cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
bEEf napisał/a:
argawen, nie może być :-) Tam jest tak, że jest taki prostokąt z blachy, otaczający wizjer. Ale ten plastik to też jest prostokąt, obejmujący dookoła ten w korpusie. W sanki wchodzą takie plasticzane zatrzaski. Więc w górę nie pójdzie, bo to tak, jakbyś włożył mniejszą ramkę w większą i próbował ją wyjąć przesuwając w bok. Trzeba do siebie :-)

tyle, że jak próbowałem wyjąć to nie wyjąłem, bo szarpałem, ciągnąłem do siebie, naciskając z jednej i pociągając z drugiej itd. kierując się instrukcją a "muszla" ni chu.., nie drgnęła, wszystko miałem wrażenie, że się już rusza i zaraz oderwę cała górę aparatu, ale to cholerstwo nie... :cry:

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Janes - nie sprawdzałem jaki jest w K10D, ale obstawiam, ze taki sam jak w *istD - a tam było 23mm.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Janes napisał/a:
A tak a propo's jaki jest rozstaw sanek w K10D?

Taki sam jak we wszystkich body Pentaksa od serii M ;-)

dz.

Janes  Dołączył: 26 Gru 2006
Na Allegro mozna kupic muszle uniwersalne lub dedykowane do C i/lub N o rozstawie 22mm stąd moje pytanie. Teraz sie zastanawam czy te 23 mm, o których pisał Marek Wyszomirski to sa tak dokladnie czy ok. .....bo moze te 22mm by pasowaly?

Grzesiek_vhdl  Dołączył: 08 Maj 2006
Witam!

Ostatnio kupiłem na chybił trafił takie coś: http://www.allegro.pl/ite...50e_f_vat_.html
sprzedawca kubisek

Rozstaw sanek pasuje do Samsunga Gx-1s (to za pewne też będzie pasować do innych Pentaxów), z tym że ramka plastikowa jest za wysoka i nie udaje się jej wsunąć dostatecznie mocno w dół tak by zgrać ją z wizjerem Samsunga. W pierwszej chwili ją przyciąłem - i wlazła na miejsce ale okazało się, że otwór w ramce jest na tyle mały, że wkurzająco zaciemnia brzegi wizjera. "Winietuje" tak, że źle czyta się wewnętrzny wyświetlacz - czyli do bani (ach ci koledzy od Canona... marne te wizjery mają :))) )

Ale UWAGA! okazało się że bez tej ramki sama guma prawie idealnie pasuje do sanek Samsunga!!! Ponieważ jest trochę za gruba - z pewnym oporem wchodzi w prowadnice - w zasadzie dopchnąłem gumę końcówką pędzla :) i jest GIT!

Owszem wyrobowi made in China trochę brakuje luksusu (guma mogła by być trochę miększa i lepiej wyprofilowana) ale da się żyć :))

Wreszcie mam z głowy boczne światło w wizjerze!

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
podstawowe pytanko czy jest ona lepsza niż standardowa muszla do kasetki?

[ Dodano: 2007-04-10, 22:18 ]
może jakies zdjecie dla potomnych makro z muszla?

Mam samsunga Gx-1S - nie wiem jaką muszlę dano do k100 , jeśli taką samą, to podstawową zaletą jest brak obcego światła w wizjerze. Może to nie każdemu przeszkadza, ale mi tak. Zwłaszcza przy eksperymentach: długie ciemne tele, lub makro (zwłaszcza jak jest partyzantka, bo obiektyw nie ma automatyki lub zabawa w retro)

nistety fotki nie będzie - brak drugiego aparatu syfrowego :)

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
tak w kasetce jest taka sama co w poprzednich modelach. tez nie lubie swiatła z boków dlatego rzuce sie na ten eksperyment za cłae 22 zł znalazłem

tylko czy to ten sam producent? nie wiem czy inni mają taki sam sposób montażu gumy z ramką - może to był przypadek że się zgrało...
Niestety kto zrobił moją nie wiem - parę znaczków po Chińsku było i tyle :) - kupowane w każdym razie od tego sprzedawcy

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
tak w kasetce jest taka sama co w poprzednich modelach.

