więc na basie to mi nie zależy mocno.
niestety dysponuje jedynie kartą dźwiękową zintegrowaną i sumą powiedzmy niedużą więc za wiele nie moge, ale jakiś pomysł z 2.0 może?

Genius SP-HF2000X <- te np. mi sie podobają. żeby takie podpiąć trzeba mnieć jakiś wzmacniacz?

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
To są głośniki aktywne, czyli nie wymagające wzmacniacza. Wystarczy podpiąć je do źródła dźwięku.

http://forum.pclab.pl/t347930.html
http://www.benchmark.pl/m...2000X-1886.html

Crow, dzięki właśnie to forum oglądałem i jak przeczytałem

Cytat
Głośniki oczywiście podłączyłem do SB Audigy 2 ZS + kkx + Foobar + ASIO

i nic nie zrozumiałem to sie zdryfiłem. A jakieś podone do tych może troszke droższe i jednocześnie lepsze ktoś zna?

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Harman Kardon SoundSticks II. Mówię poważnie. Jak masz fundusze kupuj. Jak nie - dozbieraj i kupuj :-D

http://www.frazpc.pl/arty...an/Kardon/i/JBL

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Koda AM 911

mozna dostac teraz nowe za okolo 350 zlotych

podpinane bezposrednio do karty dzwiekowej.

Tutaj opis
http://www.kinodomowe.idg...Koda.AM911.html

Niemy napisał/a:
Crow, dzięki właśnie to forum oglądałem i jak przeczytałem

Cytat
Głośniki oczywiście podłączyłem do SB Audigy 2 ZS + kkx + Foobar + ASIO

i nic nie zrozumiałem to sie zdryfiłem. A jakieś podone do tych może troszke droższe i jednocześnie lepsze ktoś zna?
Microlab SOLO 6 ... kosztowały kiedyś 250 zł ... a teraz kosztują kosmicznie.

Z innych ... Genius 3000A

Jaką masz tą integrę ? ... przy kolumnach tej klasy Realteki 888/889 są całkiem wystarczające ... co innego jak byś kupił jakieś monitorki typu KRK RP5 to zdecydowanie integra odpada.

[ Dodano: 2009-12-02, 15:33 ]
perl napisał/a:
Koda AM 911

mozna dostac teraz nowe za okolo 350 zlotych

podpinane bezposrednio do karty dzwiekowej.

Tutaj opis
http://www.kinodomowe.idg...Koda.AM911.html
... ale to nie do słuchania muzyki.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
a czym sie różnią takie do słuchania muzyki od takich do nie słuchania muzyki ?

Bo ja mam te i jestem zadowolony. Kupiłem je z 5, 6 lat temu.
Wczesniej miałem Creative Inspire 5.1 5300

Kuzyn Mygosi, juz patrzyłem na te MICROLABy bo czytałem co wcześniej pisałeś. byłyby świetne no ale o jakieś 100zł za drogie. w ogóle w sklepach internetowych mała dostępność MICROLABów i nie ma nigdzie Genius SP-HF2000X na stanie :(

perl napisał/a:
a czym sie różnią takie do słuchania muzyki od takich do nie słuchania muzyki ?

Bo ja mam te i jestem zadowolony. Kupiłem je z 5, 6 lat temu.
Wczesniej miałem Creative Inspire 5.1 5300
Te które nadają się do słuchania muzyki są w miarę neutralne (nie mają np. dziury w tonach średnich jak to jest na komputerowych X.1 gdzie sub często jest pod biurkiem i generuje buczący niekontrolowany bas)

ps. choć w filmach i nawet grach też wolę naturalne odtwarzanie ... czyli jeśli nie 2.0 to pozostawało by 5.0 ... a dobre 5.0 to już majątek ... a że mnie nie stać na 5 monitorów studyjnych (kilka tys. lekko) + odpowiedni procesor ze zbalansowanymi wyjściami XLR (tu może być znacznie gorzej - ARCAM FMJ AV888) to poprzestanę na 2.0 (no i zagracać pokoju też nie chcę)

... "ałć":
http://allegro.pl/item832..._vat_salon.html

[ Dodano: 2009-12-03, 11:46 ]
Niemy napisał/a:
Kuzyn Mygosi, juz patrzyłem na te MICROLABy bo czytałem co wcześniej pisałeś. byłyby świetne no ale o jakieś 100zł za drogie. w ogóle w sklepach internetowych mała dostępność MICROLABów i nie ma nigdzie Genius SP-HF2000X na stanie :(

A Genius 3000A ?

Kuzyn Mygosi napisał/a:
A Genius 3000A ?
i chyba na nich pozastanie :-) choć szkoda że min. to u nich 100hz. Lepszego nic nie widze za tę cenę dzięki :-D

Niemy napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:
A Genius 3000A ?
i chyba na nich pozastanie :-) choć szkoda że min. to u nich 100hz. Lepszego nic nie widze za tę cenę dzięki :-D
Gdyby Ci napisali że 20Hz - 20 khz poczuł byś się lepiej ? ;) (a tak inni prod. piszą w głośniczkach z 3" wooferem o kubaturze obudowy równej zdepniętemu plemnikowi) ... ludzie to kochają być okłamywani. .... swoją drogą jestem pewien że schodzą niżej biorąc pod uwagę woofer 5,25" i wielkość kolumny.

ps. nie wykluczone że się pomylili w opisie ... takie samo pasmo ma model http://sklepusbcom.pl.orc...T&PRO_ID=314496
... który jest mniejszy i ma 3" niskotonowiec

... albo inny ciekawy przypadek:
Genius SP-HF850X które przenoszą niby od 50 Hz ... woofer oczywiście 3" - nie patrz na te opisy

Skocz do: