Osfald  Dołączył: 25 Sty 2010
Dlatego też priorytet migawki i ustawienie nawet na 1/180 pozwoli doświetlić pokój na 3m (nawet przy moim ciemnym jak piekło tamronie) eliminując żucie, widelcowanie, suwanie, machanie i co tam jeszcze moża sobie zrobic przy stole. No chyba, że artysta miał co innego na myśli i akurat chciał to pokazać organiczną prawdę o rodzinie :evilsmile:

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Chłopy...wystarczy pokrętło ustawić na "sport" i wtedy czas ustawia się automatycznie
na 1/180 sek.

Czekam na :-B w nagrodę :-P

catar  Dołączył: 16 Gru 2009
plwk napisał/a:
Dolny przycisk na wybieraku, wyświetla się menu wyboru trybu dla lampy błyskowej.
To sprawdzałem i jest wyłączone. Lampa ma błyskać "normalnie".
andybond napisał/a:
przed sekundą sprawdziłem i Auto ISO nie można wyłączyć.Ustawiasz tylko zakres od do.
Proponuje koledze sprawdzić jeszcze raz, auto iso można wyłączyć nawet w pełnego auto, wystarczy wciśnąć "w dół" ;) . Nie wiem jak inne, ale Kiks i Kamilka mają zwyczaj na auto z lampą używania maks dozwolonego iso. Bardzo wkurzające.
Osfald napisał/a:
A dlaczego kolega nie włączył poprostu priorytetu migawki? Lampa pozwala na obsługę czasów aż do 1/180.
Obecnie ojciec robi zdjęcia z lampą tylko w tym trybie ale jest to trochę kłopotliwe. Bez zbędnego zagłębiania się mój starszy to osoba, dla której w aparatach jest pełna automatyka ;)
Osfald napisał/a:
poza tym jest jeszcze coś takiego jak stabilizator :-P , który idealnie sprawdza się w tych nieco dłuższych czasach naswietlania.... tylko trzeba poczekać z naciśnięciem migawki do końca aż rączka błyśnie w wizjerze :->
Chyba się nie zrozumieliśmy ;) , stabilizacja działa bardzo dobrze, ale ma wpływ na ruch ręki fotografa a nie poruszający się fotografujący obiekt.
Gdyby Pentax wymyślił stabilizację wyłapującą poruszenie fotografowanego obiektu to na stadionach widzielibyśmy tylko Pentaxy a nie Canony i żadne sentymenty i pozycja na rynku Canonowi by nie pomogły :P
anatol1 napisał/a:
Chłopy...wystarczy pokrętło ustawić na "sport" i wtedy czas ustawia się automatycznie
na 1/180 sek.

Aż się głupio przyznać, ale o nastawie sport nie pomyślałem.

Teraz tylko poczekać na powrót Kiksa do kraju ;)

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
a ja mam jeszcze lepszą propozycję:
zamień się z tatą na aparaty. Ty zyskasz nowszego k-x a tata aparat który mu się podobał i z automatyką jaką chciał
hmm .. dobrze wymysliłem nie :-o

Chętnie bym tak zrobił, ale K-x ma jedną zaletę nad K-m u ojca nie do przeskoczenia - lifeview i filmy w 720p ;P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Po coś ojcu pokazał te funkcje :mrgreen: :?:

Ja tez byłem mocno zdziwiony po zakupie k-x tymi czasami w pracy z lampą. Na poczatku fotki wychodziły cały czas poruszone. Ale teraz radzę sobie z tym po prostu preselekcją czasu.
Nawaiasem mówiąc powinni to w nastepnym sofcie poprawić. Wg mnie nie zdaje to egzaminu w amatorskim DSLR

[ Dodano: 2010-06-21, 09:15 ]
poza tym istnieją nagłe sytuacje w których musimy cyknać a nie ma czasu na nastawy i wtedy lipa :roll:

[ Dodano: 2010-06-21, 10:36 ]
aha podpytałem chłopaków z Nikona i Canona (D5000 i EOS 500D) tam na auto z lampą poniżej 1/40 nie schodzi a 90% fotek w pomieszczeniach to czasy 1/60.
W k-x ustawia czasami nawet 1/5, 1/10 jesli wyjdzie zdjecie nieporuszone na pewno jest lepsze ale o nieporuszony (ty lub obiekt) przy takim czasie ciężko

Osfald  Dołączył: 25 Sty 2010
catar napisał/a:
Chyba się nie zrozumieliśmy ;) , stabilizacja działa bardzo dobrze, ale ma wpływ na ruch ręki fotografa a nie poruszający się fotografujący obiekt.

aaa... myślałem, że Tacie może ręka się trzesła przy zbyt długich czasach... ale jak widzę tu chodzi o porządne rodzinne imprezy :mrgreen:

catar napisał/a:
Obecnie ojciec robi zdjęcia z lampą tylko w tym trybie ale jest to trochę kłopotliwe. Bez zbędnego zagłębiania się mój starszy to osoba, dla której w aparatach jest pełna automatyka ;)

znaczy co jest kłopotliwe?? ustawić raz czas na 1/125 lub szybciej i naciskać migawkę?
jeśli Tato chce tylko pełną automatykę to może jednak K-x (ogólnie lustro) nie był najszczęśliwszym pomysłem? ;-)

Kłopotliwe jest to, że trzeba pamiętać coś co chwila zmieniać :)
Porównując znowu Kiksa do Kamilki... W Kamilce ustawiam Av, Auto ISO 100-800, AF punkt i pomiar centralnie ważony i czasami przez całe tygodnie nic nie zmieniam. Nie martwię się, że jak np żonka złapie aparat to spieprzy zdjęcia - chociaż ona wie tylko gdzie jest włącznik, spust migawki i przycisk podglądu.
W Kiksie jest ciut inaczej, po serii zdjęć z lampą następnego dnia matka prześwietliła kilka zdjęć zanim zmieniliśmy jej ustawienia. No ale cóż, lustro to nie małpka, będą musieli się nauczyć - chociaż jeśli da się jakoś rozwiązać problem tych czasów to będzie super.

catar napisał/a:
da się jakoś rozwiązać problem

dla fachmenów z Pentaxa to mogłoby być małe piwo przed śniadaniem gdyby tylko chcieli wypusić taki soft który przy auto i moze innych trybach z lampą nie wydłuzał by czasu ponizej danego :-B :idea:

saracen  Dołączył: 20 Lut 2010
anatol1 napisał/a:
na 1/180 sek.

Tak latwo to nie ma :evilsmile: Jak mu ustawic program ktorym mozna skrucic czas to kiks otwiera przyslone na maxa :-/ Tak samo zachowuje sie z zewnetrznymi lampami , niestety pelna kontrole daje tylko manual 8-)
Ja tam wiedzialem jak go okielznac ale jak pozyczylem kiksa koledze to mnie malo nie zezarl jak zdjecia zobaczyl ( poruszone osoby ) ....

Skocz do: