kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
matth napisał/a:
na zapas 2xhejt :-P
na zapas sie nie liczy :-P

emgenov  Dołączył: 29 Maj 2007
to zastępstwo za trix-a to może być ARISTA Premium (ta 400). W USA za ok 2 dolary. Na zachodnich forach (np. apug) twierdzą że jest prawie identyczny z Trixem...

http://www.freestylephoto.biz/arista_premium.php

p
m

aha - pokręciłem - kefa pisał o zamienniku apx-a :) . ale może info się przyda

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
dan napisał/a:
a pomyslec, ze nie tak dawno Pan przy schodkach na gieldzie w Wawie sprzedawal Trixa po 10 zl przy 10 szt

Ostatnio byłem na giełdzie, ale nie było jegomościa. Mam nadzieję, że był to wyjątek.. :-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
SQ6GIT napisał/a:
Ostatnio byłem na giełdzie, ale nie było jegomościa. Mam nadzieję, że był to wyjątek..

Ja tez go ostatnio nie widzialem.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
A niechceta Rollei Retro ISO 400
http://www.allegro.pl/ite...so_400_135.html

Podobno bardziej kontrastowy od APX 400.

dan napisał/a:
Ja tez go ostatnio nie widzialem.

mam nadzieję, że nie zwinął interesu
bo ceny miał za...biaszcze :-)

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Pan przy schodkach jest, miał chyba 2-tygodniową przerwę :-)

SQ6GIT napisał/a:
bo ceny miał za...biaszcze

Dokladnie. Jak potrzebuje wieksza ilosc filmow, to zawsze u niego kupuje. Taniej srednio o 2-3 zl w porownaniu do AFV.

rntr  Dołączył: 06 Gru 2007
A propos APXa 100, ostatnio przywiozłem kilka rolek z Niemiec po 1,45€, więc cena po 10 zł taka średnia, nawet przy obecnym kursie :P
A w Czarnobiałe po 13,10 - chyba zacznę sporwadzać hurtem :)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
rntr, sprowadzaj! na forum znajdziesz spokojnie zbyt na ten film :-)

Siepacz  Dołączył: 08 Sty 2009
Z racji tego, że to mój pierwszy post...

...Witam wszystkich!:D

A teraz do rzeczy. Jak wołać Trixa, żeby potem nie irytować się podczas oglądania skanu jego zamgleniem/zadymieniem?? Poniżej przykład, trix forosowany do iso 800 w rodinalu 1:100.

Podbicie kontrastu i przyciemnienie skanu pomaga, ale co zrobić by nie było potrzeby stosować tych zabiegów?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Siepacz napisał/a:
Podbicie kontrastu i przyciemnienie skanu pomaga, ale co zrobić by nie było potrzeby stosować tych zabiegów?

Ciemnia i twardy papier. Nie unikniesz podciagania kontrastu - film zawiera duzo wiecej informacji niz moze zmiescic papier/ekran i stad potrzeba kompresji tonów.

Siepacz napisał/a:
Poniżej przykład, trix forosowany do iso 800 w rodinalu 1:100

Spróbuj w D-76. To co zapodałeś to nieco karkołomna kombinacja....

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Siepacz napisał/a:
Jak wołać Trixa, żeby potem nie irytować się podczas oglądania skanu jego zamgleniem/zadymieniem??

Czy skanowałeś systemem Alkosa? Zobacz jak będzie wyglądał skan po "autopoziomach" i dodatkowo z przesunięciem punktu szarości. Może film jest OK, tylko skan należy poprawić?

skanowane w labie więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć o metodzie skanowania.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Siepacz napisał/a:
skanowane w labie więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć o metodzie skanowania.

No to sie nie ma co dziwic... :-/

Pozostaje mi rozejrzeć się za lepszym źródłem skanowania albo olać skany i polegać wyłącznie na ciemni, co byłoby chyba lepszym lecz bardziej czasochłonnym rozwiązaniem:D W każdym razie dzięki za odpowiedzi panowie :-)

Siepacz, ew. własny skaner

Jak oceniacie poprawnosc czasow dla Trixa w XTOL-u 1:1? Mam dwie rolki naswietlane na 800 i wg. zalecen Kodaka powinienem wywolac je w czasie dla 400-ki. Co o tym myslicie?

Myslalem, zeby go puscic 7,5min@24°C.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
ja zawsze trochę wydłużałem czas na 800, tak na oko, o minutę półtorej, zależnie jak ciemno było kiedy robiłem te zdjęcia.

Ale z drugiej strony czasami zapominałem i w hc110 już robiłem na 400 filmy robione na 800 i nie zauważyłem większych różnic :-P

Poohutch  Dołączył: 23 Kwi 2009
alkos napisał/a:
Siepacz napisał/a:
Poniżej przykład, trix forosowany do iso 800 w rodinalu 1:100

Spróbuj w D-76. To co zapodałeś to nieco karkołomna kombinacja....

Właśnie wracam do ciemniowania po 7 latach i postanowiłem spróbować legendarnego trixa, zmartwiło mnie to co napisałeś Alkos, bo zamierzałem właśnie wołać w rodinalu (dlatego, że mam jeszcze spory zapas), chciałem wołać @400 w 1+100 natomiast @1600 w 1+50. Tak kiedyś wołałem ilfordy pany, delty, HP.

Oczywiście czasy są do sprawdzenia, interesuje mnie jedynie czy ten wywoływacz da radę wyciągnąć to co najlepsze z trix'a w użyciu uniwersalnym, czyli street, a co się z tym wiąże zarówno kontrasty jak i cienie, wnętrza, zmrok itd na jednym filmie. Ogólnie, czy nadaje się rodinal dla trixa jako w miarę drobnoziarnisty, ostry wywoływacz ogólnorozwojowy?

Skocz do: