Minął 15 września. Oto zweryfikowana lista uczestników akcji:
Korex
1. Jerzy
2. Arnold Kaliszka
3. Anzelm
Pentax
4. costa
5. dzerry
6. Sebostek
7. Pioter
8. guerilla
Aparaty Tradycyjne
9. Jurek
10. analog owiec
11. skrytos
12. yoonson
13. janus
14. radekone
15. Pietrek
16. AnnaP
17. bartunia
18. tomo72
19 Leszeg
Wpisałem tylko osoby , które powiedziały zdecydowanie tak. Nie wpisywałem tych , które używały trybu przypuszczającego.
Uwzględniłem dwie wyjątkowe sytuacje, które wymagają nieco odrębnego potraktowania.
Kolega rbit9n prosi o wpisane na „listę rezerwową”. Choć takiej listy nie planuje , to powinniśmy dać mu czas z racji jego sytuacji . W jego przypadku w grę nie wchodzi konieczność opanowania jakiegoś procesu technologicznego (wykonywanie powiększeń, suszenie barytów itp.) , a inne czynniki których jestem świadom i zaręczam , że należy je uwzględnić. Jeszcze przedyskutuje z nim tą sprawę i wtedy zaproponuję odpowiednią formę uczestnictwa.
Kolega Fikumiku wykonuje gumy i taka liczba prac byłaby trudna do wykonania. Należy tutaj uwzględnić specyfikę techniki, która wymaga więcej czasu i słońca, którego ostatnio nieco nam brakuje. W jego przypadku proponuję by zadeklarował jaką liczbę gum jest w stanie wykonać. Gdy określi ile takich dzieł popełni, to poproszę o dodatkową deklarację osób, które wykonają o jedną odbitkę więcej (czyli nie x-1 , a x odbitek) by wymienić ją na gumę. Ponieważ być może liczba chętnych na gumy będzie większa niż moce przerobowe Fikumiku , to decydować będzie kolejność deklaracji.
Tak więc mamy liczbę uczestników x =19. Z tego wynika , że każdy powinien wykonać 18 odbitek barytowych w formacie 24x30 z ewentualną możliwością odstępstwa i użycia też papierów 8x10 i 11x14 cala. W momencie gdy przystąpimy już do realizacji zadania poniesione zostaną koszty i nie byłoby dobrze gdyby na tym etapie wycofały się jakieś osoby (zostalibyśmy z nadmiarem odbitek). Dlatego jeszcze raz proponuję by każdy zastanowił się czy jest w stanie wykonać te 18 dobrych odbitek na papierze barytowym, w formie która sprawiałaby przyjemność wyrobionemu odbiorcy.
Dlatego nim zasiądziemy w ciemni i zaczniemy psuć papier proponuję by każdy z listy jeszcze raz potwierdził swój akces w akcji zdecydowanym „TAK”. Myślę , że wystarczy tydzień czasy by każdy jeszcze raz przeczytał zasady , zastanowił się i podjął decyzję. Osoby , które nie potwierdzą deklaracji nie wejdą do ostatecznej wersji listy. Myślę , że każdy co najmniej raz w tygodniu zagląda na forum.
25 września wywieszę listę uczestników po potwierdzeniu deklaracji. Wtedy będziemy znali ostateczną liczbę uczestników ,a tym samym ilość odbitek do wykonania.
Jeśli Fikumiku zaakceptuje wymianę z częścią uczestników i poda ile gum jest gotów wykonać, wyznaczę zasady zapisywania się tą dodatkowa wymianę.
Mikołaj