Z testów organoleptycznych wynika, że nie do końca. To znaczy kształt jest taki sam, ale taki DL ma np zdecydowanie bardziej miękką, taką bardziej "gumianą" muszlę. Znaczy - lepszą. Kasetka, przynajmniej ta moja, ma twardą i plasticzaną.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Odswiezam temat bo nic ciekawego nie moge upolowac a zaczelo mnie juz naprawde irytowac to ze jak chce lepiej oko do wizjera przylozyc to nosem ciagle po lcd posuwam a i tak bokiem jakies swiatlo mi wchodzi.
Smialo moge teraz powiedziec - wielki minus dla k100 za brak muszli

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Polar, jedno mogę powiedzieć - nie kupuj taką od pleśniaków, z metalowymi sankami z takim "ząbkiem" na dole na całą szarokość. Otóż ten "ząbek" zahacza o obudowę LCD (jak zdejmiesz tą pseudomuszlę, to wykumasz o co chodzi). Na wystawie Alkosa Fafniak pożyczył mi taką na chwilę - no i tak średnio. Do kadyszki pasuje, bo tam jest chyba większa odległość wizjera od LCD. W sumie dało by się to spiłować, ale pamiętaj, że ostrzegałem :)

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Też chcę kupić do swojej "setki" muszlę, może coś polecicie jak zawsze liczę na Was :shock:

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
A ja do kasetki używam muszli właśnie takiej od manualnych. Ale zrobiłem jej upgrade czyli troszkę spiłowałem od dołu część metalową do której mocuje się muszlę, inaczej zawadzała o obudowę ekranika, tak jak bEEf mówił.

Standardowa muszla mnie irytowała, teraz jestem zadowolony.

a ja swojej pseudomuszli wciąż nie mogę "wyrwać" z kasteki. Szarpałem na różne sposoby (kierując się m.in. radami bEEfa), ale ani drgnęła i na razie odpuściłem - do kolejnego ataku szału :-/ - bo bałem się się, że urwę cały wizjer. Jakkolwiek sam wizjer jest w tym aparacie w miarę okej (choć zasyfił mi się nieco), to zatrzask tej "muszli" to już wymysł jakiegoś konstruktora-sadysty. Ja wiem, że chodzi o to, żeby samo nie spadło, ale bez jaj :shock:

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
cypis napisał/a:
a ja swojej pseudomuszli wciąż nie mogę "wyrwać" z kasteki. Szarpałem na różne sposoby (kierując się m.in. radami bEEfa), ale ani drgnęła <ciach>

No nie wiem, mnie zdjęcie muszli zajęło 5 sekund.

Ściśnij dwoma palcami lewą i prawą krawędź muszli (od strony oka), następnie z prawej jak się odchyli gumka boczna muszli, włóż pod nią paznokieć i pociągnij delikatnie do siebie i w prawo jednocześnie. Schodzi dość łatwo :) Dłużej zajęło mi jej ponowne założenie :)
Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2007-05-24, 21:18 ]
gucio-59 napisał/a:
Też chcę kupić do swojej "setki" muszlę, może coś polecicie jak zawsze liczę na Was :shock:

Ja zakupiłem takie coś, czekam na dostawę i będę kombinował :D

Muszla oczna...

Znalazłem też coś takiego, może komuś przypasuje, bo ja się nieznam :D

Muszla PENT@X oryginał

Sławek-S :shock: faktycznie... odpiąłem ją! Paznokieć to było to. Co prawda dopiero co obciąłem, ale coś tam zostało do podważenia ;-) Masz u mnie duże :-B jakby co. Świat muszli ocznych stanął przede mną otworem. Hurra!

Sławek_S napisał/a:
Ja zakupiłem takie coś, czekam na dostawę i będę kombinował :D
Jak już dostaniesz, to napisz czy się sprawdza, też jestem zainteresowany. :roll:

[ Dodano: 2007-05-25, 23:34 ]
Czy od Nikona pasuje do naszych setek? :roll:

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
gucio-59 napisał/a:
Jak już dostaniesz, to napisz czy się sprawdza, też jestem zainteresowany.

[ Dodano: 2007-05-25, 23:34 ]
Czy od Nikona pasuje do naszych setek? :roll:

Ktoś tu już chyba pisał że w miarę pasuje. Ale jak tylko dostanę swoją to napiszę co i jak, czy się nadaje czy strata kasy.

Sławek_S, Fajno, czekam na pozytywne wiadomości... ;-)

Skocz do: