xmen  Dołączył: 13 Kwi 2007
bEEf
Wiem, że wyostrzone. Mozna kliknąc na miniaturke i fotka się powiększy na cały ekran. Ładnie to wyglada i wcale to nie przeszkadza, że wyostrzone. Akurat. Co do kolorystyki fotek to raczej jest roznica. DS jest podobne do K10D i jest ciepła a K100D jest minimalnie chłodniejsze. To moje odczucie oczywiście. Gdyby były dostępne GS (jeżeli to prawda, że można gdzieś kupic za ok. 1400 zł) to bym dokupił drogi obiektyw. Nie mogę tego modelu znaleść w sklepie. Hmmm z tego wynika, że w razie czego wybór musi paść w końcu na K10 z kitem. To własnie ten model K10 oczarował mnie kolorystyką i dlatego zainteresowałem się w ogóle Pentaxami.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
DS jest podobne do K10D i jest ciepła a K100D jest minimalnie chłodniejsze.

Nie obraź się, ale takie oceny w oparciu o niewielki zbiór porównawczy są totalnie bez sensu. Fotka jest cieplejsza albo zimniejsza w zależności jak machnęło ludkowi suwakiem przy wywołaniu RAW-a, albo jak ustawił mu się balans bieli. Ludek z kasetką może miał inaczej skalibrowany monitor... DS ma identyczną matrycę i prawdopodobnie identyczny profil kolorów. Jeśli nawet są różnice - to nie objawiają się w tak oczywisty sposób, jak ocieplienie czy ochłodzenie zdjęcia.
Np to zdjęcie z kasetki wcale nie wydaje mi się "chłodne". Pół milimetra suwakiem w prawo, a było by jeszcze cieplejsze.

Fotka robiona tego samego dnia innym obiektywem (to też ma wpływ na zdjęcie, nieporównanie większy niż jakieś niuanse w implementacji identycznych matryc)
.
Jak widać, kolorystyka już jest inna, też IMO ciepła, ale inna.
Nie mówiąc o takich oczywistościach jak pora dnia :-)

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
xmen napisał/a:
Dziękuje za odpowiedzi i cierpliwość. Samsungi odpadają. Ale intryguje mnie to zdanie:
marucha napisał/a:
natomiast mając do wyboru DS i K100 miałbym problem...

1. Samsung GX-1S jest zdecydowanie lepszym wyborem niz Pentax DL/ DL2/ DS i Samsung GX-1L a nawet pod pewnymi wzgledami od K100.
2. Awaryjnosc Pentaxa potwierdzona na grupie jest duzo wyzsza niz odpowiednika czyli Samsunga.
3. Majac do wyboru Samsunga GX-10 w podobnej cenie do Pentax'a K100 - mimo tego, ze producent zafundowal badziewny system zasilania bo dedykowany :-P - bralbym GX-10
mimo tony problemow odziedziczonych po Pentaxie ;-)
4. Nie aparat a fotograf i jego komputerowe oprogramowanie robia teraz zdjecia :mrgreen: . Bardziej zastanow sie nad wyborem oprogramowania do wywolywania z RAW :mrgreen:

xmen  Dołączył: 13 Kwi 2007
Cytat
Nie aparat a fotograf robia teraz zdjecia

No nie przesadzajmy za bardzo kto co robi. To co należy do czynności fotografia to robi swoje a to co należy do techniki tez swoje zrobi. Gdyby było inaczej nie kupowaliby coraz to nowszych puszek czy szkieł tylko zostali na starym sprzęcie.

Dziękuje za cenne wskazówki. Będe brał pod uwagę Pentaxa K10D a takze Nikona D80 a w ostateczności Pentax K100D albo GS/DL2 plus drogie szkło.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tok'Ra napisał/a:
Awaryjnosc Pentaxa potwierdzona na grupie jest duzo wyzsza niz odpowiednika czyli Samsunga.
Raczej tylko z powodu większej rzeszy posiadaczy aparatów marki Pentax aniżeli Samsung.

Cytat
1. Samsung GX-1S jest zdecydowanie lepszym wyborem niz Pentax DL/ DL2/ DS i Samsung GX-1L a nawet pod pewnymi wzgledami od K100.
2. Awaryjnosc Pentaxa potwierdzona na grupie jest duzo wyzsza niz odpowiednika czyli Samsunga.

1. 1S lepszy od DS-a? Bo..? Zaleta taka, że można kupić nowy (jeszcze), ale pod innym względem... No nie wiem. Tym bardziej, że piszesz "zdecydowanie"
2. :shock: :shock: Jakiej grupie, bo chyba nie tej? :-P :mrgreen:

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
bEEf napisał/a:
1S lepszy od DS-a? Bo..? Zaleta taka, że można kupić nowy (jeszcze), ale pod innym względem... No nie wiem
bo ma większy wyświetlacz LCD, a to przecież bardzo ważna, wręcz podstawowa cecha aparatu fotograficznego. Pod każdym innym względem jest identyczny, stąd zgadłem :mrgreen:

Bronek, aaaaaa, no chyba, że tak :mrgreen: Zapomniałeś jeszcze dodać, że jest mniej awaryjny.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
bEEf, bo tego nie widzę, mój DS nie miał żadnej awarii od kiedy go kupiłem dwa lata temu. Pokaż mi mniej awaryjny aparat :lol:

Bronek, ale wiesz, to nie moja teza ;-)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
A mój Ds już nieco strajkował
lampka błyskowa nie chciała się zamknąć pomogło piłowanie takiego kołeczka którym się opierała o korpus.
Spust jakiś taki trudny do wyczucia minimalnie za głęboko wciśnięty i pstryk choć nie chciałem.
O brudnej matrycy nie wspomnę - zbieram info o metodach czyszczenia zanim dokonam tego po raz 1-szy a póki co clone stamp albo crop ratuje sprawę - na szczęście plama jest na boku kadru.
Kupowałem używkę więc normalne, że trzba będzie zrobić mały refurbish.
!-sze co zrobiłem do upgrade softu do najnowszej wersji a tego w Samsungu chyba se ne da póki co więc m. in. dlatego płaciłem za napis.
Ale generalnie aparacik mi leży - ma fajne gabaryty i wizjer a to dla mnie istotne.
Na K100d bym nie zamienił ze względu na bufor, brak TTL, gorsze wyprofilowanie a focenie w warunkach używalności SR to nie dla mnie więc tego ficzra bym nie wykorzystał.
Z tym wolnym AF to jakaś przesada albo mam wadliwy model bo nawet w trudnych warunkach ostrzy i nie śrubuje tam i z powrotem.

Kfan napisał/a:
lampka błyskowa nie chciała się zamknąć pomogło piłowanie takiego kołeczka którym się opierała o korpus.
!-sze co zrobiłem do upgrade softu do najnowszej wersji a tego w Samsungu chyba se ne da póki co więc m. in. dlatego płaciłem za napis.

Jest juz upgrade softu do Samsunga GX-1S... wiec nie-demo-nizujmy :mrgreen:

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Tok'Ra napisał/a:
Kfan napisał/a:

Jest juz upgrade softu do Samsunga GX-1S... wiec nie-demo-nizujmy :mrgreen:

A to fajnie :) - jakie nowości zawiera?

Kfan napisał/a:

A to fajnie :) - jakie nowości zawiera?

Takie same, jakie wprowadzono w blizniaczym Pentaxie :mrgreen:

Rennsport  Dołączył: 14 Lis 2008
przepraszam że odkopałem temat ale mam jedno pytanie

czy IST DL2 posiada potwierdzenie ostrości dla szkieł manualnych tak jak to w modelu k200d :?:

Marek

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rennsport napisał/a:
czy IST DL2 posiada potwierdzenie ostrości dla szkieł manualnych tak jak to w modelu k200d

Tak

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Odpowiem krótko: oczywiście. :)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Odkopię temat.
Mam pytanie, lampa Hanimex 2200, czy mogę ją bezpiecznie używać z *ist DS, ponoć z analogowym Pentaksem pracowała ok? Może ktoś doradzi?

Post wygaśnie nie zaśmieci.

Dziękuję i pozdrawiam :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
White, czemu wygaszasz post z pytaniem? Ktoś w przyszłości mając podobny problem będzie znowu drążył a tak miałby szansę na znalezienie gotowej odpowiedzi (jeśli padnie).

Trzeba sprawdzić napięcie na stopce, jeśli mniejsze niż 10V to lampa jest bezpieczna.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Nie ryzykowałbym chyba, Hanimex Tz2500 (nie wiem czy to ta sama seria ) ma 196 volt na stopce... Dedukcyjnie wyszło mi, że model 2200 może mieć coś koło tego też.

Skocz do: