bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Michu, i tu się z Tobą zgadzam - CD na dane do piachu. Właśnie zaświtała mi żarówa, że widzę szansę dla tych kart - właśnie jako nośniki do danych do archiwizacji zamiast CD - chyba właśnie o to Ci chodziło, tylko do mnie to nie docierało :-) Jeśli w tą stronę pójdzie ich marketing, to kto wie... Czytnik takich kart już w lapie mam (te nowe mają być kompatybilne wstecz). Do focenia bym się nie skusił, ale do archiwizacji... hm...

[ Dodano: 2007-03-16, 08:37 ]
asklop, widzę, że mamy ten sam pomysł ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Powstaje pytanie, czy takie karty beda mogly konkurowac cena z nosnikami optycznymi... :roll:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan napisał/a:
Powstaje pytanie, czy takie karty beda mogly konkurowac cena z nosnikami optycznymi...
Dla mnie raczej będzie bez znaczenia( w ramach rozsadku :-) ) , jeżeli będą miały gwarantować długotrwałośś trzymania danych.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
CD na dane do piachu

tylko jaka musiałaby być cena takich kart, żeby stanowiły alternatywę dla płyt CD, które obecnie kosztują przykładowe grosze. Biorąc pod nuwagę, że karty miały by większą pojemność i żywotność przechowywania danych ich cena moim zdaniem nie mogła by przekraczać 10 zł za np. 2 GB. Przy wyższej cenie trochę traci to sens.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Hmmm, impuls elektromagnetyczny chyba usunie wszelkie dane z tego typu nośników. Nie ma idealnego nośnika, chyba że tabliczka kamienna. :mrgreen:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Meggido napisał/a:
hyba że tabliczka kamienna.
A młotek ?

:mrgreen:

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
bEEf, mnie taka "write once read many" karta SD by bardzo odpowiadala, jezeli cena za zarchiwizowanie 1GB bedzie podobna do ceny czystego nosnika DVD, trwalosc bylaby podobna a szybkosci nie gorsza do szybkosci zwyklego SD. Ale troche watpie czy tak wlasnie bedzie.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Coś mi się obiło o uszy, że cena ma wynosić właśnie ok. 3$ - tylko nie wiadomo za jaką pojemność. Cóż - zaczekajmy na rozwój wypadków, zapewne i tak wszystko zweryfikuje życie (które jest jak wiadomo nowelą).
Jeżeli rzeczywiście wyglądałoby to w ten sposób, to z pewnością zakupiłbym większą ich ilość i dokonał przeszczepu wszelkiej maści swych archiwów CD/DVD właśnie na ten nośnik. CD mimo wszystko jest dla mnie mało pewnym archiwizerem.
Zaraz...
A czy przypadkiem nie zrobił nam się tu OT?

Cytat
tylko jaka musiałaby być cena takich kart, żeby stanowiły alternatywę dla płyt CD, które obecnie kosztują przykładowe grosze

10zł to za dużo, wg mnie powyżej psychologicznej granicy "paru złotych" :-) Zupełnie bez sensu, jeśli za 4 dychy to można kupić 1GB kartę SD wielokrotnego użytku. 5zł za 4GB (z tendencją spadkową) i biorę, nie więcej.

Meggido napisał/a:
Hmmm, impuls elektromagnetyczny chyba usunie wszelkie dane z tego typu nośników. Nie ma idealnego nośnika, chyba że tabliczka kamienna.

masz rację, nie ma idelnego nośnika. Najlepiej mieć fotki zapisane na Cd, a dla pewności zdublować to jeszcze na kartę.
I może jeszcze na twardzielu i może jeszcze....... :mrgreen:

Oszaleć można. Nawet odbitki na papierze nie dawały 100% trwałości. I tak nas przeżyją. Luz :-B

Cytat
Coś mi się obiło o uszy, że cena ma wynosić właśnie ok. 3$

I to pewnie za 1GB. Czyli dycha. Dziękuję, nie skorzystam.

bEEf napisał/a:
Nie 0.1$, nie 0.01$ - nic. Nawet między nic a 0.001$ jest przepaść nie do przejścia, jeśli ludzie się do tego przyzwyczają
coz, mnie zdjecia cyfrowe kosztuja, i to znacznie wiecej niz $0.01 :-/
1. czas na wywolanie zdjecia (min 5 min, co jest bezcenne wziawszy pod uwage jak malo mam czasu dla rodziny)
2. nosnik na zarchiwizowanie zdjecia (miejsce na dwoch najwyzszej jakosc plytach DVD)
3. miejsce na przechowywanie archiwum zdjec (w wynajmowanym mieszkaniu nie moge bez konca dostawiac szaf)
4. (opcjonalnie) wydruk zdjecia

I co z tego ze moge napstrykac 100 fotek z czego tylko jedna bedzie sie nadawac do zarchiwizowamia, skoro i tak musze je wszystkie przebrac (pozycja 1. , nawet jezeli to tylko 10s na zdjecie, to jest to pare minut).

Bronek napisał/a:
malo mam czasu dla rodziny

nie ma lekko. Ja swojej drugiej połowy 2 miechy nie widziałem, ale dziś wyjeżdzam i jutro będziemy razem :-P

Michu napisał/a:
Tak więc obecne pamięci Flash mogłby z powodzeniem zastąpić wszelkiej maści CD-RW, natomiast pamięci jednorazowe zwykłe CD, w celu archiwizacji
CD-RW moze, ale mam watpliwosci czy moze zastapic DVD+-R . Mnie taka jedna plytka DVD wystarcza do zarchiwizowania jednego do trzech miesiecy RAWow i JPEGow w niskiej rozdzielczosci. Wystarczy. Chociaz oczywiscie, gdy pojawi sie nosnik o lepszym stosunku cena za MB oraz objetosc na MB oraz odpowiednio duzej trwalosci, to moze zmienie zdanie.

[ Dodano: 2007-03-16, 11:02 ]
bEEf napisał/a:
10zł to za dużo, wg mnie powyżej psychologicznej granicy "paru złotych"
$3 IMHO nie jest powyzej takiej granicy w Europie zachodniej, Japonii czy USA. A polski rynek, szczerze mowiac, nie ma znaczenia tam gdzie mowa o innowacji.

[ Dodano: 2007-03-16, 11:04 ]
asklop napisał/a:
masz rację, nie ma idelnego nośnika. Najlepiej mieć fotki zapisane na Cd, a dla pewności zdublować to jeszcze na kartę. I może jeszcze na twardzielu i może jeszcze.......
zeby wiedzial, czytalem o takich paranoikach-fotografach. Trudno im sie dziwic - jak miales film w rece to widziales w jakim jest stanie, mogles jakos rozwazac kwestie bezpiecznej archiwizacji itd. Z nosnikami elektronicznymi tak nie jest.

Bronek, o czym Ty mówisz? Co to ma znaczenie akurat tutaj? 3$? Świetnie - ale tradycyjne 1GB SD można dostać za 10$. O tym mówię. 3$ za jednorazówkę to co najmniej 3x za dużo.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nikt na razie nie wie, jaka to będzie cena - więc się nią tak nie podniecajmy. Z pewnością i tak szybko spadnie, jeżeli pomysł chwyci i zacznie być produkowana w dużych ilościach. A gdyby owe 3$ dotyczyły karty 8GB? Wówczas np. Bronek mógłby spokojnie zachować trzy miesięcznye pstrykanie mając pewność, że za pięć lat nośnik się nie utleniwszy będzie nadawał się jedynie na profesjonalny antyradar zawieszony na przednim lusterku. 10 zł za pewność i trwałość wspomnień wydaną 4 razy w roku to nie jest za duży koszt.

Ja trzymam na DVD zdublowane i oczywiście jakieś firmówki z właściwego źródła. I leżą na twradym też. Trzeba dokupić jakiś, bo mi miejsca barkować zaczyna. :-/

Michu, w sumie racja - nie ma co, nic nie wiadomo, ani jak z ceną, ani jak z trwałością, o wydajności nie wspominając. Poczekamy - zobaczymy.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan napisał/a:
Powstaje pytanie, czy takie karty beda mogly konkurowac cena z nosnikami optycznymi...
I czy będą pasować do klasera.

Skocz do: