argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Marcinicus napisał/a:
także smc 18-50
Znaczy Sigmę ? To raczej bez SMC :-P . Tylko Pentax ma takie powłoki.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
18-55 Pentax...a i jeszcze jedno - w pudełku od tego Metza znalazłem instrukcję w jęz angielskim i polskim. Niestety ta w języku polskim to instrukcja tej lampy dedykowanej do Nikona i Canona, a nie do Pentaxa. Czy ktoś może zapodać jakiś link do pentaksowej wersji PL tej instrukcji???

[ Dodano: 2007-10-29, 06:21 ]
Mam jeszcze inne pytanie: czy k100d daje możliwość ustawienia błysku lampy pod koniec ekspozycji ( przy dłuższych czasach np: 1:15, 1:4)? Lampa bowiem posiada taką funkcję (REAR OFF, ON) jednak po jej uaktywnieniu wyzwala się nie pojedyńczy błysk pod koniec ekspozycji ale też błysk na początku! Nie ma zatem pożądanego efektu...wie ktoś coś na ten temat?

drizzt  Dołączył: 23 Sie 2007
Na amazonie 360 tka za niecale 430pln (160$), nie ma co rozwazac tumaxow czy innych srataxow - odswiezyc znajomosci z wujkiem, znajomym etc w USA i brac...

JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
Marcinicus, zrob jakies zdjecie w ruchu z tym rear on bo na moje oko ten pierwszy blysk to tylko blysk pomiarowy p-ttl i nie ma go na zdjeciu.
Prosty sposob na sprawdzenie: widzisz ten blysk w wizjerze? Jesli tak to znaczy ze jest robiony przed podniesieniem lustra wiec ma wplyw na pomiar a nie naswietlenie fotki.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
http://www.cyberfoto.pl/p...f-1-digital.htm

Cytat
Zajmuję się fotografią od wielu lat i miałem możliwość korzystać z obu lamp. SB-800 to porażka, nie nadaje się do reportażu-ciągłe problemy z przepalonymi lub niedoświetlonymi zdjęciami,i nie jest to problem jednej lampy,porzyczałem od 2 kolegów inne egzemplarze i efekt był dokładnie taki sam. Polecam z całym przekonaniem Metza 58 AF-1

Skocz do: