Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Henry napisał/a:
Ale się dziwię że się dziwicie że blenda dyfuzyjna zastępuje softbox i to o wiele lepiej. Przecież softbox to nic innego jak dyfuzor - tyle że obudowany i ewentualnie obijający światło uciekajace na boki do przodu żeby więcej go wykorzystać.

Ja nadal nie rozumiem.
Ja wiem, że można z blendy zrobic softbox, ale po co? Obudowywanie, przesłanianie, montowanie, cudowanie... a zdjęcia kiedy? Poza tym, w najprostszym softboksie będziesz miał dwie powierzchnie rozpraszające, nie tracisz mocy, czasu i takich tam. Naprawdę nie widzę sensu. Softy nie są aż tak drogie (lampy przecież masz przywoite) a jest tego mnówstwo, kwadratowe, prostkokątne, podłużne, z akcesoriami..
Przykład jaki podałeś (to autko świecone od prześcieradła) to też nijak się ma zadania. Zawsze można lampę w sufit, ino że nie do konca o to chodzi chyba.
Zresztą jak ma być "po taniości" to po sieci krążyły kiedyś softy "zrób to sam".

Henry  Dołączył: 12 Sty 2010
Arti napisał/a:
Ja wiem, że można z blendy zrobic softbox, ale po co? Obudowywanie, przesłanianie, montowanie, cudowanie... a zdjęcia kiedy?

"Ja wiem, że można z dSLR zrobić idioten camerę, ale po co? Zmiana obiektywów, ustawianie trybów, opcji, RAW'ów... a zdjecia kiedy?" ;-)

To jest ten sam problem - kupić dSLR i mieć więcej możliwości, czy kompakt i mieć ograniczone możliwości, za to nie zajmować się ustawianiem niczego.
Ja mam jedno i drugie ;-)

Owszem - można kupować różne softboxy. Ale gdzie ja to upchnę w swoim ciasnym mieszkanku ;-) Poza tym lubię uniwersalność - softboxy są mało uniwersalne i nie obsłużą mi wszystkiego.

A mój dylemat zakupowy wynikał z określonego budżetu - w którym nie mieściło się jedno i drugie, ale na jedno z nich dało się uskrobać.

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
podczepię się do tematu jak można :)
która parasolka będzie lepsza do lampy aparatowej i małego (ok 5x3m) studia?
http://allegro.pl/parasol...1330185379.html
http://allegro.pl/softbox...1339118771.html

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
rysiekp17 napisał/a:
podczepię się do tematu jak można :)
która parasolka będzie lepsza do lampy aparatowej i małego (ok 5x3m) studia?
http://allegro.pl/parasol...1330185379.html
http://allegro.pl/softbox...1339118771.html

Sam zastanawiam się nad zakupami do mini studia w garażu ;-) Z tego, co udało mi się dotąd wyczytać, z parasolek najlepiej wybrać zwykłą białą odbijającą z czarną powłoką na zewnątrz - nie 2w1. Do tego, druga rozpraszająca. Cenowo wychodzi podobnie jak 2w1 a jest wygodniej i efektywniej. Na początek to powinno wystarczyć. Dobry byłby prawdziwy softbox, ale te z mocowaniem do lamp aparatowych są drogie. Ew. można spróbować wymyślić jakiś adapter dla softboksa do lampy studyjnej.

W takim małym pomieszczeniu istotne będzie zapanowanie nad odbiciami światła od ścian i sufitu. Warto więc pomyśleć nad jakimiś zasłonami w kolorze czarnym :-)

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
rjan, dobrze radzi :-B , biała parasolka max. 90cm, nie ma sensu przepłacać za większą i tak lampa jej nie ogarnie ;-) . Do tego druga transparentna i na początek styka.

transparentną już mam no i właśnie kicha bo wali po wszystkich ścianach (akademik czyli do ok 1,5m od ziemi sraczkowata olejna a reszta biała) i myślałem brać tą psełdo softbox ale dzisiaj jest darmowy dzień wysyłki i tło 2,7 (też nie wiem jaki kolor bo mam czarne i białe na 1,6 czyli małe) zamawiam więc przy okazji myślałem nad parasolką

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Domyślam się, że mówisz o tłach tego typu: http://fripers.pl/product...m-dlugosci.html
jestem do nich mocno uprzedzony, ze względu na tą ich plecioną strukturę może wyjść Ci na zdjęciach brzydka mora, trzeba na to mocno uważać.

o te o te bo są tanie :P mam juz takie to fakt z jednej str są świecące a z drugiej matowe na szczęście

rysiekp17 napisał/a:
transparentną już mam no i właśnie kicha bo wali po wszystkich ścianach
No, softbox z gridem i może jeszcze beauty dish to takie skromne marzenia :roll: .
Biała będzie znacznie lepiej skupiać, zwłaszcza przy ustawieniu zoomu lampy na długi koniec. To ustrojstwo "niby-softbox", to srebrna parasolka z dyfuzorem, czyli musi rozpraszać bardziej od "gołej". Mi najlepiej pstryka się z białą, transparentna do doświetlania, a srebrna do tylnego światła, z kolorowym filtrem na lampce też fajnie świeci. Oczywiście to nie jest żadna reguła, żeby nie było... ;-)

rysiekp17 napisał/a:
zyli to najlepiej http://fripers.pl/product...biala-90cm.html ?
Jeżeli chodzi o parasolki to, moim skromnym zdaniem, najlepszy wybór.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Odświeżę temat.
wg porównywarki www różnica w fotografii studyjnej między parasolką transparentną a softboxem/octa jest znikoma. Proszę praktyków o wypowiedzenie się i potwierdzenie/zaprzeczenie :->
Dodam, iż fotografuję głównie w plenerze oraz mam zamiar dokupić YN460 i zrobić beautydish.

Forsyth  Dołączył: 20 Sty 2012
Raynold1987 napisał/a:
Odświeżę temat.
wg porównywarki www różnica w fotografii studyjnej między parasolką transparentną a softboxem/octa jest znikoma. Proszę praktyków o wypowiedzenie się i potwierdzenie/zaprzeczenie :->
Dodam, iż fotografuję głównie w plenerze oraz mam zamiar dokupić YN460 i zrobić beauty

W plenerze faktycznie nie ma dużej różnicy miedzy softboxem a parasolką. Po prostu przy parasolce czasem może trochę światła uciec i będzie trzeba użyć większej mocy niż przy softboxie. No chyba że masz wyzwalacz obsługujący TTL i lampę z TTL wtedy się o to nie muszisz martwić bo lampa dopasuje sama moc. W studiu już kolorów nie ma i nie polecam parasolek bo dają za mało kontroli nad światłem błysku. Używam jej głównie jako softbox do światła stałego przy domowym makro itp.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Dzięki,
a do pleneru lepiej zakupić parasolkę transparentną czy białą odbijającą?
Co do foto pseudostudyjnej (dom) to myślę zrobić softboxa z kartonu :-D

Forsyth  Dołączył: 20 Sty 2012
Transparentna lepsza i bardzo ważne aby flesz bym w odpowiedniej odległości od parasolki. Jak będzie za blisko światło się nie rozproszy na całej powierzchni parasolki a tylko na jej części i będzie za twarde. Wiele razy widziałem flesze powciskane prawie między szprychy parasolki. Trzeba dobrać odległość odpowiednio do średnicy parasolki i spisze się tak samo dobrze jak softbox

Skocz do: