opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Spinner, wg instrukcji ten gramofon ma wbudowany preamp i podłącza się go do wejścia AUX we wzmacniaczu (jest nawet zaznaczone, żeby nie podłączać do PHONO)

http://pioneer.ipapercms....PZR1001_manual/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Być może to co nazywają korektorem to jest właśnie przedwzmacniacz dopasowujący charakterystykę.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
No tak kiedyś to był przedwzmacniacz, a teraz korektor (chociaż korektor w bardzo zamierzchłych czasach to było zupełnie coś innego)... :-/
Na instrukcji widać (jest pokazane), żeby podłączyć do AUX'a... :-/
A najlepiej to zapytać u źródła, czyli w sklepie (niejednokrotnie nawet są zorientowani w tym co sprzedają)... :mrgreen:
Mnie tam już nic nie zdziwi skoro są gramofony z portem USB... "Koniec świata, panie!" - jak mawiał Popiołek... :mrgreen:

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Ok - wielkie dzieki - tak czy siak da się go podłaczyć:-)

BTW - czy ktoś z Was słuchał kolumn Radmor LS-30? Ostatnio słyszałem sporo dobrego na ich temat (co rzadkie jest w przypadku polskich głośników)...

B&W602S3 znacząco lepsze są od Tannoy M2? Ktoś miał okazję posłuchac/porównać?

Obecnie produkują Tannoy Mercury V1 - ktoś z Was miał okazję przesłuchać?

BRob  Dołączył: 12 Wrz 2010
Powinno działać, na stronie dystrybutora napisali tak:

Ten w pełni automatyczny gramofon stereo wyposażono w proste ramię o niewielkim ciężarze, precyzyjny mechanizm DC wspomagający mechanizm i wbudowany korektor. Wystarczy podłączyć do zewnętrznego/liniowego wejścia wzmacniacza lub mini systemu.

Tu masz linka:

http://www.pioneer.pl/pl/...-990/index.html

[ Dodano: 2011-02-24, 00:03 ]
o widzę, że dałem ciała, zatrzymałem się na końcu pierwszej strony. :oops:

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Mój przyjaciel, hifiświrek, gorąco namawia mnie na zakup takich monitorków:
http://allegro.pl/jamo-j-...1465131045.html
Podobno grają swietnie.

Moje stare, zmęczone decybelami uszy, zadowalają się równie starymi ZG-40C
napędzanymi wieżą Technics'a, więc te wymienione wyżej Jamo mogę komuś
spokojnie polecić ("odstąpić"). ;-)

[ Dodano: 2011-02-24, 04:29 ]
Zapomniałem: jeden głośnik średniotonowy ma lekko uszkodzoną membranę, ale sądzę,
że samodzielne jej sklejenie nie bedzie wielkim wyzwaniem dla domowego majsterkowicza.

anatol1, te monitory to Ty chcesz kupić czy sprzedać bo się trochę zagubiłem? :shock: :?:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Pozwolę sobie wtrącić.
Po pierwsze to mamy do czynienia z imitacją gramofonu a nie gramofonem. Moim zdaniem szkoda zachodu, ale to tylko moim zdaniem. Po drugie - sprzęt niestety trzeba osłuchać. Jak gra całość, nawet nie poszczególne elementy. Bo może zestaw brzmieć, a może nie - mimo, że każdy element z osobna jest OK. No i dopasować go do własnych upodobań. Po trzecie - rozwiązania DIY :-) Małe pieniądze, kolosalne możliwości. Tylko trzeba z lutownicą być za pa brat i niezła zabawa się robi. Tak z kleceniem nowego, jak i tuningowaniem istniejącego sprzętu. Ja z lutownicą to tak średnio, ale mam sąsiada :-) Właśnie pracuje nad moim wzmacniaczem, koszt ok. 200-300zł a takie za 2000-3000 zł "zjada na śniadanie". Tylko dorwać odpowiednie trafa głośnikowe :-/
Po czwarte - może warto zainwestować w odtwarzacz strumieniowy, takie centrum rozrywki i odpowiedni przetwornik D/A? Taki Popcorn np. jako domowe centrum rozrywki? CD to przeżytek :-/
Po piąte - z budżetowych monitorów można rozważyć klony Tote Miete. I zainwestować w soline standy.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
podłączę się pod temat... potrzebuje zakupić zestaw stereo - nie musi być high end ;-)

Założenia:

budżet: 1100-1200 PLN

wzmacniacz + kolumny podłogowe stereo

O tyle o ile kolumny w zasadzie już wybrałem (Tonsil Fenix), to mam problem ze wzmakiem... Chodzi mi po głowie jakiś analogowy wzmacniacz Akai... np taki:

http://allegro.pl/duzy-wz...1475234401.html

Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sprzętem ??

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
matb napisał/a:
Tylko dorwać odpowiednie trafa głośnikowe :-/

Leszek Ogonowski rozwiąże Twój problem ;)
Klony Totemów również kiedyś polecałem. Kolega obcuje z nimi na codzień.

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
ADestroyer napisał/a:
anatol1, te monitory to Ty chcesz kupić czy sprzedać bo się trochę zagubiłem? :shock: :?:

Ani sprzedać, ani kupić. Chciałem tylko zwrócić uwagę, potencjalnie zainteresowanym,
na dobre moim zdaniem głośniki.
Słuchałem podobnych Jamo, lecz o 1 numer wiekszych i byłem nimi oczarowany.
Po prostu "miód dla ucha".
Nie sądzę, by te mniejsze były znacząco gorsze. Różnica między nimi to wielkość głośnika
niskotonowego i objętość skrzynki. Konstrukcja i technika jest w obydwóch taka sama.
Warto chyba nad nimi trochę się zastanowić :roll: :roll:

anatol1 napisał/a:
Słuchałem podobnych Jamo, lecz o 1 numer wiekszych i byłem nimi oczarowany. Po prostu "miód dla ucha".
Co kto lubi, Jamo mnie nigdy niestety nie oczarowały... :evil:

pawgra napisał/a:
Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sprzętem ??
Akai, Pioneer, Kennowd to według mnie takie „bezpłciowe” wzmacniacze. Niby wszystko poprawnie, ale tego czegoś brakuje... :evil:

W sprawach audio bardzo ciężko komuś coś pomóc czy doradzić, ponieważ gusta i upodobania są przeróżne, dlatego też zawsze polecam "własnouszne" testowanie... :evilsmile:

ADestroyer napisał/a:
Akai, Pioneer, Kennowd to według mnie takie „bezpłciowe” wzmacniacze. Niby wszystko poprawnie, ale tego czegoś brakuje...
No cóż. Jak dla mnie takiemu Pioneerowi SA-9500 niczego nie brakuje :-P

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
ADestroyer, poleć coś "płciowego" ;-) najlepiej z jajami... :-B

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Spinner napisał/a:
BTW - czy ktoś z Was słuchał kolumn Radmor LS-30? Ostatnio słyszałem sporo dobrego na ich temat (co rzadkie jest w przypadku polskich głośników)...

Nie słuchałem wprawdzie, ale swego czasu wszyscy pieli z zachwytu (tzn, że w tej cenie świetne). W czasach studiów o nich marzyłem, bo mam setyment do Radmora (bardzo długo męczyłem ich kultowy amplituner). A dobra opinia nie jest to znowu takie dziwna, bo np. głośniki z Tonsilu bywały (bo nie wiem, czy jeszcze są) montowane do zestawów z całkiem wysokiej półki i to wcale nie polskich. Tylko te tonsilowe zestawy były, ekhm, kiepskie.

bEEf, właśnie między innymi Tote Miete jedzie na zwrotnicach z Tonislu.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
matb napisał/a:

Po czwarte - może warto zainwestować w odtwarzacz strumieniowy, takie centrum rozrywki i odpowiedni przetwornik D/A? Taki Popcorn np. jako domowe centrum rozrywki?

Ciekawe rozwiązanie, tyle że to co obecne jest na rynku IMHO to wciąż dość mocno niedopracowane produkty... W dodatku jeśli chodzi o "centrum rozrywki" skupione wokół telewizora to jest co wybrać, schody zaczynają się gdy szukamy urządzeń czysto muzycznych o zadowalającej funkcjonalności. Osobiście używam w tej chwili TEAC'a WAP-2200 i czasem mam ochotę rzucić nim o ścianę :-/ Alternatywne rozwiązania (np. Squeezebox) to z kolei utrata pewnych funkcjonalności na rzecz innych i także często niezbyt stabilna praca. A już człowiek przyzwyczaił się do wygody dostępu do całej swojej muzycznej kolekcji na twardym dysku... ;-)
matb napisał/a:

CD to przeżytek :-/

Ale jednak fajnie zarzucić sobie czasem płytkę ;-)
W dobie "mp3" to już zaczyna być podobne "misterium" co używanie gramofonu czy magnetofonu :mrgreen:

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
matb napisał/a:
bEEf, właśnie między innymi Tote Miete jedzie na zwrotnicach z Tonislu.

Na głośnikach, zwrotnice zrobili po swojemu.
Jakby ktoś chciał poczytać to tutaj jest dość obszerny wątek
http://www.audiostereo.pl...maty_23573.html
pozdrawiam

modrzew napisał/a:
Ciekawe rozwiązanie, tyle że to co obecne jest na rynku IMHO to wciąż dość mocno niedopracowane produkty...
Słuchałem Linna - nie zauważyłem, żeby był jakoś niedopracowany. A wyście ponad standard jakości CD - mniam! ;-) Zresztą i tak liczy się głównie przetwornik DAC i zegar. Transport to sprawa całkiem wtórna.
modrzew napisał/a:
Ale jednak fajnie zarzucić sobie czasem płytkę ;-)
Płyty to mam winylowe. A magnetofon szpulowy :-)

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
matb napisał/a:
Słuchałem Linna - nie zauważyłem, żeby był jakoś niedopracowany. A wyście ponad standard jakości CD - mniam! ;-) Zresztą i tak liczy się głównie przetwornik DAC i zegar. Transport to sprawa całkiem wtórna.

Raczej nie mam zamiaru płacić tyle ile życzy sobie Linn i oczekuję konkretnej funkcjonalności ;-) Prędzej nabyłbym nowe OPPO i olał "multimedialne" funkcje.
Po prostu denerwuje mnie mała dostępność rozwiązań typu: "pudełeczko" z 2-4 wejściami USB obsługujące HDD/FLASH i dekodujące popularne formaty audio (przede wszystkim FLAC, mile widziana obsługa CUE sheet), koniecznie gapless, do tego pilot z wyświetlaczem i sprawnie działająca nawigacja obejmująca zarówno poruszanie się po strukturze dysku jak i wykorzystująca tagi, cyfrowe wyjście, analogowe niekoniecznie - i tak podpinam się do Behringera SRC2496. Nie interesuje mnie konieczność podpięcia do telewizora czy monitora by czegokolwiek posłuchać, LAN/Wi-Fi i stawianie serwera plików.
Może jestem anachroniczny, ale chętnie widziałbym po prostu strumieniowy odpowiednik odtwarzacza CD, bez zbędnych bajerów :-D

Skocz do: