Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
W sumie ta Sigma wcale zła nie jest - miałem i używałem z *istD, pozbyłem się, ponieważ pochodziła z pietrwszych serii produkcyjnych nie działających z K10D. Lampa całkiem sympatyczna, precyzja ekspozycji w/g mnie podobna do 360FGZ (i jednej i drugiej czasem zdarza się pójść w maliny), zat wieksza niż w 360FGZ liczba pzrewodnia i głowica obracana na boki. Wadą z kolei jest brak możliwości bezprzewodowej współpracy w P-TTL-u z lampą wbudowaną.

pchlaa  Dołączył: 22 Paź 2006
wiec dzisiaj doszla do mnie poja 5setka super... na razie pierwsze wrazenia bardzo pozytywne
jak juz poznam ja lepiej to postaram sie cos napisac.
na razie nie moge skumac po co az trzy tryby wyzwalania wireless :/. niestety moj dl rzeczywiscie wyzwala bezprzewodowo ale za wczesnie... blysk kontrolny wyzwala sigme za wczesnie. problem rozwiazuje zalozenie manualnej lampy na sanki... wtedy sigma wyzwalana jest w odpowiednim momencie

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
JA testowałem, mam ta sigmę i w k10d wyzwala bezprzewodowo na drugi błysk lampa się nie odpalała przy pierwszym ale jeszcze to sprawdzę bo może nie zwróciłem uwagi...

może masz źle ustawione wireles w lampie bo tam są jak by kanały czy coś nie rozgryzłem jeszcze tego a instrukcja nic o tym nie pisze... ;/ wiem że jak przestawiłem chyba C1 na C2 ( oznaczenie do sprawdzenia bo z pamięci piszę) to lampa wogóle nie reagowała na k10d....

Nie wiem czemu ludzie piszą że przy tej lampie ludzie zamykają oczy na przedbłysku, ja tego nie stwierdziłem... :))

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
vivooo napisał/a:
Nie wiem czemu ludzie piszą że przy tej lampie ludzie zamykają oczy na przedbłysku, ja tego nie stwierdziłem...

moze pisza tak dlatego, ze maja zdjecia z takimi zamknietymi oczami :?: hmmmm :-?
Polecam sfocic Trefelka albo Cotti :evilsmile:

no może tak, jednak to może kwestia pecha, ja na swojej starej lampie bez przedbłysku miałem fotki na których ludzie też mieli zamknięte oczy.... Zauważyłem że często ludzie którzy pozują i wiedzą że sa fotografowani zaczynają częściej mrugać powiekami (chyba stres :)) ) i łatwiej wtedy trafić w takie zamknięte powieki z fotką. To takie moje spostrzeżenie i może jest błędne....

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Spotkałem się dwa razy z osobami (i za każdym razem były to kobiety), które miały zamknięte oczy na zdjęciu mimo iż nie stosowałem lampy. Cud po prostu. Aby trafić na ujęcie z otwartymi, musiałem wykonać za każdym razem serię zdjęć z nadzieją, że na którymś będą patrzeć w obiektyw.

czyżby to potwierdzało moją tezę iż kobity się zbytnio denerwują jak się im foty robi i podświadomie mrugają...?? :)) A może próbują mrugać uwodzicielsko do apartu z nadzieją że to działa jak na facetów... :)))))

emdek  Dołączył: 28 Sty 2007
wiec zadowoleni z tej sigmy do kasetki?? czy ma moc wystarczajaca zeby zdjecia na hali robic? Siatkowka... a moze dozbierac na 540, albo poczekac az mi ktos ze stanow przywiezie, bo to ino tylko 350$?

Żeby nie zakładać nowego tematu.....

Sigma 500 super, obiektyw kit 17-50....

kierunek ściana 17mm f=3,5 lampa ustawiona na min czyli 28 mm cykam fotę i co widzę ano niedoświetlone rogi jak jasny gwint.... czy tylko u mnie tak źle kryje kąt ta lampa czy tak ma, przyznam że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.... sorki ale lampa za tą kasę to takich numerów nie powinna czynić.... :evil:

Jak jest u Was???

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Z nakładką rozpraszającą czy bez?

no bez ale przecież 17x1.5= 25.5 lampa 28 mm i to by dawało aż taki brak?? ale z drugiej strony powinno jakoś sygnalizować brak rozpraszacza i za małe krycie....???

I jeszcze jedno pytanie, czy w latarkach sigmach, pentaxach jest czujnik w korpusie lampy do pomiaru światła jak to w starczych typach lamp z tzw komputerkiem czy muszę robić full manual.... pytam bo nie mogę odnaleźć takiej funkcji w mojej sigmie... :(

Owe literki DG na lampie sugerują, że jest ona zoptymalizowana pod każdym kątem do obsługi aparatów cyfrowych w tym także długości ogniskowych. Jeżeli lampa ma kąt świecenia od 28 - 105 mm, to oznacza to dokładnie tyle bez dodatkowych porzeliczników, do rozszerzenia ma nasadkę.
vivooo napisał/a:
jest czujnik w korpusie lampy do pomiaru światła jak to w starczych typach lamp z tzw komputerkiem

Chodzi ci o tzw. automatykę własną lampy? Jeżeli tak, to chyba w sigmie tego nie ma (przynajmniej ja tego nie odkryłem).

[ Dodano: 2007-06-06, 11:35 ]
Jak się mylę, to niech mnie ktoś szybko poprawi

[ Dodano: 2007-06-06, 11:40 ]
vivooo napisał/a:
ale z drugiej strony powinno jakoś sygnalizować brak rozpraszacza i za małe krycie....???

ano mogłoby

qrde nie mam przy sobie aparatu ( wieczorem sprawdzę) ale przy zoomie 50mm (obiektyw)
lampa mi ustawia ogniskową 70 alibo 85mm (muszę to sprawdzić) więc co jest nie tak? zgodnie z tą beznadziejną instrukcją (dostałem w PDFie) lampa powinna dobrać automatycznie ogniskową.... więc co robię nie tak????

Może nie czaję czegoś ale DA 17 trzeba przeliczyć na ekwiwalent 36mm??? Czyli ustawienie lampy dla 17 daje 25.5 dobrze myślę czy przy DA 17 mm obiektyw to i 17mm lampa?
Proszę o pomoc bo trochę już zgłupiałem....

[ Dodano: 2007-06-06, 11:52 ]
piotr_luk napisał/a:
Chodzi ci o tzw. automatykę własną lampy? Jeżeli tak, to chyba w sigmie tego nie ma (przynajmniej ja tego nie odkryłem).

tak chodzi mi o automatykę lampy myślałem że w takiej lampie taki bajer to już nie bajer tylko standard... :/
Załamka lubię moje manualne szkła a przeliczanie mnie denerwuje.... dobrze że nie pozbyłem się mojej starej exacty... :))

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
vivooo napisał/a:
Żeby nie zakładać nowego tematu.....

Sigma 500 super, obiektyw kit 17-50....

kierunek ściana 17mm f=3,5 lampa ustawiona na min czyli 28 mm cykam fotę i co widzę ano niedoświetlone rogi jak jasny gwint.... czy tylko u mnie tak źle kryje kąt ta lampa czy tak ma, przyznam że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.... sorki ale lampa za tą kasę to takich numerów nie powinna czynić.... :evil:

Jak jest u Was???

dzis dostalem lampe, jest ientycznie. Lampa przemnaza za nas, bo na 18mm pokazuje 28 a na 55 pokazuje 85.. i te niedoswietlone rogi.. damn, nie wiem o co kaman..

Poza tym zapytam tutaj, chodz wiem ze gdzie sto bylo pewnie poruszane, ale ja nie znalazlem, odnosnie slave mode, (mam lampe dedykowana do pentaxa, serial nowy):
1. rozumiem ze z k100d nie dziala komunikacja w pttl
2. z tego co zauwazylem, to na manual slave mode, sigma blyska 1 raz, a wbudowana wiadomo ze w pttl 2 razy, wiec jak z k100d wyzwolic na 2 blysk?

Wiem ze te pytania o slave sie tu przewijaly, ale nie potrafie tego teraz odnalezc :/

pozdrawiam

dagio napisał/a:
i te niedoswietlone rogi.. damn, nie wiem o co kaman..

czyli rozumię że to chyba wada tej lampy.. :/

tobie chodzi o slave na drugą kurtynę czy bezprzewodowo....????

Jak bezprzewodowo to musisz odszukać opcji w której będzie Ci migać podświetlanie focusa w lampie... no i lampę trza podnieść w body.. ;)

acha trzeba ustawić odpowiedni kanał żeby działało inaczej lampa się nie odpali.....

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dagio, Vivooo - dobrze pokazuje :mrgreen: Ogniskowa (a właściwie kąt) jest po crop'ie. Te niedoświetlone rogi macie chyba tylko na 18mm? Wtedy - niestety - lampa już nie sięga. Musicie zapodać jakiś rozpraszacz.

Pozdrówka
Marucha

marucha napisał/a:
Musicie zapodać jakiś rozpraszacz

Sigma ma przecież wbudowaną nakładkę rozpraszającą, podobnie miałem w Metz'u i pewnie u wielu innych producentów też tak jest. Nie wiem natomiast jak jest w przypadku lamp Pentaxa, ale podejrzewam, że podobnie

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
piotr_luk napisał/a:
Nie wiem natomiast jak jest w przypadku lamp Pentaxa, ale podejrzewam, że podobnie

Jest nakładka rozpraszająca, wysuwa się ją z korpusu lampy.
Z tym, że lampy Pentaksa pokazują na wyświetlaczu rzeczywistą ogniskową obiektywu.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
vivooo napisał/a:
tobie chodzi o slave na drugą kurtynę czy bezprzewodowo....????

Jak bezprzewodowo to musisz odszukać opcji w której będzie Ci migać podświetlanie focusa w lampie... no i lampę trza podnieść w body.. ;)

w k100d wirelessa w ogole, na zadnym kanale, nie udalo mi sie zrobic, co potwierdzilo przypuszczenia, no ale rowniez slave na 2 kurtyne nie wiem jak uzyskac, bo odpala mi na pierwszy, pttlowy blysk. Jak podlacze manualne szklo, to oczywiscie jest okej, ale wtedy wbudowana blyska tylko raz.

Co do rozpraszacza to macie racje :) oczywiscie z nim dziala, no ale sie "zawodnicy" rozmazyli ze i bez tego by moglo ;)

wiec chetnie sie do wiem co z tym blyskiem na 2 kurtyne z fotocelą :)

Nie wiem jak w k100 bo mam k10D ale u mnie ustawienie aparatu w tryb wireless lampa w trybie C1 SL mruga doświetlanie AF w lampie i lampa błyska dwa razy....
Jeśłi przestawię na C2 to lampa nie błyska...to samo z innymi wartościami C....
Kiedy ustawię w tryb slow(druga kurtyna) a lampa dalej w trybie wirelles to lampa się nie odpali.... wniosek z tego iż wirelles działa.... (tak myślę) Mądrzejsi niech sprostują...

edit
He, He musisz patrzeć czy dobrą opcję ustawiasz w menu lampy bo jest jakby C1 SL i nastepna C0 SL w tej drugiej ustawia sie wartość F a w tej pierwszej nie.... :))

To tela narazie....

Skocz do: