l_uka, nie ma co porównywać. Wcześniej często stosowałem kartonik, teraz stofen i z tym drugim jest znacznie wygodniej. Z kartonikiem jest problem przy kadrach pionowych, ze stofenem nie ma żadnych problemów. Rozproszenie światła też jest ładniejsze. Na porównanie nie mam czasu, musicie uwierzyć na słowo :) ... z resztą najlepsze porównanie to sprawdzić obydwa rozwiązania na placu boju :).l_uka napisał/a:gin z tonikiem, pokaz jakies porownania z wbudowanym kartonikiem :)
szkło w połowie pełne
Kupiłeś oryginał, czy podróbkę ? Bo sam się nad tym zastanawiam. Lub nad Inverted Dome.Pentagram napisał/a:też sprawdzałem i kupiłem połowę tańszy od Canona 430
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
PiotruśP napisał/a:Z kartonikiem jest problem przy kadrach pionowych, ze stofenem nie ma żadnych problemów.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
Nie, źle mnie zrozumiałeś. Głowica obracana w dwóch płaszczyznach to podstawa . Z kartonikiem jest ten problem, że do kadrów pionowych trzeba obrócić głowicę (w sufit) i przekręcić kartonik** tak aby skierować światło na wprost. Ze stofenem nie ma tego problemu, bo wystarczy ustawić głowicę w sufit pod kątem około 60 - 75 st., a stofen zrobi resztę - nie problemu z przestawianiem kartonika ... ba kartonik jest po prostu zbędny.JackDeJack napisał/a:Znaczy walisz lampką na wprost
Nie bój nic. Skoro producent dał możliwość obrotu głowicy to odpowiednio rozwiązał sprawę połączeń :).Cytatnie wiem jak lampa znosi takie ciągłe kręcenie - w końcu jakieś kabelki do tego palnika idzie ?!
szkło w połowie pełne
PiotruśP napisał/a:Nie, źle mnie zrozumiałeś.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
dziekiPentagram napisał/a:argawen, chinol
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:siwyyy77, no ale ten Twoj oryginal ma wyciecie pasujace do tego wystajacego czegos w 540, gdzie chowa sie kartonik? Z teogco mowil Argawen zrozumialem, ze wyciecia nie ma, wiec a jaki sposob objawia sie ta dedykacja do 540?
To wiem, ale słałem do niego dwa maile i nie odpowiedział. Bo w swoich aukcjach akurat tego modelu nie ma.siwyyy77 napisał/a:Ja kupiłem sto-fena na allegro, orginalny do pentaxa.
U tego sprzedawcy; http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=298784
Oznaczenie plastiku to OM-MZ40.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
siwyyy77 napisał/a:argawen, No bo go nie wystawi
siwyyy77 napisał/a:argawen, No bo go nie wystawia
Zrozumiałem za pierwszym razemsiwyyy77 napisał/a:argawen, No bo go nie wystawia
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Pozdrowienia
Dominik W. "domwar"
Akurat ten sprzedawca na Allegro sprzedaje oryginały. Kupowałem u niego do Metza, Minolty. Wszystko oryginalne.domwar napisał/a:Ale przynajmniej jest jakaś gwarancja (mniejsza lub większa) że jest to oryginalny stofen.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
U mnie niestety, nie siedzi jak ulał . Zawsze przy nakładaniu, muszę użyć dużo siły i wrodzonego sprytu Będę musiał go jakoś stuningować, może na gorącosiwyyy77 napisał/a:Nie nie ma wycięcia, po nałozeniu mam prześwity w górnej częsci lampy (w rogach)... jednak siedzi jak ulał...