PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
l_uka napisał/a:
gin z tonikiem, pokaz jakies porownania z wbudowanym kartonikiem :)
l_uka, nie ma co porównywać. Wcześniej często stosowałem kartonik, teraz stofen i z tym drugim jest znacznie wygodniej. Z kartonikiem jest problem przy kadrach pionowych, ze stofenem nie ma żadnych problemów. Rozproszenie światła też jest ładniejsze. Na porównanie nie mam czasu, musicie uwierzyć na słowo :) ... z resztą najlepsze porównanie to sprawdzić obydwa rozwiązania na placu boju :).

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
też sprawdzałem i kupiłem połowę tańszy od Canona 430
Kupiłeś oryginał, czy podróbkę ? Bo sam się nad tym zastanawiam. Lub nad Inverted Dome.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
PiotruśP napisał/a:
Z kartonikiem jest problem przy kadrach pionowych, ze stofenem nie ma żadnych problemów.

Znaczy walisz lampką na wprost ze stofenem i rezygnujesz z umownej karteczki ?
To znacznie by ułatwiło sprawę przy kardach pionowych, nie trzeba obracać palnika do poziomu i w prawo (dodatkowo obrót kartki). Nie próbowałem, ale widziałem w praniu i na wygodne to nie wyglądało i nie wiem jak lampa znosi takie ciągłe kręcenie - w końcu jakieś kabelki do tego palnika idą ?!

No i jak efekty ?

Oczywiście ruszany palnik ma zalety, tylko nie wydam na lampę tyle co na aparat - nie ten przedział zawodowstwa ;-)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
JackDeJack napisał/a:
Znaczy walisz lampką na wprost
Nie, źle mnie zrozumiałeś. Głowica obracana w dwóch płaszczyznach to podstawa ;-) . Z kartonikiem jest ten problem, że do kadrów pionowych trzeba obrócić głowicę (w sufit) i przekręcić kartonik** tak aby skierować światło na wprost. Ze stofenem nie ma tego problemu, bo wystarczy ustawić głowicę w sufit pod kątem około 60 - 75 st., a stofen zrobi resztę - nie problemu z przestawianiem kartonika ... ba kartonik jest po prostu zbędny.

**Cały czas piszę o kartoniku dorabianym, a nie wbudowanym w lampę.

Cytat
nie wiem jak lampa znosi takie ciągłe kręcenie - w końcu jakieś kabelki do tego palnika idzie ?!
Nie bój nic. Skoro producent dał możliwość obrotu głowicy to odpowiednio rozwiązał sprawę połączeń :).

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
PiotruśP napisał/a:
Nie, źle mnie zrozumiałeś.

Zrozumiałem :-(
Czyli koszta gwarantowane.
Tylko jak moja druga połówka zrozumie poniesione wydatki ?
Jak nie daj co odgadnie "jaka to cena?" to nawet LV z palzmą 108cali (widziałem za jakieś 12kEUR) mi nic nie da - przez opuchliznę ciężko się kadruje :mrgreen:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
i mowicie, ze ten stofen do tfu canona 430 bedzie banglal na 540fgz? Mam brac w ciemno, czy oszukujecie? :evilsmile:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
argawen, chinol
l_uka, u mnie działa na 100%, wezmę do Chabówki, to przymierzysz
PiotruśP, chyba jednak mam Twój dekielek ;-)

Pentagram napisał/a:
argawen, chinol
dzieki

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
gin z tonikiem, Ja kupiłem sto-fena na allegro, orginalny do pentaxa.
U tego sprzedawcy; http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=298784
Oznaczenie plastiku :evilsmile: to OM-MZ40.

Wszelkie podróby są wzorowane na oryginałach, więc raczej dedykowany do 540-stki stofen, będzie lepiej pasował niż też do lampy canona...
Chyba producent robił przymiarki ;-)

Mój się trzyma OK, wchodzi i schodzi z delikatnym oporem potrzebnym do tego by ten kubeczek nie spadł ;-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
siwyyy77, no ale ten Twoj oryginal ma wyciecie pasujace do tego wystajacego czegos w 540, gdzie chowa sie kartonik? Z tego co mowil Argawen zrozumialem, ze wyciecia nie ma, wiec w jaki sposob objawia sie ta dedykacja do 540?

l_uka napisał/a:
siwyyy77, no ale ten Twoj oryginal ma wyciecie pasujace do tego wystajacego czegos w 540, gdzie chowa sie kartonik? Z teogco mowil Argawen zrozumialem, ze wyciecia nie ma, wiec a jaki sposob objawia sie ta dedykacja do 540?

Nie nie ma wycięcia, po nałozeniu mam prześwity w górnej częsci lampy (w rogach)... jednak siedzi jak ulał...
A dedykacja, sądze że producent mając te wszystkie kubeczki :evilsmile: z chwilą wejścia lampy pentaxa sprawdzał który najlepiej do niej pasuje i widać nie był to ten do lampy canona ;-)
Dopasował jak sądze najlepiej :-/ a produkcja nowego kubeczka pasującego idealnie do naszej lampy (wybrzuszenie na górze) była jak sądze nieopłacalna ;-)

Dedykacje znalazłem na stronie Sto-fena

Nie wiem może jednak te chińskie podróbki (dedykowane do canona) lepiej pasują choć teoretycznie nie powinny :evilsmile:
Nie wiedziałem o tym przed zakupem, nikt tu nie pisał o tym bo najpewniej przeszedłbym się do foto-tipa i dopasował ;-) ale znów 30zł więcej to nie majątek, a zawsze mogę powiedziec że mam oryginalny kawałek platiku za 79zł, choć jak ktoś nie ma wielkiego pojęcia o lampach itp. to nie mówię ile kosztował ten kubek :lol: :evilsmile:

siwyyy77 napisał/a:
Ja kupiłem sto-fena na allegro, orginalny do pentaxa.
U tego sprzedawcy; http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=298784
Oznaczenie plastiku :evilsmile: to OM-MZ40.
To wiem, ale słałem do niego dwa maile i nie odpowiedział. Bo w swoich aukcjach akurat tego modelu nie ma.

argawen, No bo go nie wystawia, jest u niego na zamówienie ;-)
Ja się z nim umówiłem, że licytuję na innej aukcji jakiegoś stofena (zawsze jakaś podkładka) i oczekuje jak zamówi właściwy... czekałem ok. miesiąc ;-)

siwyyy77 napisał/a:
argawen, No bo go nie wystawi
siwyyy77 napisał/a:
argawen, No bo go nie wystawia
siwyyy77 napisał/a:
argawen, No bo go nie wystawia
Zrozumiałem za pierwszym razem :mrgreen:

argawen, wolałem mieć pewność :evilsmile:

A poważnie do zlukałem błęda i go poprawiałem oraz kliknąłem wyślij i wyszło co widać :evilsmile:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
PRZEPRASZAM :!:
wszystkich za zamieszanie, teraz dopiero zauważyłem na opakowaniu, że dyfuzor jest do Canona 540EZ/550EX nie jak podałem przez pomyłkę do Canona 430
jeszcze raz przepraszam

domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
witajcie
tez zamierzam zanabyć takiego stofena do mojej 540 FGZ, sprawdzałem na stronie producenta, że można bezpośrednio u nich kupić, przesyłka internaszynal to coś ok 7 usd i czas ok. tygodnia (wziąłbym na to poprawkę i nie nastawiał sięna przesyłkę wczesniej niż po ok 2 tyg od zakupu ) a cena za szt. to 19,95 usd czylu cuzamen do kupy ok 27 zielonych, co przy obecnym kursie daje nam jakieś 67-70 peelenów.
Ale przynajmniej jest jakaś gwarancja (mniejsza lub większa) że jest to oryginalny stofen.
Chociaż czy to, że jest on oryginalny w czymś nam bardziej dopomoże to kwestia do dyskusji.

Pozdrawiam wszystkich łikendowo :-D

domwar napisał/a:
Ale przynajmniej jest jakaś gwarancja (mniejsza lub większa) że jest to oryginalny stofen.
Akurat ten sprzedawca na Allegro sprzedaje oryginały. Kupowałem u niego do Metza, Minolty. Wszystko oryginalne.

[ Dodano: 2008-02-01, 20:47 ]
Osobiście zamówiłem sobie Inverter Dome. Taką podróbkę Light Sphere. Zobaczę, co to warte :evilsmile: .

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
siwyyy77 napisał/a:
Nie nie ma wycięcia, po nałozeniu mam prześwity w górnej częsci lampy (w rogach)... jednak siedzi jak ulał...
U mnie niestety, nie siedzi jak ulał :-( . Zawsze przy nakładaniu, muszę użyć dużo siły i wrodzonego sprytu :-) Będę musiał go jakoś stuningować, może na gorąco :-)

gin z tonikiem, aż sprawdziłem z ciekawości jak się obecnie zachowuje, bo raz od ponad tygodnia nie zrobiłem zdjęcia :-/ a dwa dyfuzor siedzi na lampie w zasadzie cały czas.

I powiem, że wchodzi nawet za lekko, tz. nie spaduje czy cuś... ale zakłada sie bez oporów :evilsmile:

Skocz do: