Gaclaw  Dołączył: 30 Lip 2008
Samyang 35mm f/1.4
Plotki plotkami, ale jest oficjalna, wstępna zapowiedź obiektywu 35 mm od Samyanga:

Wreszcie 1.4 35 dla ludu? :)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A gdzie tam pisze, że to 35/1,4 ? :-P

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Odpowiedz jest prosta, wystarczy popatrzyć na grafikę. Obiektywy pełnoklatkowe 35/2.0 maja bardzo małą osłonkę p/słoneczną i gabarytowo same też są niewielkie. Taki tulipan jest np w 35/1.4 L, czy Sony 35/1.4 G.

Na 99,99% 35/1.4 :-D

Tjaaa... I w parudziesięciu innych modelach obiektywów takoż. :mrgreen: Prawie identyczny mam w Tamronie 28-200 :-P

No to czekamy na Ciamcianga 28-200 ;-)

Po prostu o tym obiektywie mówi się już od dawna, w jakimś wywiadzie z członkiem zarządu (?) Ciamcianga wspominano o tym szkle, a plotki o pracach nad tym obiektywem potwierdził pracownik/współpracownik Samyanga, ktory udziela się na forum N.

Właśnie miałem pisać, że między wierszami, czy też między komórkami tabelki :D

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
35/1,4. Załóżmy że będą za niego chcieli jakieś 1500 zł. Ciekawe kto się na taki sprzęt połasi i dlaczego.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Oczywiście użytkownicy tego forum, bo przecież Pentax 35mm/2.4 jest za ciemny :-)

a dlaczego i skąd ten 1500, skoro 85/1.4 kosztuje poniżej tysiąca?

Dotychczasowe hity (85/1,4, 8/3,5, 14/2,8 - ten ostatni to mniejszy hit) były przeznaczone raczej do mało dynamicznej fotografii gdzie na MF spokojnie można sobie dać radę.

Dla mnie 35 to szkło do reporterki, do zdjęć dynamicznych, gdzie AF się przydaje.

Oczywiście zapewne szkiełko będzie bajeczne od pełnej dziury :-)

[ Dodano: 2010-09-13, 14:15 ]
Gaclaw napisał/a:
a dlaczego i skąd ten 1500, skoro 85/1.4 kosztuje poniżej tysiąca

Ale taki 14/2,8 chodzi za 1200. Nie spodziewałbym się ceny niższej niż ta wlaśnie.

Ja bym się własnie obawiał, czy np dam sobie radę z 35/1.4 MF na reportażu ślubnym. O ile robiłbym zdjęcia dla siebie, na luzie i nie spieszyłbym się nigdzie to pewnie zakupiłbym taki obiektyw. Jednak przy dynamicznej akcji liczy sie każda sekunda, a GO na 1.4 jest na tyle małe że łatwo jest niedoostrzyć/przeostrzyć (a na matówce przy tak szerokim kącie nie widać jak rozkłada się GO).

jorge.martinez napisał/a:
Oczywiście zapewne szkiełko będzie bajeczne od pełnej dziury
Myślisz, że Eldred kupi je do Canona ? :-P :mrgreen:

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
superkomornik napisał/a:
Ja bym się własnie obawiał, czy np dam sobie radę z 35/1.4 MF na reportażu ślubnym. (...) Jednak przy dynamicznej akcji liczy sie każda sekunda

czy Wy robicie zdjęcia na ślubach Rambo albo Chucka Norrisa? jaka dynamiczna akcja z każdą sekundą ważną? ludziska... spokojnie... my tu wszyscy z branży... można sobie darować slogany reklamowe, jakimi karmi się klientów...

tatsuo_ki napisał/a:

czy Wy robicie zdjęcia na ślubach Rambo albo Chucka Norrisa? jaka dynamiczna akcja z każdą sekundą ważną? ludziska... spokojnie... my tu wszyscy z branży... można sobie darować slogany reklamowe, jakimi karmi się klientów...

Piszę o moich spostrzeżeniach, ot co. Tekst o klientach mogłeś sobie darować...

Po prostu af jest istotny i tyle.

Oczywiście ja rozumiem postawę firmy. Celują w rynek dobrymi optycznie wyrobami, kompatybilnymi ze wszystkimi systemami, w standardowych ogniskowych, ale wyróżniających się jasnością, do tego w miarę zwartej obudowie.

Przy ich kontroli jakości wypuszczenie szkłoa AF byłoby niezłym ryzykiem. Ale pewnie i do tego kiedyś dorosną. Bo przecież nie będą chciali być Zeissem dla ubogich :-D

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
owszem, mspanc...

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
fajnie ze bedzie nowe szklo od samyanga, z tymze uwazam, ze tym razem im tak latwo nie pojdzie. Na rynku jest juz sigma o podobnej ogniskowej i tym samym swietle (jesli samyang bedzie mial f1.4)...ale z AFem i tez za jakas niespecjalnie wygorowana cene.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jeżeli ten Samyang będzie pełnoklatkowy i będzie miał ostrość w miarę równą w całym kadrze (pełnoklatkowe na APS-C będzie zabijać Sigmę ostrością), to jedynym plusem Sigmy będzie AFowatość

nie żebym miał jakiekolwiek zainteresowanie tym szkłem - brak AFu w tego typu obiektywie skreśla je IMHO całkowicie

opiszon napisał/a:
pełnoklatkowe na APS-C będzie zabijać Sigmę ostrością
To jest prawie niewykonalne.

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
No i jeśli miałby kosztować około 1500, to chyba bym wybrał Voigtlandera 40/2. O ile oczywiście w ogóle chciałbym tyle wydać na manuala przy takiej ogniskowej.

Poza tym, super. W sumie nie jest ważne jakie, ani czy dla mnie, ani za ile. Ważne że jest ruch na rynku.

Skocz do: