Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Cytat
Hm, działa to w przypadku BF/FF obiektywów? Bo z tego co wiem, to gwarancje nie obejmują tych przypadłości...

Mieszasz dwie różne sprawy.. Czym innym jest gwarancja producenta na dany towar,
a zupełnie czym innym powołanie się na ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (...).
Oddając sprzedawcy towar z tytułu niezgodności towaru z umową, z gwarancji nie korzystasz i zapisy gwarancyjne kompletnie Cię nie interesują, równie dobrze może jej nie być wcale.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Nie zrozumiałeś mnie, nic nie pomyliłem.

Gwarancje nie uznają BF/FF. Stąd moje pytanie: czy jak obiektyw z moją puszką ma BF/FF to można przy oddawaniu go powołać się na Ustawę o szczególnych prawach konsumentów i zwrócić towar? Wszak BF/FF to nie "wada" obiektywu tylko jego niedopasowanie do puszki.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
hitman1986 napisał/a:
Wszak BF/FF to nie "wada" obiektywu tylko jego niedopasowanie do puszki

Tak to może sobie uzasadniać serwis,
jeśli coś kupuję to ma to działać,
jeżeli obiektyw nie ostrzy tam gdzie powinien, tzn. że nie działa,
mam wtedy prawo żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową, czy wymiany na nowy.
Sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do mojego żądania i oczywiście może się z tym żądaniem nie zgodzić.

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Apollo finalnie wyczyściło obiektyw. Szału nie ma.

Prośba do moda o ocenzurowanie nazwiska pana Tadeusza.

Temat do zamknięcia myślę....

Lars  Dołączył: 13 Cze 2013
Hallo
Ponieważ Apollo nie odpowiada na maila może ktoś się orientuje. Czy gwarancja na Pentaxa zakupionego w Niemczech jest honorowana przez Apollo?

Pozdrawiam/Lars

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie, trzeba wysłać na swój koszt do serwisu do Niemiec.

Dziękuję.

No to b. dziwne i żenujace. Nie ma tu korzyści z przynależności do UE. Centrala Pentaxa na Europe jest w Niemczech.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Apollo może pośredniczyć ale wysłanie przez nich kosztuje bodaj 70Euro.

Krieg  Dołączył: 06 Lut 2013
Moim zdaniem można się skontaktować z oficialnym dustrybutorem i poprosić o odbiór z domu na koszt dystrybutora.
Wiem że tak działa to w uk i norwegii, gdzie kożystałem z czegoś takiego. Nie był to co prawda Pentax...
przyjechało DHL zabrało i zapakowało sprzęt spisując nr seryjny zostawiając pokwitowanie. system doors to doors. czyli dostarczono wszystko do domu.
Warto spróbować i skontaktować się, nic na tym nie stracisz!

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Lars napisał/a:
Hallo
Ponieważ Apollo nie odpowiada na maila (...)
Moim zdaniem, skoro nie odpisują, to trzeba zadzwonić :roll:

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Lars napisał/a:
Dziękuję.

No to b. dziwne i żenujace. Nie ma tu korzyści z przynależności do UE. Centrala Pentaxa na Europe jest w Niemczech.

Masz korzyść - łatwiej dostępne produkty ze starej UE oraz możliwość pracy u nich bez zezwoleń :P

A centrala EU nie jest aby we Francji?

Z maila może być dokument.
Słaba pozycja użytkowników pentaxa w Polsce. Nie ma firmy Pentax Polska ani serwisu firmowego. Apollo, Afrodyta i takie tam mitologie.

potok  Dołączył: 20 Maj 2012
No straśnie , po prostu abo po prostemu :(((

Tydzień temu stwierdziłem, że BF się powiększył w K-5 z DA 70/2.4.
Wg moich pomiarów, wykroczyła korekcja poza +10, podobnie w kitowym DA 18-55 dotarła do +9.
Zadzwoniłem do Apollo (servis), zapytałem o warunki korekty czy też naprawy w ramach gwarancji, wysłałem DHL-em korpus i dwa obiektywy i po 6 dniach dostałem wyregulowany korpus na 0 korekcji z trafiającymi pentaxowymi obiektywami. Co lepsze i moje Tamrony trafiały jak trzeba, co najwyżej z korekcją +1 lub +2.
Opłaty transportowe poniosła f-ma Apollo, zastrzegając jedynie by korzystać z DHL i podając telefonicznie nr ich umowy z kurierem.

Może coś w Apollo się jednak zmienia, może się też kończy ryża epoka ;)

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
potok napisał/a:
Hmmm. Może i ja się zdecyduję na wysyłkę. Wprawdzie moje obiektywy mieszczą się w zakresie regulacji ale 18-135 dla każdej ogniskowej powinien mieć inne ustawienia. :roll:

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
może i tak, ale chyba tylko w przypadkach gwarancyjnych, bo mi pogwarancyjnie 3 tydzień trzymają aparat i nawet jednej śrubki nie odkręcili, nie wspominając już o diagnozie i wycenie naprawy usterki.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Mają w kolejce do naprawy dużo czajników, a Twój aparat jest tuż za sokowirówką. :roll:

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Pentagram napisał/a:
Mają w kolejce do naprawy dużo czajników, a Twój aparat jest tuż za sokowirówką. :roll:

Priorytet mają termowentylatory ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
No tak, przecież upały idą!

domelonzo  Dołączył: 02 Mar 2014
Witam!
Może to nie to miejsce i nie najlepsza forma ale licze na zrozumienie i porado a zatem do meritum. Dwa tygodnie temu wysłałem swoja K-30 na serwis z problematycznie zawieszoną migawką z racji tego ze na week& mam zlecenia zaniepokojony dziś dzwonię do serwisu gdzie się dowiedziałem ze właśnie mieli się zemną kontaktować ponieważ aparat jest zdiagnozowany i został zakwalifikowany do naprawy w servisie centralny we Francji i Pan nie był wstanie powiedzieć kiedy dostane aparat. Teraz moje pytanie czy serwis nie jest zobowiązany do naprawy w ciągu określoneg czasu 14, 21 dni i jeżeli się nie wywiąże to powinien wydać mi nowy sprzet czy mogę się ubiegać o zwrot poniesionych strat dlaczego nie ma aparatów zastępczych. Wszystko co złego słyszałem o serwisie Apollo sprawdza się co do joty to dziwne ze firma z takim doświadczenie nie dba o serwis i kontakt z klientem.
Z góry dziękuję Wam za poświęcony mnie czas i odpowiedz.
Pozdrawiam.
m.

P.S. Na meila przez 2tyg. odpowiedzi nie otrzymałem.

P.S. II Ma ktoś pożyczyć puszkę na week& ?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Właściwie na co liczysz dublując post?
Odpowiedź przecież uzyskałeś.

Skocz do: