malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Jakoś nie miałem nigdy maniery obejmowania kadrem całej, wyprostowanej osoby (jeśli chodzi o konwencjonalne, nie-eksperymentalne focenie), więc naprawdę nie odczułem braku centymetrów. Jak dla mnie ~100-120cm to rozmiar optymalny.

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
Wątek z forum nikona i przykłady użycia (złotej, srebrnej, białej, dyfuzora i czarnej)

http://forum.nikon.org.pl...?t=23129&page=6

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Proszę o radę praktyków:
chcę zainwestować w blendę, ale nie wiem na co się zdecydować
1. 5w1 okrągła 110cm z uchwytem 92zł
2. 5w1 owalna 120x90cm 89zł
Zastosowanie - głównie portrety w plenerze, sporadycznie portrety w studio czyt. pokoju ;-)
Ceny podobne. Powierzchnia też porównywalna. Owalna wydaje mi się bardziej praktyczna ponieważ jest bardziej pionowa, natomiast w okrągłej wydaje mi się uchwyt genialnym rozwiązaniem.
Budżetowym rozwiązaniem jest blenda trójkątna 2w1 80cm za ok 40zł zastanawiam się tylko czy taki zestaw wystarczy (mała powierzchnia, brak białej oraz transparentnej powierzchni) ?
A może polecacie coś jeszcze innego?

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Raynold1987, wydaje mi sie ze najlepiej sam ocenisz w praktyce... :-)

Mala jest poreczna do bliskich portretow, szczegolnie jesli musisz sam trzymac reflektor. Cena bym sie nie sugerowal w zadnym wypadku, bo to maly wydatek jak popatrzysz na swoj sprzet. Ma byc wygodna zebys skupil sie na fotografowaniu.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Portrety strzelam w 95% Tamronem 70-200, więc trzymanie blendy i jednoczesne focenie odpada. Blendować będzie "asystent" :-P link

Skocz do: