Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Audio - głośniki, wzmacniacze, amplitunery - problemik:-)
Jednak może tutaj napiszę i się komuś jeszcze przyda kiedyś:-)

Dwa tematy:

1. Koleżanka kupuje zestaw gramofon (ma duzy zbiór czarnych płyt), dvd i amplituner - wsio Pioneera (lubi markę)...

Pojawił się temat kolumn... Jest opcja kupienia jakichś Pioneerów ale zasugerowałem inne rozwiązanie... Zostalem więc poproszony o dobranie głośniczków (stereo) za kilka stów, do 1500zł powiedzmy...

Niestety Tannoy M2 nie widzę na Allegro a pierwsze mi na mysl przyszły bo sam takich uzywam - co polecacie innego? Pomieszczenie jest małe, mogą byc podstawkowce, mogą podłogowe...

2. Swoje Tannoye M2 napedzam dwudziestokilkuletnim wzmakiem Sony kupionym jeszcze szkole średniej... Czesto filmy oglądam puszczajac dzwiek przez wzmaka stereo i te M2-ki...

Zaczęlo mi jednak brakować wejść w nim (stoi koło TV, DVD, tunera, CD, C+ itp)... No i czasami by sie może "dookólnego" posłuchalo dzwieku?

Jedna opcja mówi kupić amplituner 5,1 i z zacnym dvd pozostawić koło TV z M2-kami na poczatek a starą wieże zabrac na górę chatki... Kwestia jak na tym ucierpi odsłuch stereo (albo na ile ja to wychwycę)...

Inną opcją jest kupić porządniejszy (lepsza jakość, więcej wejść) wzmak stereo, może coś ze starszych? Coś polecacie? Nie musi byćSony:-) Może coś z Yamaha, Denon, Marantz itp?;-)

P.S. Specjalnie nie dałem do "szybkich pytań" bo wątek może być ciekawą bazą danych na przyszłość :evilsmile:

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
W zasadzie to tak trochę obok tematu, ale:
Cytat
Swoje Tannoye M2 napedzam dwudziestokilkuletnim wzmakiem Sony kupionym jeszcze szkole średniej...
Jak to mówią i piszą stare, ale jare i współczesnym produktom do nich bardzo daleko;

Spinner napisał/a:
Jedna opcja mówi kupić amplituner 5,1
Amplitunera 5.1 notabene Pioneer'a pozbyłem się najszybciej jak tylko mogłem (dla mnie jako zatwardziałego starego stereo maniaka dźwiękowo było tragicznie, ale może już nie ten słuch);

Spinner napisał/a:
Inną opcją jest kupić porządniejszy (lepsza jakość, więcej wejść) wzmak stereo, może coś ze starszych? Coś polecacie?
Sprzęt niestety najlepiej "obsłuchać" osobiście nausznie, bo gusta są przeróżne (mi na przykład za chiny ludowe nie odpowiadają japońskie wzmacniacze), więc polecić coś trudno;

No i dodam jeszcze, że z powyższymi uwagami oprócz mnie nikt nie musi się wcale zgadzać... :mrgreen:

Wiem, wiem.. Odsłuchać... Hmmmm...a gdzie w salonach odsłuchowych maja moje Tannoyki? A jechac ze swoimi? To nie dla mnie:-)

Czyli jakie wzmacniacze Ci odpowiadaja?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
a gdzie w salonach odsłuchowych maja moje Tannoyki?

Nawet jakby mieli to nie mają Twojego pokoju z wszystkimi meblami, firankami itp.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
gdzie w salonach odsłuchowych maja moje Tannoyki?

M2 to można już kupić chyba tylko jakieś leżaki albo używane.
Następcą jest seria MERCURY - właśnie sprawdziłem, że już nie F (czyli dla M2 odpowiednik F2) tylko jakaś hiper najnowsza V (na razie nie ma V2, są V1 i V4).
Jakość tych nowszych? Cóż, no po prostu inna - takie opinie krążą.

Spinner napisał/a:
Czyli jakie wzmacniacze Ci odpowiadaja?

Nie krzykliwe i nie przejaskrawione, takie „ciepłe kluchy” raczej. Ze starszych Marantz, Primare z nowszych Advance Acoustic na ten przykład... :mrgreen:

BRob  Dołączył: 12 Wrz 2010
Też kilka lat temu miałem epizod z kinem domowym. :-) Ale szybko mi przeszło.

Jeżeli dźwięk ze starego wzmacniacza (kwestia co rozumiesz przez "stary wzmacniacz") Ci pasuje to z nowymi urządzeniami możesz mieć problem, wizja dobrego dźwięku z przed np. trzydziestu lat jest różna od tego co dziś nam proponują producenci.

Ja używam podstawowego Arcama, też z przed kilkunastu już może lat (kupiłem go z drugiej ręki więc nie wiem dokładnie ile ma lat), i mam do niego podłączone PHONO, CD, DVD, VCR, Tuner, Tape. Myślę, że wystarczy przeciętnemu melomanowi. :-)

Co do amplitunera to trzeba rozważyć czy będziesz często słuchał w opcji 5(lub ileś tam).1 często czy sporadycznie, jeżeli rzadko to weź pod uwagę, że zawsze przy odsłuchu stereo wszystkie nie wykorzystywane końcówki mocy (poza tymi dwoma od stereo) będą niepotrzebnie kręciły Ci licznikiem energii. :-(

Mój wzmacniacz to nic specjalnego - no ale kupowałem go w innych czasach jako uczniak ;-) To TA-F417R, dokładnie taki jak na szybko wylookany w necie:

Przy stosowaniu jako "centrum domowej rozrywki" sprawdza sie pilot i mozliwosc m.in. wyboru zródła dzwieku nim...

BTW - czy kumpela podłączy gramofon do amplitunera 5.1? Kiedys, przy wzmakach stereo byly specjalne wejscia "phono" a teraz? Piezo i magneto - w tym byl problem zdaje sie...

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Z podobnej klasy głośników jak Tannoy M2 możesz poszukać B&W 302. Otwór bassrefleksu z przodu więc można je przysunąć bliżej ściany i dźwięk dość solidny aczkolwiek z cyfrą trochę ostry. No i napędzić je można łatwo - u mnie z Denonem UD-M30 (10W na kanał) grają głośno już w połowie skali.

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Spinner napisał/a:
Marantz

Z czystym sumieniem polecam! Sam mam od bodaj 13 lat. Wzmak PM-68 i CD-67 MkII OSE. Wzmacniacz jest mocny, ma komplet gniazd przyłaczeniowych (łącznie z PHONO), wszystko sterowane z pilota, możliwość podąłczenia 2 zestawów głośników, ma gniazdo elektryczne z tyłu (mozna podłaczyć np CD! mam tak połączone i mogę sterować CD z pilota wzmaka), podstawowe regulacje, oczywiście przełączenie DIRECT. Do tego głośniki Jamo Classic 8. Zestaw gra świetnie (oczywiście dla mnie - każdy słyszy inaczej). Polecam... To dobra marka. A jak ktoś chce zaszaleć to należy szukać Marantz'a z oznaczeniem dodatkowym KI.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Zbynio, ale te Microlaby, jak duże by nie były, to są głośniczki komputerowe - nie podłączysz ich do normalnego zestawu stereo

zresztą wydaje mi się, że w podobnej cenie znajdzie się spokojnie porządne "podstawki" bez wbudowanego wzmacniacza

Zbynio napisał/a:
Microlab Solo 7c

Za opiszon, to nie są kolumny do wierzy stereo... :oops:
Miałem kontakt przelotny z kolumnami Microlab Solo6c, za te pieniądze dość dobre wrażenie lecz jako kolumny aktywne do komputera... ;-)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
ADestroyer napisał/a:
Zbynio napisał/a:
Microlab Solo 7c

Za opiszon, to nie są kolumny do wierzy stereo... :oops:
W czym problem podłączyć je do wyjścia CD/gramofonu lub czegoś innego? ... to nie jest kwestia wiary :P

[ Dodano: 2011-02-15, 23:12 ]
opiszon napisał/a:
Zbynio, ale te Microlaby, jak duże by nie były, to są głośniczki komputerowe - nie podłączysz ich do normalnego zestawu stereo
Podłączysz bez problemu ;) (nie takie rzeczy robiło się ze szwagrem po pijoku)

[ Dodano: 2011-02-15, 23:14 ]
ADestroyer napisał/a:
W zasadzie to tak trochę obok tematu, ale:
Cytat
Swoje Tannoye M2 napedzam dwudziestokilkuletnim wzmakiem Sony kupionym jeszcze szkole średniej...
Jak to mówią i piszą stare, ale jare i współczesnym produktom do nich bardzo daleko;
Łoj tam, łoj tam ... zależy do czego by porównać. W porównaniu do pewnych dzisiejszych kolumn to one "nie grają" ;)

Ok, komplet dwóch M2ek w idealnym stanie to jakieś 600-800zł z drugiej reki - masz jakąś lepszą alternatywę w tej cenie?

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Spinner napisał/a:
Ok, komplet dwóch M2ek w idealnym stanie to jakieś 600-800zł z drugiej reki - masz jakąś lepszą alternatywę w tej cenie?
Właściwie to kiedyś kupiłem KEF Q1 nowe za 918zł (promocja) ;) ... a z drugiej ręki ... hmm ... Usher S520? (nie wiem czy nadal jest na nie tzw. "moda" powodująca podbicie ceny)

... poza tym kolega napisał "współczesnym konstrukcjom" ... bez ogranicznika cenowego ... ;)

mian  Dołączył: 07 Lut 2008
Spinner napisał/a:
BTW - czy kumpela podłączy gramofon do amplitunera 5.1? Kiedys, przy wzmakach stereo byly specjalne wejscia "phono" a teraz? Piezo i magneto - w tym byl problem zdaje sie...

Jeśli nie będzie w tym amplitunerze wejścia phono, pozostaje nabycie preampa gramofonowego.
Nie wiem jaki gramofon ma kumpela, ale zapewne z wkładką mm (moving magnet).
Dość tani ale nienajgorszy preamp to Monacor SPR-6 . Pogadaj z matbem, miał taki na zbyciu.
Mozna tez sklecić sobie samemu bardzo prosty preamp . Zrobiłem jeden taki i polecam :)

A co do kolumn Tannoy M2 to też takie posiadam i napędzam je malutkim wzmacniaczem Creek 4040 s2 i bardzo lubię ten zestaw :-)

Dokładnie to problem obecnie jest w tym czy to:

wzmacniacz

da się podłączyć z tym:

gramofon

bez problemów... Nie ma wejścia phono... Ale można pod jakis AUX np?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podłączyć pod AUX można tylko gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem, dla innych jest konieczna korekta charakterystyki. To załatwiał przedwzmacniacz za wejściem dedykowanym.

Czyli można czy nie :?: :mrgreen:

W opisie jest, że ten gramofon ma "wbudowany korektor" - co to jest?

Skocz do: