Cytat(...) Sam mam kilka szkieł Pentaxa i Sigmy, ale widzę, że jednak nie sa to obrazki takie jak te namalowane Nikkorami ze średnio wyższej półki, mam na myśli chociaż by nawet portretowe foty.
K-5, K-5IIs, MZ-7, 6D
SMC PENTIGMAMRON DFA*17-510mm f/~2.7 u'LTD EX DC OS SDM HSM ED Di LD [IF] MACRO, 69 elementów w 59 grupach, 3729g.
CytatCzyżbyś sugerował, że robienie zdjęć szkłami nikosia czy canona nie pozwala na focenie dobrych zdjęć?
Cytat(...)do portretów.....ja zdaję sobie sprawę i Ty również, że foty z droższych szkieł sa jednak pod niektórymi względami przynajmniej ciut lepsze od foconych tańszymi,
K-5, K-5IIs, MZ-7, 6D
SMC PENTIGMAMRON DFA*17-510mm f/~2.7 u'LTD EX DC OS SDM HSM ED Di LD [IF] MACRO, 69 elementów w 59 grupach, 3729g.
jacekni napisał/a:ja zdaję sobie sprawę i Ty również, że foty z droższych szkieł sa jednak pod niektórymi względami przynajmniej ciut lepsze od foconych tańszymi, co nie znaczy tanimi szkłami
za to te wykonane np. brandnju Nikkorem 58/1.4 będą zaskakująco ostre od pełnego otworu myślisz, że 50/1.4 Nikkora daje xtra ostry obraz o pełnej dziury ? no to gratuluje wyobraźni - on ma mieć plastykę (np. portretową) - jak chce się ostro to masz f2.8 i powyżej, a jak brakuje Ci ostrości to kup siebie SMC Takumar 50mm F1.4 albo M50/1.7 albo 2 - miałem M50/F2 i od F4 było pojedyncze włosy widać na cyfrze, biorąc pod uwagę osiągi ISO K5 II nie sądzę, żeby w szumach tkwił problem...jacekni napisał/a:Porównując foty wykonane np moim Pentax FA 50mm F1,4 , przy pełnej dziurze po prostu nie nadają się do niczego
jacekni napisał/a:Przeciez płaciłem za 1,4 bo mnie to naprawdę interesowało, a nie od 2. Mam porównanie ze szkłami o podobnych parametrach nikona czy canona i jednak w tych z wyższej półki sa ostre od początku do końca, bo te tańsze zachowują sie podobnie do mojego mydełka
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
Robię co lubię, lubię co robię
jacekni napisał/a:inwestycja w drogie nikkory nie jest zbyt dobrą inwestycją
CytatPorównując foty wykonane np moim Pentax FA 50mm F1,4 , przy pełnej dziurze po prostu nie nadają się do niczego.
jacekni napisał/a:(...)
Mówisz, philip100, że nie rozumiesz, co mną kieruje. Chyba nie musze mówić o konkretnym szkle, bo czasami jest za mało z jednym szkiełkiem biegać np po weselu. choc wiem, że sa i tacy, którym wystarcza właśnie jedna stałka 50mm o od 1,2 lub 1,4 focą praktycznie całą imprezę. Sa to jednak ostre szkła od początku do końca, ale za to jednak płacimy niezłą sumkę i nie aparat tu rządzi tylko szkło.
K-5, K-5IIs, MZ-7, 6D
komisarz napisał/a:jacekni napisał/a:inwestycja w drogie nikkory nie jest zbyt dobrą inwestycją
He, he, ja bym tego nie powiedział
Raczej inwestycja w drogie nikory podłączane przez adapter do pentaksa, to nie jest dobra inwestycja......
philip100 napisał/a:CytatPorównując foty wykonane np moim Pentax FA 50mm F1,4 , przy pełnej dziurze po prostu nie nadają się do niczego.
Porównując, ale do czego?
Ciągle porównujesz, nie podając ani przykładów szkieł, ani obrazków. Dlatego pytałem o konkrety. Być może masz rację...
jacekni napisał/a:(...)
Mówisz, philip100, że nie rozumiesz, co mną kieruje. Chyba nie musze mówić o konkretnym szkle, bo czasami jest za mało z jednym szkiełkiem biegać np po weselu. choc wiem, że sa i tacy, którym wystarcza właśnie jedna stałka 50mm o od 1,2 lub 1,4 focą praktycznie całą imprezę. Sa to jednak ostre szkła od początku do końca, ale za to jednak płacimy niezłą sumkę i nie aparat tu rządzi tylko szkło.
To mówisz, że kieruje Tobą chęć biegania po weselach z K-5 i szkłami w manualu, spiętymi adapterem?
Już widzę tą ostrość w każdym obrazku na f/1.4
Serio - po co się męczyć, przecież nikon też robi dobre puszki
jacekni napisał/a:Mam porównanie ze szkłami o podobnych parametrach nikona czy canona i jednak w tych z wyższej półki sa ostre od początku do końca, bo te tańsze zachowują sie podobnie do mojego mydełka
Robię co lubię, lubię co robię