Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
mr.ra66it napisał/a:
mój raw [...] Poświata od okien dawała lekko pomarańczowy odcień widoczny na gałęziach i szyszkach. Zieleni tam nie było widać.
Z tym (znaczy wyborem koloru igieł) miałem problem. Napisałem, że postawiłem na "oszukane" kolory... Ciąg dalszy właściwie był już tego następstwem...
Może przy okazji dopytam, bo exif (08 sierpnia, godz. 20:39 - zakładam, że poprawnie) wcale mi nie pomagał: filtr ND czy może inna strefa czasowa/geograficzna? ;-)

Cytat
I teraz pytanie do Ciebie: czy jesteś w stanie zagwarantować, że potencjalny klient otrzymałby od Ciebie plik pod wydruk wyglądający tak, jak miniaturka?
Chyba sam dobrze wiesz, że pytasz... retorycznie, prawda? Wielokrotnie pisałem i się przyznawałem, jak "często" focę i że opis pod nickiem jest zgodny z rzeczywistością - chyba i Ty musiałeś(?) na to trafić. Nie oznacza to jednak, że jestem całkiem nieświadomy pewnych rzeczy z foto związanych... Na przykład tego, co pisałem o wydruku i co Ty niejako (trochę rozwijając) potwierdziłeś.

Zamiast więc oczywistej (dla mnie) odpowiedzi (jasne, że brzmi ona NIE - gdyby jednak ktokolwiek miał wątpliwości), zapytam, bo z ciekawości i niewiedzy mi się nasunęło: jak "pogodzić" sRGB (nie przypominam sobie w rc RAW-a w Adobe RGB) z możliwościami Adobe RGB z labu? Pozostaje tylko okroić kolory w wydruku i nie wykorzystać pełni możliwości, tak? Swoje zdjęcia (o ile cyfrowe) robisz w sRGB czy Adobe RGB?

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Rafi, odpowiem, skoro zostałem wywołany.
W RC oglądam tylko miniaturki. To nie konkurs o złote kalesony, a i ja znawcą nie jestem, więc jak komentuję, to przelewam w posta moje wizualne odczucia. I tyle.

Po tym zdjęciu spodziewałbym się nieba, nie drzewa. Uznałbym wręcz to drzewo jako przypadkowe w kadrze, ale skoro już jest, nie powinno być cieniem jak to widać u Ciebie. U mr.ra66it widzę noc (a nie prawie dzień jak u niektórych), ale nadal całkiem spory gradient nieba - bez wielkiej, czarnej plamy.

Stąd mój wybór.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Rafi - RAW nie ma przypisanej przestrzeni kolorów. Definiujemy ją wypuszczając RAWa z wywoływarki. Dlatego możemy równie dobrze powiedzieć, że każdy dotychczasowy plik w RC był w Adobe RGB.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie ma labu potrafiącego obsłużyć aRGB. Z tego, co się orientuję są plotery Epsona potrafiące obsłużyć tę przestrzeń, ale na moją prowincję nie dotarły.
Swoje zdjęcia obrabiam w sRGB.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Rafi, to ujęcie zrobione w Beskidzie Sądeckim, bez filtra ND. Moment gdy nasuwa się ciemne nocne niebo a w tle widać minimalne rozjaśnienie w miejscu, gdzie zaszło słońce. Czas w EXIF faktycznie wprowadza w błąd, bo nie był zmieniony w aparacie na letni i od momentu, gdy ostatnio go ustawiałem złapał kilka minut dodatkowego przesunięcia. Sprawdziłem i poprawiłem to dopiero dziś. :oops: Nie lubię się ze zmianami czasu.
Gdybym nie zawalił przy robieniu zdjęcia, nie musiałbym później z nim zmagać się i nie wysyłałbym go jako propozycję do RC. :oops:

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Marooned napisał/a:
To nie konkurs o złote kalesony, a i ja znawcą nie jestem, więc jak komentuję, to przelewam w posta moje wizualne odczucia. I tyle.
I całe szczęście, że to nie konkurs o złote kalesony, bo inaczej bym się pewnie nie odzywał, zdając sobie sprawę z własnej (nie)wiedzy ;-) Jeśli wcześniej nie zauważyłeś, to po postach w tym temacie już wiesz, że i reszta cytatu u mnie tak samo wygląda.
Ale to chyba nie znaczy, nie możemy sobie porozmawiać o tym co widzimy i jak daną wersję odbieramy, prawda? :-) A gdy moja opinia różni się (zdecydowanie) od innej, tym bardziej jestem po prostu ciekaw powodów. [Edit:, przypomnę, innym być może dopiszę, że jedynym! moim zastrzeżeniem do wersji mr.ra66it były szumy widoczne u mnie na ekranie w pełnym rozmiarze. Zastrzeżenie jedyne, ale też poziom szumów był dla mnie nieakceptowalny]. Swoją drogą dość rzadko spotyka się tu uzasadnienie opinii... Po tym co napisałeś, Twój wybór jest dla mnie całkowicie zrozumiały :-)

Michu - :shock: i się paru rzeczy dowiedziałem :-) Ja dla wygody i aby sobie życia nie komplikować, postawiłem tylko na sRGB. Tyle się czasem czyta o Adobe RGB, że nawet nie przyszło mi przez myśl, że jest "problem" z dostępnością takich labów...

mr.ra66it - no to mnie mocno oszukałeś ;-) Ja, co prawda z pewnymi, lecz naprawdę malutkimi, wątpliwościami, ale jednak postawiłem na "czarną noc"... Błędnie niestety...

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Żadne oszukiwanie nie było moim zamiarem. :-? Po prostu do ustawień czasu zaglądam znacznie rzadziej niż choćby do wielokrotnej ekspozycji. Zresztą wśród historycznych edycji RC było con. kilka zdjęć, dla których "światło" niezupełnie zgadzało się z godziną zapisaną w EXIF, ponieważ wykonano je nie u nas w kraju.

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Rafi, ja też oceniałem po miniaturze. Zawsze oceniam po miniaturze bo chodzi mi o odczucie związane z danym zdjęciem a nie do końca techniczne mistrzostwo. Do takiej oceny miniatury mi zazwyczaj starczają.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Oczywiście , że nie jest to konkurs o złote kalesony, to tylko zabawa, ale co możemy zobaczyć na takiej małej miniaturze, to tylko podglądówka jak napisał Michu. Jest cacy jeżeli nie chcemy zobaczyć większej wersji, najczęściej wszystko na miniaturce wygląda ok, a po otworzeniu dużego pliku często - artefakty, przebarwienia, placki i brak szczegółów ;)

Skocz do: