daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Tomko napisał/a:
ale ma pierścień przysłon ....

brakowałoby żeby nie miał :evilsmile:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ciekawe, ile procent nabywców będzie go używać ? :-P

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
obiektywu czy pierścienia przysłon :?: ;-)

Tomko  Dołączył: 14 Wrz 2010
Dada napisał/a:
Ciekawe, ile procent nabywców będzie go używać ? :-P

wszscy kórzy lubią mieć wygodniejszą kontrolę nad głębią ostrości :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W czym to jest wygodniejsze od pokrętła w body :?:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Tomko napisał/a:
wszscy kórzy lubią mieć wygodniejszą kontrolę nad głębią ostrości
:->
tia
szczególnie w body z wykastrowanym bagnetem jest to dużo "wygodniejszy" sposób :roll:

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Tomko napisał/a:
wygodniejszą kontrolę nad głębią ostrości

Biorąc pod uwagę, że kółkiem w korpusie mogę zmieniać przesłonę co 1/3EV lub 1/2EV, a pierścieniem na obiektywie zwykle co 1EV wolę to robić za pomocą kółka.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Według mnie to pierścień może się przydać jedynie podczas filmowania, z tego co wiem to z body w Pentaxie nie da się zmieniać przysłony. Ale i tak trzeba wersję "specjalną" lub wymontować kuleczkę.

No nie wiem... :oops: Mając pierścień widzę jak zmienia się głębia ostrości przy jego przekręcaniu. Bez pierścienia mam: ustaw przysłonę-> zmień dynksem na podgląd -> jak pasuje, rób zdjęcie , jak nie próbuj dalej - chyba że jest jakiś szybszy sposób :?: :oops:

Tomko napisał/a:
No nie wiem... Mając pierścień widzę jak zmienia się głębia ostrości przy jego przekręcaniu.

w obiektywach M42 to jest prawdą
w obiektywach z bagnetem K to nie jest prawdą

więc teraz pytanie - masz jakiś obiektyw z bagnetem K i pierścieniem przysłon :?: bo wygląda na to że nie

Opiszon, no fakt, ale że zacząłem od stałki 35 na M42 , to mnie sie to spodobało. Szkoda że na K nie ma takiego myku :-/ Za wyjaśnienie masz u mnie :-B :-B :mrgreen:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Tomko, płacisz cenę, za szybkie domykanie przysłony (ile razy straciłeś ujęcie, bo nie wyrobiłeś się z ostrzeniem i domykaniem ?). Zawsze, pracując ze stałką, możesz wstępnie sprawdzić na skali głębi ostrości. ;-)
eot ;-)
Nie mogę się doszukać: mają być podobno dwie wersje ciamcianga: jedna normalna, ze stykami itp., druga- z przysłoną "mydlaną" do filmowania ?

ok, ale jest taki dynks A/M - to załatwia sprawę szybko/wolno ? A obiektyw ciekawy - kto pierwszy puści sampelki na forum :mrgreen:

Tomko napisał/a:
ale jest taki dynks A/M - to załatwia sprawę szybko/wolno ?
załatwia - ale na korpusach M42 z obsługą popychacza przysłony

a rozumiem że ty fotogafujesz aparatem z bagnetem K, więc ten dynk A/M nic ci nie daje (i tak musisz mieć zablokowany popychacz w obiektywie)

No faktycznie tak jest :cry: więc tego pierścienia się już nie czepiam... idę na 35/2,4 czepiać się braku doostrzania ręcznego :mrgreen:

Apocalypse  Dołączył: 19 Kwi 2008
cytat z porównania 35l z samyangiem:
"i co moim zdaniem bardzo ważne będzie widać że Samyang jest brązowy jak Tamron i nie jest w stanie prawidłowo reprodukować kolorów".
<rotfl2>

A1k1  Dołączył: 15 Gru 2008
Ktoś już go miał w "łapcach"?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Ja miałem, zdjęć nie robiłem, wykonany jak pozostałe, dla mnie bezużyteczny ze względu na brak AF - ogniskowa i światło reporterskie, może być nawet 2 razy lepszy od 35L, ja jeszcze nie dojrzałem do reporterki bez autofocusa, kiedyś dozbieram na eLę ;-)

A1k1  Dołączył: 15 Gru 2008
W teście na "optycznych" czepili się minimalnego luzu na pierścieniu do ustawiania ostrości - zaobserwowałeś coś TAKIEGO?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ja nie, ale bawiłem się tylko jedną sztuką.

Skocz do: