GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
jedrus68 napisał/a:
dodając o konieczności spisania protokołu z policja i wtedy koszty rat przejmuje ubezpieczyciel.

czyli tu bardziej chodzi o ubezpieczenie kredytu a nie sprzętu, nowego Ci nikt nie da :mrgreen:
ubezpieczenie sprzętu jest znacznie droższe (coś ok 10%) i gwarantuje nowy sprzęt nawet jak go upuścisz i się rozwali o innych niespodziankach nie wspomnę

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trzeba dokładnie przeczytać, nawet ewentualnie sobie wydrukować, warunki kredytowania ze strony sklepu.
Dwa razy kupowałem z ratami 0%, za pierwszym razem próbowali mi wciskać ubezpieczenie kredytu to wyjąłem wydruk ich strony, za drugim mówiłem, że bez ubezpieczenia i się nie upierali.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Niedawno mi się rozsypał laptop i musiałem kupić nowy. I się złożyło, że w sklepie dla idiotów dali promocję na Della Inspiration (ze 300zł mniej niż pokazywało w tanich sklepach z popularnych porównywarek cenowych), to poszedłem kupić. A że jeszcze 30x0% - to wziąłem, bo po co od razu wszystko płacić, jak nie trzeba? Ubezpieczenia nie dali, żadnego konta i karty kredytowej też nie.

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
Pozwolicie moi drodzy że, odświeżę temat. Dzisiaj udałem się do eurortv i nabyłem k-xa na raty zero %. Koszt mojego kredytu wyszedł 0,10 zł ale musiałem mocno walczyć. Najpierw zaproponowano mi ubezpieczenie dodatkowe sprzętu na wypadek uszkodzenia koszt 600 zł na trzy lata w dwudziestu ratach jak łatwo policzyć 30 zł dodatkowo do raty-odmówiłem. Potem pani mi mówi w takim razie trzeba ubezpieczyć kredyt na wypadek pana śmierci lub utraty pracy będzie to ok 15 zł do raty bo inaczej bank nie da kredytu.Grzecznie poprosiłem panią żeby jednak wysłała zapytanie do banku bez ubezpieczenia i bez karty kredytowej, powiedziała że może to zrobić ale szkoda czasu bo i tak bank nie da mi kredytu. Po 30 min przyszła odpowiedź pozytywna mam kredyt jutro odbieram sprzęt. Pani od rat(nawiasem mówiąc bardzo ładna, szczególnie ładnie wyglądała jak się schyliła po papier co by wydrukować umowę) była mocno zdziwiona i powiedziała że widocznie miałem dobra historię kredytową. To tyle wniosek taki trzeba iść dobrze przygotowanym i wiedzieć jakie sie ma prawa.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
no to jest najczęstsza linia natarcia na klienta, ja kiedyś w pośpiechu się zgodziłem na ubezpieczenie a później jak już była pozytywna decyzja to poprosiłem jednak o zniszczenie tej wersji umowy i puszczenie wersji bez ubezpieczenia, Pani była bardzo smutna, i w ogóle zatroskana o czas który stracę ale ostatecznie tak zrobiła, no a później jak u Ciebie była bardzo zaskoczona ;)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Nie ma co wieszać psów na "panienkach z okienka" bo szefostwo każe im tak sprzedawać, za to im płacą... To tylko ostatnie ogniwo procesu wyłudzania większej raty.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Nie wiem jak teraz ale dawniej w umowach na takie raty "0%" bywało, że określono w nich dosyć duże kary umowne np za nieterminowe spłaty etc. Wystarczyło więc spóźnić się o jeden dzień aby 0% zamieniło się w baaaardzo wysoko oprocentowany kredyt.
Jeśli ktoś z Was, kto ostatnio zawierał taką umowę byłby tak miły i uczynny, i zeskanował taką umowę - chętnie rzuciłbym na nią okiem i zobaczył jak to wygląda obecnie ;)

marcin-t1  Dołączył: 19 Wrz 2008
Mam pytanie na temat faktury na firmę przy zakupie na raty 0%. Przed zakupem w EURO zapytałem czy otrzymam fakturę na firmę, poinformowano mnie, iż nie wystawią faktury na firmę jedynie imienną. Taki mają niby zapis w regulaminie. Czy spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
marcin-t1 napisał/a:
Czy spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

Tak, też tak chciałem ale nie wyrazili zgody.
Kredyt imienny i faktura też.

Zdano napisał/a:
marcin-t1 napisał/a:
Czy spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

Tak, też tak chciałem ale nie wyrazili zgody.
Kredyt imienny i faktura też.

w zasadzie logiczne faktura na kupującego/kredytobiorce
a nie Kowalski ma kredyt a Firma fakture którą wrzuca w koszty :-D

marcin-t1  Dołączył: 19 Wrz 2008
Czytałem na forum prawnym, że każdy sprzedawca na podstawie paragonu ma obowiązek w ciągu 7 dni wystawić fakturę na okaziciela. Jest więc pewna luka, ponieważ jeśli zakupu ratalnego dokonamy jako osoba fizyczna i na ww. zakup weźmiemy wyłącznie paragon, to później na podstawie paragonu możemy prosić o wystawienie faktury, jeśli okaziciele paragonu będzie firma sprzedawca nie ma podstaw odmówić wystawienia faktury. Pytanie czy ktoś już kiedyś próbował takiego zabiegu?

nie no w kombinowaniu to my jesteśmy najlepsi na świercie :mrgreen:

teo73  Dołączył: 06 Sty 2008
ja ,ponad rok temu kupowałem plazme w avansie, wziąłem ją na raty na osobę fizyczną a fakturę na firmę, i nie było przy tym żadnego problemu

berd  Dołączył: 08 Sty 2010
w EURO AGD RTV ichniejsze raty dotycza tylko osob fizycznych, mysle ze taki patent moze wypalic, ale sam niechce tego probowac i przecierac szlaki za duza ew. strata ;)... bo cale 23% :)

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
Może trochę nie na temat, ale wybaczcie, nie jestem fachowcem od rat, ale czy kupowaliście coś na raty 1% miesięcznie? Czyli 10 rat 10%, 20 - 20% itd. Nie mogę rozeznać wszystkich kosztów, np. u Żagla, towar kosztuje 1000 zł i chciałbym to na 10 rat czyli cena wyniesie 1100zł, ale po symulacji wychodzi do spłaty sporo więcej, hmm...

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
Matti napisał/a:
ale po symulacji wychodzi do spłaty sporo więcej

pewnie doliczają ubezpieczenie i prowizje

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
berd napisał/a:
w EURO AGD RTV ichniejsze raty dotycza tylko osob fizycznych, mysle ze taki patent moze wypalic, ale sam niechce tego probowac i przecierac szlaki za duza ew. strata ;)... bo cale 23% :)

W ogóle dają fakturę na osobę fizyczną od razu, nie trzeba tego robić później. Ale na firmę nie ma możliwości rat.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
berd napisał/a:

Mi się nie udało. Przy umowie ratalnej nie chcieli wystawić faktury na firmę.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Nic dziwnego, bo nie istnieje coś takiego jak zakup ratalny na firmę. Za to mamy leasing w 2 wariantach.

Gall  Dołączył: 15 Mar 2010
Fakturę wystawiają do 7 dni? Paragon dostajesz? Nie da się po dwóch dniach z paragonem przyjść i fakturę na firmę załatwić? ;)

Skocz do: