Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
A ja, po przeczytaniu bloga Jeffa Ascough zacząłem eksperymentować z "P"... Okazuje się, że automatyka wielu aparatów wcale nie jest tak głupia jakby się mogło wydawać i czasami przesadzanie z *M* wcale nie wychodzi zdjęciom na dobre.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Albo to było "P", albo "A" (dla kontroli DOF), K100D jakiś tydzień po wyjęciu z pudełka - jedno z pierwszych moich zdięć, wbudowana, raw. Jednak exif mówi 200, F13 i 1/180.

A to musiało być z automatu, albo zupełnie "na pałę": jpeg, 1 sekunda, ISO200, F3.5 :-)
I znów wbudowana.

Prawda, że poza małym poruszeniem całkiem udane? :lol:

I po jaką cholerę wydawać diengi na eFGieZety, czytać mądrości, męczyć się z "M" :lol:

:arrow: Ano, żeby zrobić coś takiego, lub w takim stylu (ISO800, F5.6, 1/30, 23mm, SR on, FGZ):

Zrobi ktoś używając "P" albo "night portrait/scene"??? :mrgreen:
Manual settings rulez :!:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Lenin napisał/a:

Zrobi ktoś używając "P" albo "night portrait/scene"???

no ba. całkiem prosto - ustawiasz ekspozycje na zastane, blokujesz i błyskasz , powinno być dokładnie coś takiego :)

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
guerilla napisał/a:

no ba. całkiem prosto - ustawiasz ekspozycje na zastane, blokujesz i błyskasz , powinno być dokładnie coś takiego :)

z tą różnicą, że F zapewne będzie niższe. W tym przypadku to nawet bym się nie pogniewał za mniejsze GO ;-)

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
guerilla napisał/a:

To fakt, nie pomyślałem. Ale w dalszym ciągu nie jest to proste posłużenie się automatyką puszki.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
tak druga z tym kolesiem w okularach mi sie nie podoba
wyglada jakoś sztucznie jakbyś go w szopie wkleił :-)

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
A nie jest tak, ze blokada expozycji dziala tylko do momentu wysuniecia wpudowanej lampy ?

Skocz do: